Az izmok valóban nem felejtenek?!

Biztosan hallottál már az izommemóriáról, de hogyan is működik ez a valóságban?

Van egy mechanizmus, ami segít abban, hogy az izmaid - amik korábban nagyobbak, és erősebbek voltak - egy esetleges hosszabb kihagyás (pl. sérülés, betegség) után sokkal gyorsabban érjék el újra az eredeti méretet. Most kicsit vizsgáljuk meg ezt a jelenséget, amiről az elmúlt 15-20 évben már nagyjából mindenki hallott gyúrós körökben, de mégsem egészen tiszta mi is ez a pontosan.

Elsőként beszéljünk az izomtömeg növekedésről (hypetrófia) és az izomtömeg vesztésről (autrófia), hogy kicsit jobban megértsünk mindent.

A klasszikus modell szerint az izomtömeg növekedésének feltétele, hogy az izomszövetben edzés során mikrosérülések keletkezzenek, és a pihenés alatt (amikor regenerálódik a szövet) fokozódik a fehérje szintézis, és emiatt nem csak ugyanakkorára épül vissza az izom, mint volt, hanem egy kicsit nagyobbra és erősebbre. 

Ezzel szemben amikor az izom inaktív, akkor az egyes izomsejtek sejtmagjai "öngyilkosok” lesznek, mert úgy vélik nem szükségesek. Ezt a jelenséget a biológiában úgy nevezzük szelektív apoptózis, avagy programozott sejthalál.

Legalábbis nem is olyan régen még ezt hittük, ez történik a szervezetben. Viszont, az újabb kutatások azt mutatják, mégsem olyan "szuicidek” ezek a sejtek, és valójában mégsem halnak el pusztán azért, mert átmenetileg nem használjuk őket.

Az új modell valahogy így néz ki:

Vagyis a kis fekete izék, amik sejtmagokat jelölik, azok megmaradnak a korábban edzett izomban is, emiatt sokkal kevesebb idő kell neki, hogy újra tömegében megnőjön.

Mondjuk úgy, az izomszövet valóban "emlékszik” arra, hogy Ő valójában sokkal nagyobb volt, mint az edzés kihagyásos időszak után lett.

Egy 2013-as kutatásukban Egner és munkatársai azt tapasztalták, hogy ez a képesség az izomban nagyon erősen összefügg a tesztoszteron szintünkkel.
A magasabb tesztoszteron szintet mindig is a nagyobb izomtömeggel hoztuk összefüggésbe, azonban a fenti kutatók azt bizonyították be, hogy egy korábban edzett izomzatú alanyok (ez egy állatkísérlet volt), már egészen elenyésző mennyiségű tesztoszteron hatására átlagosan 36%-kal produkáltak nagyobb izomtömeg növekedést, mint azonos tesztoszteron mennyiséget kaptak, de korábban nem voltak edzettek.

Ennek magyarázataként egyértelműen azt hozták fel, hogy a korábban rendszeresen fizikai aktivitást (edzést) folytató alanyoknak megvoltak azok a többlet mennyiségű sejtmagjai az izomszövetben, míg a nem edzetteknek azokat fel kellett építeni.

Ergo, aki korábban rendelkezett már egy nagyobb izomtömeggel, annak viszonylag egyszerűen és gyorsan vissza lehet építeni a méreteit a korábbira, amint újra stimulálni kezdi az izmokat.

Az izomtömeg növekedését természetesen a megnövekedett mennyiségű aminosav bevitellel hatékonyan tudjuk támogatni.

23 380 Ft -15% 19 880 Ft
animal_nitro.jpg
7 780 Ft -10% 6 980 Ft
vpx_power_shock_378.jpg

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

fehrje_012.jpg

Milyen összetételű turmix alkalmasabb az edzés utáni regenerálódásra?

Vajon, ha a gyorsabb regeneráció a cél, akkor mi a tökéletes edzés utáni turmix-titka? Gyors vagy lassú felszívódású fehérje? Nos és az örök vita téma: tejjel vagy vízzel?

szauna_02.jpg

Szauna, mint regenerációs technika

Tényleg érdemes-e edzés után szaunázni? És mégis miképp és mire használhatjuk ezt a technikát? A válaszok és sok hasznos tipp a cikkben!

labhajlitas_fekve_40_1.jpg

Alacsonyabb vagy magasabb ismétlések? Íme, egy kis kalauz, melyik izomcsoportot hogyan kell gyötörnöd!

Mekkora ismétlésekre reagál a legjobban a combod? Na és a melled, bicó, tricepsz? Itt egy kis segédlet!

regeneracio01.jpg

Regeneráció minimum költségvetésből? Igen!

A két legegyszerűbb technika, hogy minden edzésen a maximumot hozd ki!