Az élelmiszereken lévő címkék és tápértékek hazudnak?!

Élelmiszer - anarchista merénylet

Mára mindenhol az egészséges táplálkozásról beszélnek és csak arról hallasz, hogy a kommersz, átlagosan elérhető élelmiszerek mennyire károsak. Helyette vedd meg a sokszor indokolatlanul drága, light, bio, hozzáadott tartósítószereket nem tartalmazó alternatíváját. Viszont manapság egyre több orvos állítja a cikkeikben, hogy ezek nem feltétlenül jobbak a hagyományos társaiknál. Védd magad a félrevezetéstől, és ne dőlj be mindig annak, ha egy mikrózható, félkész kajának a dobozán óriás betűkkel hirdeti a szöveg azt, hogy mennyire egészséges.

Amerikában a Harvard élelmiszer-egészségügyi szakemberei közöltek le először egy tanulmányt arról, hogy a címkéken szereplő kalóriaértékek nem fedik mindig a valóságot.

Az esetek háromnegyedében a kalóriaértékek valójában magasabbak voltak, mint az ott feltüntetésre került adatok. Azt is bebizonyították, hogy a félkész ételek esetében a melegítés számottevően növeli az energiamennyiséget.

A zsírok kérdése a másik, amiről becsapós sokszor az írott szöveg. A vegyészek által kreált hidrogénezett, transz-zsírokról már írtunk bővebben. Részletesen taglaltuk, hogy a szív- és keringési rendszeri zavarok, a cukorbetegség és más anyagcsere zavarok, de még a daganatos megbetegedések kialakulásával is kapcsolatba hozhatóak.

Az élelmiszeripar sokszor egész egyszerűen félrevezet ezeket illetően, különösen, ha még ki is írják, hogy "zsírmentes". Ekkor is legalább 0.5-1 gramm zsírt tartalmaznak, ráadásul sokszor az ilyen manipulált zsírokból porciónként.


Az olyan hangzatos szövegek, mint a "természetes", illetve a "teljes kiőrlésű", azok sokszor valójában inkább reklám fogások arra, hogy háromszoros áron adhassák el az árut a gyanútlan vásárlónak. Ez amolyan egészséges élet reményével kecsegtető konzumidiotizmus!

A másik agymosás a húsoknál szól: amikor olyanokkal akarják eladni a termékeket, hogy "nem hormonkezelt" vagy éppen az "állatokkal emberségesen bántak a feldolgozás alatt". 

Valamiért van egy olyan városi legenda, hogy az állatokat növekedési hormonnal kezelik, hogy előbb elérjék a vágósúlyt. Nos, valóban léteznek módszerek arra, hogy az állatok gyorsabban növekedjenek, de azt teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy az nem növekedési hormon. Hogy miért? Azért mert a növekedési hormon iszonyatosan drága. Egy marhát így kezelni nem éri meg egész egyszerűen, ha már az embernek való adag naponta 4-5 ezer forint heti öt napon át, akkor egy 700 kg-os állat ennek arányait tekintve a sokszorosa lenne…

Ha valóban így lenne, és megennénk az ilyen állatot, akkor sem lenne a növekedési hormon hatással ránk, hiszen a gyomorban megemésztődik a növekedési hormon - ez az oka annak mellesleg, hogy szájon át hatástalan is a szer...

A másik (szomorú) tény a nagyüzemi állattartásról, ami sajnos igenis létező dolog: 1 m2-en összezsúfolva, ketrecben szorongnak a baromfik, és feltehetően a napfény hiánya és az elégtelen tápláltságuk miatt van az, hogy a nagyi által levágott csirkemell színe aranysárga, a tojása szintén sárga, a hipermarketben vásárolt hús pedig sápadt-szürke, a tojása meg vékony héjú, apró és hófehér.

Mi lenne a megoldás? Igazából a legmegbízhatóbb forrás, ha magad készíted az ételeidet. A piacon, a kistermelőkre szabályosan rárohad a megtermelt zöldség, gyümölcs, hús és a házilag készített tészták, amelyek nagyon nagy százalékban sokkalta egészségesebbek, mint a "legbiobb" hipermarketes pult termékei!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

heti_egy_edzes_04.jpg

Érnek-e valamit a "csupán 20 perc" programok?

Heti egy-két edzés, 20 perces tréningek és egyéb gyakran hallott megoldások az időhiányra... de vajon van-e értelme?

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

dita_016.jpg

Szálkásító mintaétrend csak Neked!

Kötelező cikk, ha a diétádhoz egy interneten fellelhető, egyszerű, mégis hatékony minta étrend sablont keresel!

srleszt_03.jpg

Három különleges tápanyag, ami segítheti a diétád!

Most pár olyan ételtípus szeretném Nektek bemutatni, melyek abszolút nem elterjedtek, mégis olyan jó fejek, hogy könnyedebbé teszik az alacsony kalóriával, moderált tápanyagbevitellel megkínzott kis életünket...

kalria_04.jpg

Kalória vagy makrotápanyagok - mi az, ami számít...

Mi az, amit számoljunk? Kalóriatáblázattal rohangáljunk a zsebünkbe vagy a fehérje-szénhidrát-zsír hármassal bonyolítsuk életünket?

dits_lisztek_03.jpg

Ne hagyd magad átverni: a diétás "csoda" lisztekkel!

A legtöbb diétázó vadul kapkodja le a diétás "fogyi" liszteket a polcról és fizet ki érte nem is kis összeget... de vajon minden esetben megéri?! Utánajárunk!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

glikmis_index_020.jpg

A glikémiás indexen túl... mi az, ami még számít?

A GI a 80-as években lett kidolgozva, hogy segítségünkre legyen a cukorbetegek táplálkozásának megtervezésében. A GI egy jó dolog, de messze van a tökéletestől, rengetegen félreértik és nem arra és úgy alkalmazzák amire való...