Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega - őrület és ami mögötte áll.

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni:

...megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké - ami azért is nagyon jó dolog, mert csökkentik a trombózis kockázatát. Ezen kívül a vér belső súrlódását is mérséklik, ezáltal javítják áramlási tulajdonságait, ami pedig a szövetek hatékonyabb oxigénellátásának vezet. Mindezen hatások csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve javítják a keringési rendszerünket és az állóképességünket.

...belőlük olyan hormonszerű  anyagok  (vagyis prosztaglandinok) szintetizálódnak, melyeknek fontos szabályzó elemei lesznek az immunrendszerünknek: javítják az immunitást, támogatják a fertőzések leküzdését, tehát kevesebb eséllyel dőlünk ki egy jó adag náthával az ágyba. Az optimális Omega-3 zsírsav bevitel csökkenti a gyulladásos folyamatokat, és ez által felgyorsítja a regenerációt - akár edzés után is. Gyulladáscsökkentő hatásuk révén ráadásul csökkentik az ízületi fájdalmakat, segítik a sérült ízületek gyógyulását.

...hozzájárulnak a hatékony anyagcsere folyamatokhoz, így kedvező hatással vannak a zsíranyagcserére (na itt biztos van, akinek felcsillant a szeme...)

De sajnos olyan világot élünk ahol a lenmag és a hal fogyasztása önmagában már nem elég. Arra is oda kell figyelni, hogy táplálkozásunk során az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak arányában az Omega-3 zsírsavat kell előnyben részesíteni, és nagyobb arányban fogyasztani. (Legalább háromszor, négyszer több Omega-3 zsírra van szükségünk, mint Omega-6 zsírra!)

A két esszenciális zsírsav biológiai hatása ugyanis a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, sőt ellentétes a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. Tehát ha a kettő zsírsav aránya megfelelő a szervezetben, akkor (előáll a belső béke és harmónia :)) az ALA-ból EPA és DHA tud keletkezik. Ezzel ellentétben viszont a túl sok Omega-6 zsírsav gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat.

És akkor jöjjön a beígért eszkimó példa. Az eszkimók étrendjének - jobb híján - fontos eleme a tengeri hal, ami miatt jelentős Omega-3 zsírsavat (és ezzel ellentétben kevesebb Omega-6, és telített zsírsavat) juttatnak a szervezetükbe. A felmérések szerint nagyon ritka náluk a véralvadási zavarból származó szív és érrendszeri megbetegedés, sőt a rák vagy cukorbetegség is elenyészve fordul elő közöttük. Tehát irigylésre méltóan egészséges az életük, és mivel nem küzdenek mindenféle krónikus betegséggel, így számos más eszkimókára is marad idejük. Például 100 szót  kitalálni a hóra :)

Mivel az átlag magyar messzire áll az eszkimó-kultúrától, és tenger híján halat sem látunk minden nap, - sőt fogadjunk, hogy lenmagot sem fogyaszt mindenki becsülettel - ezért az egyszerűség kedvéért folyamodhatunk olyan táplálékkiegészítőkhöz, melyek az ideális zsírsav mennyiséget szépen kiporciózva tartalmazzák a számunkra.

4713,2389,2474,8018,1960,8075

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsirok.jpg

Most már minden olajozottan fog menni...

Makrotápanyagjainkról szóló rövid kis sorozatunk lassan végéhez közeledik, de egy valaki még kimaradt a sorból. Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, szóljunk néhány jó és rossz szót a zsírokról.

telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

omega_3_01.jpg

Omega zsírsav kiegészítőt - de melyiket?

Nem elég az esszenciális zsírsavak beviteli mennyiségére odafigyelni - hanem az arány is ugyanolyan fontos!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!

ditsnak_hitt_telek_07.jpg

Diétásnak hitt ételek

Jöjjön most 9 olyan élelmiszer, mely diétásnak van beállítva, pedig a valóságban jobban gyarapítja az oldaladra a zsírréteget mint Te azt gondolnád!