Az E-számok: vajon veszélyesek-E?

Az E-számok és ami mögötte van

Szinte alig tudunk már olyan terméket vásárolni manapság, aminek az összetevőiben ne lennének E betűk, így gondoltuk ideje közelebbről is megnéznünk a témát. Mit is jelentenek a számok, és valóban az lenne a legjobb, ha az összeset elkerülnénk?

Az E-számok és az adalékanyagok - veszélyesek-E?!

Az E betűk az Európai Unió által egységesen felállított és engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat jelölik. De vajon mi is áll az adalékanyagok mögött? A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint: "adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik".

Tehát ebből talán látszik az első tévhit: az adalékanyagok nem kizárólagosan csak mesterségesen előállított vegyületek lehetnek. Amikor a kezünkbe veszünk egy terméket, mely tele van az említett jelölésekkel… nos, erős idegzet kell, hogy ezek után ne tegyük vissza azonnal a polcra. Az igazság az, hogy ezek a kódok nem jelölik konkrétan, hogy természetes növényi kivonatokról van-e szó, vagy épp mesterséges adalékokról – így valóban jogos a kétely, hogy hasznos/semleges vagy épp talán káros anyagok lapulnak a termékben.

Előfordul ugyanis, hogy az E-betűk mögött teljesen ártalmatlan anyagok bújnak meg, mint például a béta-karotint (E160) használják színező anyagként, és antioxidánsként is, vagy ilyen például a C- vitamin. Valójában a C- vitaminnak több kódja is létezik (E300- 305) attól függően, hogy milyen kémiai formában van jelen.

Persze sok adalékanyagról pedig folyik a vita tárgya, mert folyton előbukkannak olyan rémhírek, hogy komoly betegségek kialakulásáért felelősek (allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok, rák, szívbetegségek, stb.) Tény, hogy ezeknek nem feltétlenül van valós alapja a mai álláspont szerint – ugyanakkor sok olyan példa volt már az életben, hogy a negatív hatások csak több év után jelentkeztek… (Például a transz-zsírsavak esete...)

Az E-számok okozta veszélyek igazából leginkább azokat fenyegetik, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Míg bizonyos adalékanyagok súlyos allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékeny fogyasztóknál, van olyan ember is, aki soha nem érzékeli hatását. Amit tehetünk az, hogy próbáljuk minimalizálni a feldolgozott, ipari élelmiszereket, illetve megbízható forrásokból vásároljunk.

Élelmiszeripari megállapodás szabályozza az összetevők arányának felsorolását a csomagoláson. A címkén tehát először az a hozzávaló szerepel, amiből a legtöbb van az élelmiszerben, végül pedig az, amelyikből a legkevesebb. Így, ha az E-számokat - vagy más, teljesen ismeretlen nevű összetevőket - csak a sor végén látod kullogni, valószínűleg csak csekély mennyiség van belőle az ételben.

Szintén fontos szempont lehet még, hogy sok adalékanyag nem felel meg bizonyos étkezési stílusnak (például vallási, vega, stb.).

Az E számok osztályozása

E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.

E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.

E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.

E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.

E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.

E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.

E700-799: antibiotikumok

E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.

E1100-1599: kiegészítő anyagok

Bővebb információk:

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények