Arnold Schwarzenegger

Az osztrák tölgy

Amikor eljutottunk a retro-builder sorozatban a "legnagyobbhoz", akkor bevallom, hogy kissé megilletődtem. Bizonyára lesznek olyan részletek, amelyek nem fogják elnyerni a tetszését sokaknak, vagy éppen olyan észrevételeket kapunk, hogy "ez és ez nem is úgy volt, mert volt egy interjú ekkor és ekkor és ebben másképpen írták..." Végül is észrevételek mindig lesznek és lehetnek, mi pedig vágjunk bele a történetbe!

Születési adatok: 1947.07.30 -Thal (Ausztira)
Magasság: 188 cm
Testtömeg: 107 kg (versenysúly), 117 kg (szezonon kívül)
Paraméterek:
mellkas: 145 cm
bicepsz: 56 cm
derék: 83 cm
comb: 72 cm
vádli: 50 cm

Schwarzenegger, a sportoló

Az első sportok egyike, amit komolyabban űzni kezdett az bizony a labdarúgás volt. A súlyzózás tulajdonképpen a foci miatt került bele az életében, mivel a fociedzője javasolta kondíciófejlesztésnek. Annyira megtetszett neki a "vaspumpálás" (bocsi a rossz szóviccért), hogy ez maradt a fő csapásvonal - és a súlyok iránti szerelemnek köszönhetően lett Schwarzenegger neve egy fogalom.

14 éves korától kezdve a stoplis cipőt végleg felváltotta az olimpiai rúd. 17 éves korában kezdődött a valódi sport karrierje, amikor a testépítés mellett súlyemelésben is versenyzett az osztrák határokon belül… és kívül. 1964-ben osztrák és a rá következő évben egy német-osztrák junior súlyemelő versenyen lett aranyérmes - illetve 1966 - 68 között +80kg - os kategóriában több német és osztrák erőemelő versenyen ért el helyezéseket.

Később számos alkalommal hivatkozott arra, hogy azért tudott annyira sikeres lenni a testépítésben, mert az izomzatának a sűrűségét a súlyemelő és az erőemelő múlt adta meg. (Na igen, mindig megy a vita Arnold és a szteroidok kapcsán, de azt valahogy sokan elfelejtik, hogy Arnold izomtömegét annak is köszönheti, hogy bizony nem volt rest lehajolni a nagy súlyokért… - szerk.)

Haladjunk tovább a történetben. Nem vitás, hogy Arnoldot a testépítésben elért eredményei tették igazán híressé. Az 1965-ös Junor Mr. Európa volt az első komolyabb cím, amit elnyert (és rá egy évvel később szintén Ő vitte el itt a pálmát…). 1967-ben pedig már Mr. Universe amatőr bajnokként állhatott a dobogóra!

Arnold célja az volt, hogy a legeslegjobb legyen legjobbak a között - és ez a testépítésben a Mr. Olympia! Első próbálkozása 1969-ben meghiúsult, mert a Sergio Oliva (akiről korábban írtunk már) ellen második lett. 1970-ben azonban nyert és így, mindössze 23 évesen a legfiatalabb bajnokként szerepel a verseny történetében. Ettől az évtől kezdődően 6 éven keresztül nyerte meg zsinórban a versenyeket, egészen 1975-ig.

A terve az volt, hogy 1975 után szépen nyugdíjba vonul. Azonban 1980-ban, a Conan a barbár című film szerepére készülve úgy találta, hogy annyira jó formában van, hogy ezzel akár lehetne hetedik alkalommal is Mr. Olympia. Nos, mint azt ma már tudjuk, valóban így is lett!

Schwarzenegger, a színész

Az első film, amiben főszerepet kapott az legendás Pumping Iron, ami nem "egy" hanem "A dokumentum film" a testépítésről. Van itt egyáltalán valaki olyan, aki nem ismerné?! Ellenben talán kevésbé ismert az első játékfilmes szereplése, az 1977-es Herkules New Yorkban. Bár a film az erősen akcentussal beszélő osztrák emberünknek megnyitotta a kapukat Hollywoodba… - nos, valljuk be, azért nem ez volt az a filmje, ami miatt kultiváljuk. Az 1982-es Conan, a Barbár, majd az 1984-es Terminátor annál inkább megalapozta a nimbuszát a vásznon is. Jobbnál jobb akciófilmek, macsó dumák, kardok és M-16osok!

Csak hogy az egyik idei vígjátékból idézzek: ő mutatta meg nekünk, hogy a "színészet igen tág értelmezésű lehet." Ezt mutatja, hogy 8 alkalommal jelölték a legrosszabb színész címre, az Arany Málna díjra vagy épp, hogy hatvan évhez közel sem volt rest a Terminátor 3-ban egy darus kocsin lógni… és azt csak az Feláldozhatók című filmmel volt képes számomra felülmúlni! Vitathatatlan, hogy a "hasta la vista baby" vagy az "i’ll be back" szállóige lett. Nincs olyan ember, aki ne látott volna valamit Schwarzival!

Schwarzenegger, a politikus

A legnagyobb változást az hozta el, hogy 2003-ban megválasztották Kalifornia állam 38. kormányzójává, mely posztot 2011-ig töltötte be. Eközben 2009-ben díszdoktorrá fogadta őt a Dél-Kaliforniai Egyetem. A rossz nyelvek szerint mindezt nem a sportolói múltja és a filmjei, hanem a Kennedy rokon felesége miatt érhette el. Érdekesség, hogy a közvéleményt megdöbbentette, hogy Ő volt az, aki a halálbüntetést engedélyeztette Kaliforniában.

Rekordok:
Súlyemelésben:
Felvétel és lökés: 120 kg
Szakítás: 110 kg
Erőemelésben:
Guggolás: 215 kg
Fekve nyomás: 200 kg
Felhúzás: 310 kg

Eredményei:
•    1963 Contest in Graz, Austria, at Steirer Hof Hotel – 2. helyezés
•    1965 Junior Mr. Europe in Stoccarda, Germany – 1. helyezett
•    1966 Mr. Europe - 1. helyezett, amatőr kategória
•    1966 Best Built Man in Europe - 1. helyezett
•    1966 NABBA Mr. Universe in London -2. helyezett, amatőr kategória
•    1967 NABBA Mr. Universe in London - 1. helyezett, amatőr
•    1968 NABBA Mr. Universe in London - 1. helyezett, magas kategória és abszolút bajnok
•    1968 IFBB Mr. Universe in Miami, Florida - 1. helyezett, magas kategória
•    1968 IFBB Mr. International in Tijuana, Mexico - 1. helyezett, magas kategória
•    1969 IFBB Mr. Universe in New York City - 1. helyezett
•    1969 IFBB Mr. Olympia in New York City - 2. helyezett
•    1969 NABBA Mr. Universe in London - 1. helyezett, magas kategória és abszolút bajnok
•    1969 Mr. Europe ad Essen, Germany - 1. helyezett, magas kategória és abszolút bajnok
•    1970 NABBA Mr. Universe in London - 1. helyezett, magas kategória és abszolút bajnok
•    1970 AAU Pro Mr. World in Columbus, Ohio - 1. helyezett
•    1970 IFBB Mr. Olympia in New York City - 1. helyezett
•    1971 IFBB Mr. Olympia in Parigi - 1. helyezett
•    1972 IFBB Mr. Olympia in Essen - 1. helyezett
•    1973 IFBB Mr. Olympia in New York City - 1. helyezett
•    1974 IFBB Mr. Olympia in New York City - 1. helyezett
•    1975 IFBB Mr. Olympia in Pretoria, South Africa -1. helyezett
•    1980 IFBB Mr. Olympia in Sidney, Australia - 1. helyezett

Ha még többet akarsz tudni Arnoldról, akkor olvasd el a további cikkjeinket!


Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények