Az egykori Mr. Olympia harca a tolószékkel

Ronnie Coleman legutóbbi gerincműtéte után újra tanul járni

Egyszerre szomorú és reményteli hírről számolunk be az egyik legnagyobb testépítő ikonról, és személyes kedvencről, a 8x-os Mr. Olympia címet elnyerő Ronnie Colmanről. Azt tudtuk, hogy több komoly műtéten esett át a hátsérülései miatt, legutóbb most két hete... és folyamatosan kerültek fel a netre olyan képek, hogy Ronnie kórházi ágyban, vagy éppen tolószékben, hogy tavaly is volt egy komolyabb gerinc műtéte az ágyéki gerincen. Most február második csütörtökén egy nem kevesebb, mint 11 órás gerincműtéten van túl a texasi testépítő ikon. Azóta pár soros nyilatkozat és egy instagram post is felkerült… de lássuk, hogy van a mi Ronnieink!

Az instagrammján három nappal ezelőtt került fel egy feltöltés, miszerint a 8x-os Mr. Olympia újra tanul járni, miután több komoly műtéten esett át. Ronnie üzenete a post mellett így hangzik szabad fordításban: "Próbálom a legjobbat kihozni magamból és újra járni. Ez csak egy újabb jelentés arról, hogy hol tartok a folyamatban, hiszen ahogyan ezt megígértem Nektek, újra és újra hírt adok az állapotomról. Ez volt az első próbálkozásom a futópadon sétálni, ami mindössze 7 perc és  6 mp-ig tartott. 7 perc után teljesen kifáradtam, és a nap hátralevő részében csak pihentem. Holnap folytatom a futópadon. Sokkal jobban fogok teljesíteni a második próbálkozásomon, a célom 15 perc vagy akár több. Imádkozzatok értem, ha úgy gondoljátok. Járni fogok, mielőtt a kórházat elhagyom.”

Aki nem tudná, Ronnie kálváriája olyan 10 éve kezdődött a sorozatos sérülések miatt, aminek oka hihetetlenül brutális edzésmódszerei voltak. Első műtétjére 2007-ben került sor, amikor az L4-L5 csigolyákat kezelték. 2011-ben kétszer is műtötték mind a lumbális, mind a cervikális (azaz nyaki) gerinc szakaszokon. 2014-ben a bal csípőjébe kapott két csavart, aztán egy hónappal később jobb. 2015 júliusában ismét az lumbális (ágyéki) gerincét műtötték.

A tavaly nyári műtét óta nem telt el csak kb. fél év, és Ronnie ismét teljes intenzitással edzett, aminek meg is lett az eredménye. A mostani, két héttel ezelőtti 11 órás műtét eredménye egy 800lbs (azaz durván 362 kg-os) guggolás volt. Ronnie 4 ismétlést szeretett volna, a második után "megreccsent valami". Tavaly még azt nyilatkozta: "Nem bántam meg semmit!"… és így folytatta: "Ha lenne lehetőségem újrakezdeni mindent, akkor se tennék másképp."

Szomorú tények ezek, és úgy fest a mostani balesete után másképp viszonyul a témához Ő is, mivel a legutóbbi nyilatkozatában ezt mondta: "Szóval srácok, olyanok akartok lenni, mint én, még minidig olyan keményen akarjátok tolni, mint én? Nos, ahogy látjátok 8x-os Mr. Olympia vagyok és képtelen járni. Múlt csütörtökön egy 11 órás hát műtétem volt."

Nagyon megrázó azt látni, hogy valaki, akinek az edzései és eredményei legendásak voltak, most elsorvadt alsó végtaggal próbál ülve biciklizni a képeken, vagy éppen elektromos stimulációval próbálják visszaerősíteni annyira az izmait, hogy a saját testsúlyát elbírja majd. Mindenesetre jobbulást Ronnie.

Zárszóként egy személyes vélemény a cikkírótól: Mivel rehabilitációs edzőként dolgoztam versenysportban, itt jegyezném, meg, hogy bármilyen tiszteltem is Colemané, az eredményeiért: elért mindent, amit egy sportoló elérhet, az például fog szolgálni generációknak a teljesítménye, de ezzel csak teljesen kicsinálja magát, ha nem fogadja el, hogy már nem fog tudni versenyezni. Az életminőségét teszi teljesen tönkre, hiszen már 50 éves elmúlt, és eddig 6 műtéten van túl, és jelenleg újra tanul járni…

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények