Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 6. rész

Nem vezetsz edzésnaplót.

Sokaknak egyszerűen eszébe sem jutna, hogy vezesse az edzéseit, pedig másként nem tudod visszakövetni, hogy mit fejlődtél eddig, vagy ha egy új edzésmódszerrel próbálkoztál, akkor hasznos volt-e vagy sem.

Jelen fejezet az előző részt () egészíti ki, hogy  tudd követni mennyire sikerült megvalósítani a célokat. Az edzésnaplódat nem kell túlbonyolítani, nem egy regény. Egyszerűen leírod benne, hogy milyen gyakorlatokat végeztél, milyen súlyokkal, mennyi pihenő időkvel. Havi egyszer érdemes felmérni a testtömegedet, akár a zsírszázalékodat (esetleg az egyes testtájaid méretét ha szeretnéd). Ha szedsz valami táplálék kiegészítőt akkor nyugodtan feljegyezheted azt is. Esetleg ha edzést hagytál ki, akkor beleírhatod annak az okát... Profi sportolóknál minden apróságot feljegyeznek, hiszen nekik állandóan ellenőrizni kell a teljesítmény ingadozás lehetséges okait. Természetesen neked nem kell beleírni az edzőterem hőmérsékletét és a páratartalmát... ;-)

A nagyvállalatok állandóan elemzéseket készítenek arról, hogy miket értek el eddig a kitűzött célokból, és ha nem sikerült akkor vajon mi lehetett a gátló tényező. Az edzésnaplódban sincs ez másként. Ha megakadtál a fejlődésben, akkor egyszerűen visszakeresed, hogy mondjuk például: "2011 szeptember óta nem fejlődött semmit a használt súlyok nagysága a hát gyakorlatokban" akkor az edzésnaplódban vissza tudod keresni, hogy vajon mi változott addig. így mindig egzakt mód mérheted a fejlődésed, és nem tudod magad becsapni, hogy hat-e az edzés vagy sem!

Ha nem vezetsz naplót, ahol dokumentálod az edzéseidet, akkor két-három hónap múlva már csak felületesen fogsz emlékezni rá, hogy kb. híztál amikor éppen ezt és ezt a Nitrogén-monoxid készítményt szedted ezzel és ezzel a fehérjével, közben pedig mondjuk HIT (High Intensity Training hamarosan írok erről az edzésmódszereknél) stílusban edzettél.

Másrészt óriási motiváció tud lenni, ha visszaolvasod, hogy például ezelőtt 1 évvel milyen (mostani szemedben) nevetségesen gyenge voltál...

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

edzs_kis_sllyal_04_2.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 1. rész

Sokan kezdenek bele különböző testedzésbe, és még ennél is többen feladják pár hónap után - rosszabb esetben egy sérüléssel, szerencsésebb esetben csak az áhított eredmények elmaradása miatt. Az alábbiakban szeretnék ismertetni néhány olyan mindennapos hibát, amelyeket jó eséllyel te magad is elkövettél vagy elkövetnél.

hat_tizparancsolat_4_2.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 2. rész

A túl nagy intenzitású, vagy a túl gyakori edzést azért vettem elsőnek, mert ezzel találkoztam és találkozok a legtöbbször. Alapvetően mindenki türelmetlen, mert eredményeket akarnak lehetőleg azonnal...

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg_3.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 3. rész

Vajon Te is túl sokat időt töltesz a szintednek nem megfelelő felesleges gyakorlatokkal?

tuledzes01_1_1.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 4. rész

Te vajon minden testrészedet kellő tiszteletben tartod?

push_and_pull_terv_050_1.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 5. rész

Nagyon sokan, akik súlyzós edzésre adják a fejüket, egyszerűen elkezdenek "gyúrni" anélkül, hogy magukban tisztába tennék mit is szeretnének elérni.

guggolas03_1.jpg

Az edzés során elkövetett leggyakoribb hibák - 7. rész

Te vajon elég időt fordítasz a pihenésre?

taplalkozz_okosan_1.jpg

Az első lépések: mitől lesz tartósan sikeres az étrendünk?

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

clok_03.jpg

A legfontosabb dolog, ami meghatározza az eredményességedet!

Van egy dolog, ami MINDENNÉL fontosabb, legyen a célod akár tömegnövelés, akár szálkásítás, akár teljesítménynövelés. Ez lesz az, ami igazából meghatározza majd, hogy a munkád mennyire lesz eredményes. De sokan elsiklanak felette. Vajon Te is közéjük tartozol?