Arthur Saxon

A vas mestere

Sandow nagy riválisa következik! A múlt század legelején Saxon és Sandow sokáig hadakoztak egymással a világ legerősebb embere címért. Egy rekord felállításával kapcsolatban még bíróságra is kerültek, tehát nagyon komolyan vették az urak, hogy ki érdemelje ki a földkerekség legerősebb embere címet. Lássuk tehát Arthur Saxont, az egyik személyes kedvenc old timer strongmen-emet!

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1878. április 28-án született, a valódi neve Arthur Henning volt.
Elhunyt: 1921. augusztus 6-án.

Paraméterek:
Magasság: 178 cm
Testtömeg:  90kg
mellkas: 124 cm
bicepsz: 43 cm
alkar: 38 cm
comb:  60 cm
vádli:  40 cm

Néhány érdekesség az életéből!
A történet Németországban, egészen pontosan Lipcsében kezdődött, ahol egy Anro Patschke nevű erőművész és birkózó felkérte az akkoriban 19 éves Athur-t, hogy csatlakozzon hozzá - és hatalmas erejét inkább mint erőművész prezentálja. Hamarosan Arthur két testvére is beszállt az erőművész show-ba, és így már kiegészülve Kurttal és Hermannal, a Saxon Tró 1897-től Európa szerte megkezdte fellépéseit.

Bejártak szinte minden Európai fővárost különböző cirkuszokkal, ahol vasakat hajlítottak, köveket törtek egymás mellkasán, vagy éppen láncokat téptek szét!  Arthur volt azonban a trió legerősebbje! Az egyik leghíresebb produkciója, amikor 11 embert tartott meg a mai értelemben vett fekve nyomáshoz hasonló pozíciójában. A trió korában rendszeres mutatványa volt, hogy két testvérét, akik egy kétkezes súlyzóra ültek, egy kézzel nyomta ki a feje fölé.

- a kortársát - egyben tartotta példaképnek és riválisnak. Egy alkalommal (1898-ban) ki is hívta Sandow: ez a rekord kísérlet bent press (döntött törzsű nyomás - manapság már "nem divatos" gyakorlat) volt az, ami bíróságig hajszolta a két sportembert. Sandow állítólag nem bírta utána csinálni a 174 kg-val. Ellenben Sandow állítása szerint Saxon csalt a mozdulattal, így emiatt robbant ki a vita. Végül azonban Saxon lett hivatalos rekorder.

Amitől Saxon más volt mint riválisa, az a volt, hogy egészen fiatal kora óta rendszeresen publikált. 1905-ben jelent meg az első kiadványa, a "Fizikai erő fokozása" (Development of Physical Power)  címmel, amiben már súlyzós gyakorlatokat ír le az erő növelése érdekében.

Edzésfilozófiája mai szemmel nagyon különösnek tűnhet. Naponta kétszer emelt súlyokat, reggel és este, de sohasem végkimerülésig (megj.: hasonló mint a HFT edzésmódszer, hiszen ott sem edzünk soha feladásig). A kiadvány 45 oldal volt, amiben szépen képekkel illusztrálta a gyakorlatokat.

Terjedelmesebb könyve "A súlyemelés kézikönyve" (The Textbook of Weight Lifting) 1910-ben került az olvasók elé. Ezzel a művével szerette volna népszerűsíteni a súlyzós edzést az átlagember számára - hiszen meggyőződése volt, hogy az igazi férfi fizikailag erős, ugyanakkor tökéletesen úriember!

Halálával kapcsolatban több szóbeszéd is közszájon forog. Annyi bizonyos, hogy légzőszervi eredetű volt a halála, azonban ennek okára több verzió is elterjedt: egyik ilyen, hogy az első világháborúban szolgált ideje alatt az alultápláltság miatt legyengült szervezete, majd megkapta a gümőkórt.  A frontról hazaérve még 3 évig élt, de egyre gyengébb lett, míg végül belehalt a tüdőbajba.

Másik lehetséges oka, hogy még fénykorában egyik mutatványa során - amikor egy farönköt raktak a mellkasára, és egy autó hajtott keresztül rajta - akkor sérült meg a tüdeje, miközben balszerencsés módon eltört a deszka. Akárhogyan is, de végül egyre súlyosabb tüdő betegsége végül 1921 augusztus 6-án ragadta el 43 évesen az "iron master"-t.

Hitelesített rekordjai:
Egy kezes szakítás rúddal 90kg
Katonai nyomás 112 kg
Egy kezes vállból nyomás 57 kg
Felvétel és lökés rúddal 155 kg
Egy kezes felvétel és lökés rúddal 112 kg
Nyomás törzs döntésből (bent press) 174 kg

Még több információ róla:

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények