BCAA - por, folyadék vagy kapszula?

Arról már írtunk, hogy a BCAA-k esetében a legfontosabb az adott adag valós BCAA tartalma, ezen belül is a három aminosav közül a leucin szerepe kiemelkedő – vagyis olyan BCAA-ba érdemes beruházni, ahol a leucin mennyisége rendelkezik a legnagyobb aránnyal. Ok, ezeket megértettük. De körülnézünk a tápkieg piacon és látjuk, hogy BCAA-ból is annyi van, amennyi közül ismét nem egyszerű dűlőre jutnunk.

Melyik a legjobb BCAA?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyés, a másik almás…hopp egy natúr íz… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Melyik a legjobb bcaa?
Most kiderül!

A tabletta és a kapszula kiszerelés- BCAA ár szerint a legolcsóbb!

A valódi, tiszta BCAA aminosavak nem oldódnak könnyen és erősen keserű ízűek… A kapszulázott forma nyerő abból a szempontból, hogy végre nem kell megküzdenünk a natúr BCAA-ra jellemző íz-világgal és olykor a kritikus oldódással. (Bár hozzáteszem mind a kettő túlélhető…)

A tablettás kiszerelés általában kedvezőbb árfekvést szokott mutatni. Az eltarthatóságuk is igen hosszú, jóval hosszabb, mint a folyadékoké, poroké és a legtöbb kapszuláé. Szintén előnye a praktikusság: előre ki van porciózva a mennyiség és szállítani is könnyű.

A kapszulák a tablettáknál általában költségesebbek, de itt sem kell durva bcaa árral számolni. Ezek esetén egy zselatin tokba van helyezve a por állagú hatóanyag. A kapszula bevitele után a külső burok pár perc alatt lebomlik és a hatóanyag gyorsan feloldódik a gyomorban. Ez lesz Neked a legjobb bcaa, ha fontos az, hogy pontos adagolást tesz lehetővé, könnyen szállítható és lényegesen kényelmesebb az elfogyasztásuk. Nem kell porozni, öntögetni, keverni és a lenyelésük is sikamlósabb, mint a tablettáknak.

Mindkettő hátránya az, hogy egy-egy tabiba vagy kapszulába igen korlátozott – értsd baromi csekélyke - mennyiségű BCAA fér… pláne, ha a gyártó más plusz anyagokkal is kooperál (vitaminok, plusz aminok, stb.). Ez akár 5-10 szemet is jelenthet adagonként…amit, bár be lehet nyelni, de aki nem olyan, hogy mindent lenyel, annak ez hátulütő lehet.

11 980 Ft -4% 11 480 Ft
olimp_bcaa_mega_caps_300_new.jpg

A por állagű BCAA-k

Itt natúr és ízesített formulák is forgalomban vannak. Az oldódásuk változó… általában a tiszta BCAA porokhoz kell egy emberes karmunka, de nem lehetetlen a helyzet. Hozzáteszem én imádom szétrágcsálni a kulacsba megmaradt szemeket (már nem is tudom melyik BCAA adta ezt a lehetőséget…), de állítólag ezzel nem mindenki van így… :)

Azt még kiemelném, hogy a natúr BCAA elég kesernyés ízű, amivel meg lehet bírkózni…de minek…hiszen vannak ízesített formulák a piacon, illetve a natúr BCAA-t - nem hiszem, hogy nagy kitaláció – de Te magad is beízesítheted valamilyen italporral! Például hideg gyümölcs vagy zöldteához keverve, energiaitalhoz, Bolero-porral, édesítőszerrel készült limonádéval, esetleg aszkorbinsavval… vagy más ízesített formulákkal, például L-karnitinnal is finom koktéllá avanzsálhatod!

A por állagú formulának köszönhetően az adagolása picit macerásabb, de legalább rugalmas, így pontosabban tudjuk kimérni a számunkra szükséges mennyiséget. Nem beszélve arról, hogy sokszor nagyobb mennyiségeket kell bevinni – amit egyszerűbb por formájában letudni, mint egy marék tabival… de ezt már említettem. Ez lesz Neked a legjobb bcaa, ha nagy adagokat akarsz egyszerűen bevinni!

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
14 980 Ft -50% 7 480 Ft
muscletech_amino_build_270.jpg
14 780 Ft -22% 11 580 Ft
bsn_amino_x_1080g_new.jpg
16 980 Ft -6% 15 980 Ft
olimp_bcaa_xplode_1000_new.jpg

A folyékony BCAA formula

Ezeket tartják sokan a legjobb bcaa-knak, de a folyékony bcaa ár fekvése húzósabb is. Felszívódást tekintve a folyékony és por állagok azok, amik a többségnek leginkább beváltak – és általában ezekhez járnak olyan plusz "finomságok", melyek segítik a felszívódást is. A vásárlók főként a folyékony kiszerelésű kiegészítőkre azért vannak ráállva, mert azok hasznosulását hatékonyabbnak gondolják – de az igazság az, hogy a különbség nem jelentős a többi formához képest, ráadásul sokszor szállítani se olyan jó a flakonokat.

Rossz oldódással, sz@r ízzel, "mindenfelé száll a BCAA-por" problémákkal itt nyilván nem találkozunk. Az adagolás nem nehéz, feltéve ha a gyártó gondoskodik mérőkupakkal, és nem nekünk kell kanalakkal a zsebünkben futkosni.

Az én véleményem szerint a por állagú BCAA-kban éri meg legjobban gondolkodni. A bcaa ár-érték viszonylatban ezek a legjobbak. Akár előre bekeverheted valamilyen ízesített italba – hiszen a BCAA vízben megfelelő hőmérsékleti körülmények között stabil marad, így órákkal előtte feloldva egy nagy adag folyadékkal sem lesz semmi baja!

Ha a legjobb bcaa formulát akarod, akkor figyelj a magas leucin tartalomra, illetve arra, hogy a dobozban van-e még valamilyen plusz anyag! Ezek lehetnek hasznosak – például felszívódást segítő anyagok, vitaminok, plusz aminok… de akkor az egy adag mennyiségnyi BCAA tartalom is nyilván kevesebb lesz!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények