Apró trükkök és nagy eredmények - a fekvenyomásban!

Fizikai teljesítőképességen túl más erő is létezik benned...

Akár tárcsákkal megpakolt rúddal, vagy méretes kézi súllyal – fekve nyomni szinte mindenki szeret, ebben semmi újdonság nincs. De talán a soron következő 5 apró információban mindenki talán számára hasznosítható morzsát, amellyel még hatékonyabbá teheti a várva várt gyakorlatot! Egyes trükkök fizikai, még mások pszichológiailag fogják segíteni a fejlődésed rögös útját!

1. Vizualizáld a sikert! Ismerős? Még jó hogy! Ha van vastestvéred, akkor vele nagyon jól működhet ez a móka! Ha elakadna a rúd, akkor elég a drága edzőtársadnak csak az ujját odatenni a rúd alá, és hidd el, máris megindul az felfelé! És ha hiszed, ha nem, az erő nem abban a kisujjban, hanem benned van!
Ha nincs segítő partner vagy felesleges kisujj a közelben, akkor sem vagy elveszve. Ha úgy érzed, hogy eljött a holtpont, akkor lelki szemeiddel nézz a rúdra, és képzeld el, mintha már mozogna is felfelé! Ez olyan mentális energiákat mozgósít, amellyel a valóságban is tovább tudod majd nyomni a rudat a holtponton!

2. Ha legközelebb egykezes nyomásokat végzel, akkor fogd meg a kézisúlyzót úgy, hogy enyhén befelé döntve, a kisujjakkal felfelé tartsd a vasat. Magad is meg fogsz lepődni, hogy ezzel az apró trükkel mennyivel jobban fogod érezni a terhelést a mellizomban!

3. Teljesen banális, de pont ezért feledkeznek meg róla sokan, pláne a kezdők! A helyes légzéstechnika! A rossz légzés miatt olyan súly is rajtunk ragadhat, amit amúgy simán kinyomnánk. Hidd el, a helyes légzés rengeteget segít a nyomásban! Leengedéskor levegőt be, nyomáskor pedig intenzíven kifúj!
És ha már a levegővételnél járunk, próbáld ki a következőt: vegyél egy nagy levegőt, amikor kiveszed a súlyt az állványról. No, ha ez megvan, akkor nem rögtön ejtjük már lefelé a rudat…hanem levegőt gyorsan kifúj, majd újra beszív…és most engeded le a súlyt! Sokkal több erő lesz benned, próbáld ki!

4. Tépd szét a rudat! Vagyis csak mentálisan. Ha úgy érzed, hogy elakadt a rúd vagy eljött a holtpont, akkor próbáld meg a kezeddel széthúzni a rudat (persze a gyakorlatban ne mozgasd el a kézfejedet)! Hogy mi a trükk? Ezzel a tricepszet, illetve olyan stabilizációs izmokat tudsz aktiválni, amelyek segítségedre lehetnek a rúd kinyomásában.
Természetesen ha nem az erőfejlesztés a cél, hanem izoláltabban  szeretnénk a mellizmot edzeni, akkor ezzel ellentétesen, a rúd összetolására koncentrálva még erősebb aktivációt érhetünk el a mellizomban!

5. Amikor nyomsz, akkor gondolj arra, hogy a testedet nyomod el a rúdtól! Ez kétféleképpen is segíthet! Egyrészt az agyadnak – a rúddal ellentétben – a tested felett van egyfajta kontrollérzete, így sokkal több mentális erőt fog beleadni a mozgásba! A másik előny, hogy ezzel a trükkel a vállakat még erőteljesebben a padhoz szorítod és a lapockákat összehúzód, így egy igazán szilárd alapot létrehozva a felsőtestedben a nyomáshoz.

5 + 1 !! A végén pedig a kedvencem. A legeslegjobb trükk, amit szinte minden gyakorlatnál lehet alkalmazni. A mentális erő. A tested mindent hal, amit az agyad mond. A tested mindig hamarabb fel akarja adni, de a fizikai erőnél van egy hatalmasabb dolog bennünk: a mentális kapacitásunk!

Tehát ha legközelebb úgy érzed, hogy itt a vége…akkor üzenj azoknak az izomrostoknak: akkor is KINYOMOM BA*MEG!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

fekvenyomas_3.jpg

A fekvenyomás végrehajtása és a leggyakoribb hibák

Amilyen egyszerűnek tűnik a gyakorlat, annyi buktatója lehet. A leggyakoribb hibákat próbáltuk most összeszedni.

noi_melledzes_2.jpg

MELLesleg miért ne hanyagoljuk el mi csajok a mellizom edzést?

Egy jól irányzott melledzés kiváló hatással lehet a mellünk külső megjelenésére. Nézzük meg, hogy ezen kívül MELLesleg miért ne hanyagoljuk el még mi csajok, a mellizom edzést?

piramis_modszer.jpg

A piramis módszer

Remek módszer az izomtömeg növelésére, ugyanakkor mivel a használt súlyok nagysága a végén már kellően nagy ahhoz, hogy az erőt is fejlesszük!

fekvenyomas_10.jpg

Fekvenyomás

fekvenyomas_egykezes_sulyzoval_4.jpg

Fekvenyomás egykezes súlyzókkal

fekvenyomas_dontott_padon_04.jpg

Fekvenyomás döntött padon, kézisúllyal

fekvenyomas_negativpad_04.jpg

Fekvenyomás rúddal, negatív padon

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

epits_vegre_pancelkemeny_mellizmokat_08.jpg

Építs végre páncélkemény mellizmokat! 1. rész

Többet ne legyen a mellizom a gyenge pont! Felmerülő problémák és lehetséges megoldási javaslatok a mellizom fejlesztésére! Első menet!

epits_vegre_pancelkemeny_mellizmokat_05.jpg

Építs végre páncélkemény mellizmokat! 2. rész

Többet ne legyen a mellizom a gyenge pont! Felmerülő problémák és lehetséges megoldási javaslatok a mellizom fejlesztésére! A második menet!

trogats_030.jpg

A mellizom felső részének edzése

Most a mellizom edzésébe vetjük bele magunkat, azon belül is arra fókuszálva, hogy miképpen lehet felhozni annak felsőbb területeit.

ektomorf_01.jpg

Az új ektomorf stratégia: a felsőtest edzése

Sorra vesszük, hogy az ektomorf testalkatúaknak milyen problémák miatt nem tudják a felsőtestüket hatékonyan fejleszteni - majd természetesen megnézünk jó pár megoldási javaslatot is!

floor_press_03.jpg

Padlóról nyomás

Ha sonka nagyságú karokat akarsz, és ki akarod tölteni a pólóujjad, akkor fókuszálj a tricepszre jobban - és tutira a padlóról nyomás lesz az egyik leghatékonyabb fegyvered!

fels_mell_04_1.jpg

Mell-specializált program

A cél most az lesz, hogy mindenki kedvencét, a mellizmot felhozzuk olyan szintre, amilyet még nem látott a világ!

apr_vltoztatsok_01.jpg

Apró módosítások - más eredmények?!

Bemutatunk hat gyakorlatot, ahol apróbb módosításokkal máris tudatosan változtatni tudjuk, hogy melyik célterületet vonjuk be jobban a mókába!