Az optimális étkezési gyakoriság

A napi öt-hatszoros étkezés tényleg szentírás?

Mondjuk azt, hogy már túljutottunk azon a generáción, akik még hittek a koplalós-léböjtölős diétákban, és mára már mindenki váltott a "többször együnk kis adagokat" teóriára.

A testépítő kisokos szerint legalább hatszor kell enni egy nap az optimális zsírégetés vagy épp az izomfejlődés érdekében. De vajon ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra?

Kalória bevitel és az étkezési gyakoriság.

Az étkezési gyakoriság meghatározásában az egyik legfontosabb szempont a teljes napi kalóriaszükségletünk kikombinálása. Itt most nem mennék bele a kalóriaszámolás pontos menetébe, hiszen most nem is ez a lényeg. Hanem vegyük példaként elő egy rendszeresen sportoló derék-legényt, akinek a maga kis több ezer kalóriás étrendjét már csak praktikussági okok miatt is célszerű több részletre szétdobni. Neki ugye nyert ügye van, hiszen az étkezési rendszerére könnyen ráhúzható az oly népszerű napi hat-hét alkalmas étkezési menet.

De ugyan mit tehet egy nő, aki aprócskább termettel rendelkezik - és ne adja az ég még a diéta gondolata is megfordult a fejében? Az ő kalória bevitele nagyon nagyjából valahol 1200-1500 kalória körül mozoghat: vagyis, amit ha szerencsétlen eloszt hat felé, akkor máris körülbelül 2-300 kalóriás étkezéseket (akarom mondani falatkákat...) fog maga előtt látni. Ebben az esetben viszont nem életszerűbb és praktikusabb mondjuk háromszor egy 400-500 kalóriás étkezést tartami a háromóránkénti morzsázások helyett? De.

Tehát ebből a szemszögből nézve talán máris érdemes elgondolkodni a napi hatszoros étkezés rugalmasságán. Igen ám, de már hallom is a kétségbeesett kérdéseket: lelassul az anyagcsere, ha kevesebbszer eszem-iszom, sőt rögtön elveszik a nehezen megszerzett izom :)...

Csigavér. A folytatásban bemutatjuk a napi kisebb számú étkezési gyakoriság előnyit (mert az is lesz neki...), ugyanakkor természetesen a napi többszöri étkezésre is jut néhány szép szavunk.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

negativ_kalria_02_1.jpg

A kisebb számú étkezési gyakoriság hatása

A kevesebb mikor jobb? Aki már próbálkozott a napi többszörös (és ráadásul viszonylag csekélyke kalória) szétosztására és betartására, az tudni fogja miről beszélek.

optimalis_etkezes_2.jpg

Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

dita_012.jpg

Mit ehet a Moho Sapiens, ha diétára adja a fejét?

Diétás sorozatunkat folytatásában megadjuk a választ a másik nagy kérdésre: mit ehet az a moho sapiens, aki végre diétára… sőt mi több!... életmódváltásra adta a fejét?

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

alig_eszem_02.jpg

"Alig eszem, de mégsem fogyok?!"

A diétázók körében az egyik legfelkapottabb problémakört vesézzük ki: "Alig eszem, akkor miért nem fogyok?" Hát, most megkapod a választ!