Az erő sötét oldala

A doppingolásról általában

Egy ideje már érett a dolog, hogy belevágjunk egy olyan témába, ami mindenkiben ott motoszkál valahol: beszéljünk a doppingról. Erről a kérdésről mindenkinek megvan a maga véleménye. Másként megy a dolog az élsportban és a szabadidő sportban. Vannak, akik elítélik és megvetik, mások meg elfogadják a tényt, hogy a rekordok megdöntése leginkább mára már ezeken áll vagy bukik. Tehát a WADA (dopping ellenes világszövetség) bármit állítson: doppingolás van, volt és lesz. De nézzük meg a történelmét a doppingnak, majd ezt követően, hogy mi számít annak.

Doppingolás van, volt és lesz is mindig. Már a viking harcosok is használtak pl. légyölő galócából és egyéb növényi alkaloidákból álló stimulánsokat, hogy növeljék az agressziót és csökkentsék a csatamezőn a félelem érzetet. Későbbi példa, hogy a spanyol György király rendeletbe adta, hogy a leigázott Dél-Amerikában az ezüstbányában dolgoztatott indiánok kapjanak koka levelet, hogy jobban bírják a fizikai megpróbáltatásokat. De mai példákat is tudnék mondani, hogy a 100 m hogy mehetett 9.6 alá? Vagy amikor egy Atlantai olimpián a judoka olyan friss és üde, hogy 4 és fél percnél még az orrán veszi a levegőt és egyáltalán nem liheg.
Egy bajnok testépítő ismerősöm szerint "a testépítés azért becsületes sport, mert itt mi megmutatjuk, hogy mennyi cucc van bennünk, és nem rizsázunk, hogy naturálba' toljuk...".

Elsőként mit nevezünk doppingolásnak? Ha rákeresünk a szóra a neten, vagy előveszünk egy szakkönyvet, akkor valami ilyesmit dob majd ki "a fizikai és/vagy pszichikai teljesítmény növelése gyógyszerekkel vagy kábítószerekkel."  Ez a definíció többé-kevésbé pontos, bár nem csak a kemikáliákkal való visszaélés a doppingolás egyetlen módja (pl. vérdopping) de erről a folytatásban majd...

Kifejezetten szteroidnak szánt készítményt néhány évvel ezelőttig nem gyártottak, hanem gyógyászati célú készítményekkel éltek vissza - legtöbbször szakértő orvos irányítása alatt, az élsportban. Azóta (a piac igényeihez alkalmazkodva) megjelentek a főképp neten árusító távol-keleti gyártók, amelyek kifejezetten amatőr és profi sportolók dopping igényeit szeretnék kiszolgálni. Nem akarom nevesíteni ezeket a gyártókat, szerintem mindenki tudja melyekről van szó. Olyan gyógyszerek ezek, amelyeket súlyos (akár halálos betegségek során) tüneti kezelésére, vagy súlyosan legyengült emberek robotálására (pl. egy-egy komolyabb műtét után) alkalmaznak a gyógyászatban.

Vagyis az első és legfontosabb ezzel kapcsolatban, amit a laikusok rendszeresen kevernek, hogy a táplálék kiegészítőket "leszteroidozzák", ami ugye butaság. Mondhatni nem igazán egy malomban örlünk, amikor anyukák mondják nekem, hogy a 17 éves fiuk szteroidokat szed. Kérdezem mit? Mondja erre „háát azt a kreatint vagy micsodát”. Szóval elsőként tegyünk különbséget.

A hosszúra nyúlt bevezető után a folytatásokban körbejárjuk a leggyakrabban alkalmazott dopping eljárásokat, illetve azok előnyeit és mellékhatásait.

Addig is labda feldobva: Te elitéled-e a szteroidokat és a doppingolást?

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Maximálisan egyetértek az előttem szólóval! A legtöbbekbe kár bármilyen szintetikus hormon, alap erőnlétet nem képesek felmutatni úgysem. Guggolás, elemelés? Nem is végzik... Hétvégi kicsapongás, bezzeg igen!
Béla Bá | 2012-06-18 08:27:20

Kapcsolódó cikkek

fekvenyomas_03_1_2.jpg

A tesztoszteron és az edzés.

Tudj meg mindent a tesztoszteronról: hogyan optimalizálható a szintje edzéssel és táplálékkiegészítőkkel!

kezd_hibk_02_2.jpg

Növekedési hormon fokozás gyorstalpaló.

Szeretnénk most bemutatni az egyik nagyon közismert anabolikus hormonunkat: az emberi növekedési hormont: miért népszerű és miképp lehet természetes módon fokozni a termelését?

mitosz_1.jpg

Legnagyobb hazugságok amivel butítanak a teremben

anabolikus_szteroidok_01.jpg

Anabolikus szteroidok

szteroid_mellekhatasok_03.jpg

Szteroidok mellékhatásai

kokszolas_lelektana_05.jpg

A kokszok lélektana

A jót könnyű megszokni, aki mást mond, az hazudik. Mint Popey az ő spenótjával... Éppen emiatt az anabolikusakkal foglalkozó sorozat végére hagytam a legnagyobb rizikó faktort: a rászokást.

izomdiszmorfia_01.jpg

Izomdiszmorfia - ahogy mi látjuk!

tömegnövelő

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

porban_az_igazsag_02.jpg

Porban az igazság: A protein és ami mögötte (azaz benne) van

"Ne porozzáá, azok mind tele vannak koxokkal!!!" Az ilyen gondolatok kiküszöbölése érdekében megpróbálom eloszlatni a félreértéseket a mitikus vagy épp rettegett porokról!

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

nvekedsi_hormon_020.jpg

"Occsó" kínai növekedési hormon - és ami mögötte van!

Ez a cikk kifejezetten pedagógiai jelleggel íródott: vajon tényleg megéri relatív olcsón beszerzett kínai növekedési hormont alkalmazni?

steroid_4.jpg

Szteroidokat az interneten

Napjainra eljutottunk oda, hogy az internetnek köszönhetően gyakorlatilag bárki online rendelhet szteroidokat, ezért itt az idő, hogy pár mondatban tájékoztatást nyújtsunk arról, hogy mivel is szembesülhetsz.