Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Az omega – őrület és ami mögötte áll.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), és lépten-nyomon abba botlunk, hogy ha jót akarunk magunknak, akkor együnk sok halat, és legalább egy doboznyi esszenciális zsírsav kiegészítő díszelegjen a konyhapulton. Természetesen mi is egyetértünk ezekkel, de érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

Ugye emlékeztek arra, hogy telítetlen zsírjainkat két csoportra osztottuk fel: voltak az egyszeresen telítetlenek (nos, ők az Omega-9 zsírsavak), és aztán voltak a többszörösen telítetlen társai (és ők lennének az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak).

Az egyszeresen telített Omega-9 zsírsavak - a telítetlen zsírsavakra jellemző jó tulajdonságok mellett - még egy dolog miatt népszerűek: relatíve elég stabil zsírsavak, ezért főzésnél is lehet velük bátran próbálkozni, ugyanis a többszörösen telítetlen társaikkal ellentétben magasabb hőfokon sem alakul át a szerkezeti felépítésük. Omega-9 zsírsavak főképp az olívaolajban és a repceolajban rejtőzködnek.


Na de cikkünkben az igazi omega-sztárok az esszenciális (vagyis az egészséges működésünkhöz elengedhetetlen) Omega-3 és Omega-6 zsírsavak lesznek. Ezeket a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a mi felelősségteljes feladatunk nap mint nap a szükséges mennyiséget bevinni a táplálkozásunk folyamán. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak fontos összetevői a sejtmembránnak, szükségesek a növekedéshez, fejődéshez és felépüléshez.

Az Omega-6, más néven linolsav, főképp a napraforgó olajban található nagy mennyiségben. Ugyanakkor az Omega-6 zsírsavaknak vannak olyan speciális formái, mint a gamma-linolénsav (GLA), melyek alapvetőek a gyulladásos folyamatok lefolyásának szempontjából és fokozzák az anyagcserét; vagy a konjugált linolsav (CLA), melyek a hatékony zsírvesztésben és vércukorszint szabályozásban játszanak szerepet.

1960,8018,4713


Az Omega-3 családhoz 3 fontosabb zsírsav tartozik, szebbik nevükön: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA). Az ALA legnagyobb mennyiségben a lenmagban fordul elő, de más növényi olajokban is fellelhetőek kisebb-nagyobb mennyiségben. Az ALA-ból mind az EPA-t és a DHA-t képes szintetizálni a szervezet. Ez könnyen vezet minket abba a hibába, hogy azt hisszük, hogy ha lenmagunk van, akkor aztán mindenünk van. Persze ahogy a világ, úgy a szervezetünk sem ilyen egyszerű, ugyanis az ALA elég korlátozott mértékben (konkrétan pár százalékban) alakul át EPA és DHA zsírsavvá. De nem kell rögtön kétségbe esni, ugyanis - ha másra nem, de erre van megoldás: ezt a két zsírsavat közvetlenül táplálkozás útján is bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Az EPA és DHA készen szintetizálva nagyobb mennyiségben megtalálható a tengeri halak olajában és az édesvízi busa-husában is.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsirok.jpg

Most már minden olajozottan fog menni...

Makrotápanyagjainkról szóló rövid kis sorozatunk lassan végéhez közeledik, de egy valaki még kimaradt a sorból. Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, szóljunk néhány jó és rossz szót a zsírokról.

telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

hdl_ldl.jpg

HDL és LDL koleszterinek

Az egészségünk megőrzésének érdekében és ennek magyarázatául ismerjük meg koleszterin két nagy típusát a HDL-t és az LDL-t.

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

omega_3_01.jpg

Omega zsírsav kiegészítőt - de melyiket?

Nem elég az esszenciális zsírsavak beviteli mennyiségére odafigyelni - hanem az arány is ugyanolyan fontos!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!