Az edzés utáni turmixon túl: a 10 leghatékonyabb módszere regenerálódásnak!

Minden, amivel mindig készen állhatsz az újabb kihívásra!

Ha keményen edzel, akkor előbb-utóbb eljön az a pont, amikor úgy érzed, már nem megy olyan könnyedén a regeneráció. Főleg akkor nem, ha már mondjuk nem a húszas éveidben jársz, hanem mondjuk már bőven felűről vered a harmincat vagy akár a negyvenet. Hogy ne kelljen edzést kihagyni, és képes legyél újra és újra a maximumot kihozni magadból, érdemes kicsit komolyabban odafigyelni az edzés utáni kiegészítőkre. Lássuk, mikkel tudod felgyorsítani a regenerációt két edzés közt!

Hidratálás, azaz a megfelelő mennyiségű folyadék pótlás az edzés után és alatt az egyik legfontosabb eleme a megfelelő regenerációnak.

Egy dehidratált test tűrőképessége mindig gyengébb lesz - ezt sohase felejtsd el! Aki súlyzókkal edz heti 3 alkalommal és mellette úgy általánosságban is aktív életet él, annak kb. 0,4 dl vizet kellene meginnia minden testsúlykilogrammra: azaz egy 80 kg-os embernek napi 3,2 liter folyadék bevitele kellene legyen a minimum!

Antioxidáns bevitel!

Az olyan gyümölcsök, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma - például áfonya, kiwi, gránátalma, ananász - segítenek az edzés közbeni metabolikus stressz okozta szabad gyököket megkötni. Az antioxidánsok edzés után bizonyítottan csökkentik emiatt az izomláz erősségét!

A C-vitamin szintén egy fontos antioxidánsunk: az 1000mg-os C-vitamin jó szolgálatot tesz ilyenkor is!

A cink fogyasztása, mint akár kiegészítő, vagy akár mint cinkben gazdag ételek formájában (pl. kagyló) szintén segítenek a terhelés alatt felszabadult anyagcsere melléktermékek feldolgozásában. Emellett a cink segíti közvetve a tesztoszteron termelést, ezért egy nagyon jó kis löket a regenerációnak és az izomépítésnek egyaránt.

Harmadik vegyület ebben a csoportban, ami segít az anyagcsere melléktermékek megnövekedett koncentrációjával szemben az nem más, mint a szelén.

1 754 Ft -10% 1 581 Ft
twinlab_zinc_900.jpg
11 380 Ft -16% 9 580 Ft
now_c_1000_complex_1800.jpg

Szelén bevitele edzés után a fentebb említett cinkhez hasonlóan hatással van a tesztoszteron termelésre is: nem hiába szokás a kagylót, osztrigát, amolyan „szegény ember Viagrája” néven emlegetni, mivel egyaránt magas a cink és szelén tartalmuk.

11 380 Ft -15% 9 680 Ft
mhp_activite_sport_new_120.jpg

A D-vitamin számos pozitív hatása közül az egyik, hogy aktívan támogatja mind a központi idegrendszer, mind pedig a vázizomzat szempontjából a homeosztázis visszaállítását. Növeld a D-vitamin bevitelt és sokkal hamarabb tudsz majd újra edzeni!

Ne fogyassz edzés után alkoholt! Az alkohol rontja a regenerációs képességet, mert a szervezetnek maga az alkohol lebontása is egy megterhelő feladat. Talán kivételt képezhet az antioxidáns tartalma miatt a száraz vörösbor, de abból is csak 1-2 dl legfeljebb.

Az L-carnitine-ra bár mai napig sokan csak úgy tekintenek, mint zsírégető szer, de valójában egy sokrétűbben, így a regenerációban is kiválóan alkalmazható dologról van szó. Egy súlyosabb izomlázas állapotban is érdemes kipróbálni, mert azt fogod tapasztalni, hogy gyorsabban leszel képes újra edzeni az L-carnitine hatására.

Kerüld a cukor fogyasztását az izomlázas állapotban. Mivel alapvetően egy gyulladásos folyamat, ami lejátszódik, ezért az egyszerű cukrok fogyasztása ezt csak kitolja.

Sokkal jobban jársz, ha igyekszel komplexebb szénhidrátokkal feltölteni a glikogén raktárakat. Ez alól kivétel talán csak a közvetlen az edzés utáni időszak, amikor az extra inzulin segít a többlet aminosavakat a sejtbe juttatni.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amit mindenki kapásból rávágna elsőnek, mégpedig a fehérje-pótlás. Edzés után érdemes legalább 20 g tejsavó fehérje elfogyasztása esetleg - extra BCAA-val megfejelve. A terhelés után a fehérje segít a roncsolódott izomszövetnek a helyreállítódásban, illetve számos olyan enzimet fogunk belőle szintetizálni, ami a regeneráció folyamán szükséges.

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
10 580 Ft -6% 9 980 Ft
olimp_bcaa_xplode_power_500.jpg
8 580 Ft -15% 7 280 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

Végezetül az utolsó, bár legalább olyan fontos, mint az előzők a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, amely során a szervezet a helyreállítást végez mind az izomzaton, mind pedig az idegrendszeren. Megfelelő mennyiségű pihenés nélkül a világ összes kiegészítője sem elég!

Gil / FitBuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

nutells_palacsinta_04.jpg

Regeneráló nutellás palacsinta estére, akár diétában? Sima ügy!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

estimuszak03.jpg

Több műszak, kevesebb regeneráció? Íme pár tipp, amivel mentheted a helyzeted!

Több műszakban melózol, mégis szeretnéd elkerülni a negatív hatásait az edzésben, vagy úgy az életben? Itt van pár tipp!

tuledzes03_2.jpg

Nem annyira ismert tippek a regeneráció fokozásásra!

A regeneráció NEM csak annyi, hogy iszod a fehérjét és holnap nem mész edzeni. Lehet ezt máshogy, aktívabban, kellemesen, kreatívan... olvasd csak!