Anabolikus inzulin bomba a turmixodba!

Mivel serkenthetjük az inzulin anabolikus hatását, anélkül, hogy elzsírosodnánk?

A tesztoszteron és növekedési hormon mellett a legerősebb anabolikus hatása az inzulinnak van. A naturálban edző sportolóknak viszont a legnagyobb kihívás általában az, hogy miképpen aknázza ki az inzulin építő hatását, anélkül, hogy mellette ne szedjen fel egy jó adag zsírt is pluszba. Mára tudjuk, hogy az elhízás és a hormon háztartás megváltozása kéz a kézben járnak: az első lépés a leptin rezisztencia, amit majd az inzulin rezisztencia követ…

Ezt alapul véve a legtöbb táplálkozástudományban és sportban egyaránt járatos szaktekintély egyet ért benne, minél inkább érzékenyek vagyunk az inzulinra, annál jobban ki tudjuk aknázni az izomépítő hatását, és annál kevésbé fogjuk érezni a zsír raktározó hatását. De a gyakorlatban ezt hogyan lehetséges megvalósítani?

A kulcsa mindennek az időzítés! Játszani kell a szénhidrátokkal, és nem csak abban, hogy nagyjából állandó szinten kell tartani napközben a vércukor szintet – például a napi több kis étkezéssel - hanem ellenkezőleg! Van ugye egy olyan időszak, amikor a lehetőleg csúcsra kell járatni az inzulin termelést! Ennek az ideje pedig az edzést követően van!

Ennek kapcsán a legfontosabb dolog, amiről beszélnünk kell, az az edzést követő turmixunk - ami nem csak fehérjét kellene, hogy jelentsen! Az edzés után a fehérjebevitel mellett tölteni kell a szénhidrát raktárba! Mindig, mindenhol ezt verik a fejünkbe, de valamiért azonban a legtöbben csak a fehérjét hallják meg a mondatból, és nem foglalkoznak azzal, hogy az izomzat és a máj glikogén raktárait is illő lenne visszatölteni!

Az inzulin a szénhidráttól az egekbe szökik - ezért érdemes edzés után gyors felszívódású szénhidrátot tolni, ami hirtelen megemeli az inzulin szintet! - azáltal megnyílik az "anabolikus kapu", mely serkenteni fogja a fehérje beépülését is. Ezt komplett módon megoldhatjuk egy jó minőségű tömegnövelővel, de akár egy fehérje - szénhidrát kombóval mi is összevegyészkedhetjük!

17 180 Ft -19% 13 980 Ft
bsn_true_mass_2600_1.jpg
15 980 Ft -15% 13 580 Ft
mhp_up_your_mass_2270_1.jpg
21 680 Ft -15% 18 380 Ft
2655us_mutant_mass_vanilla_ice_cream_flavor_15_lbs_68_kg_v100_ms.jpg
20 180 Ft -15% 17 080 Ft
musclemeds_carnivor_mass_25900.jpg

A második tanács az antioxidánsokra vonatkozik! Német kutatók vizsgálták az antioxidánsok és az inzulin érzékenység kapcsolatát sportolókon. A teszt csoport 40 edzett, fiatal férfi volt, akik heti 5 alkalommal végeztek felváltva aerob (terem kerékpár) és anaerob (súlyzós köredzés) munkát négy héten át. A vércukor szint változásokat tanulmányozták, és az lett a konklúzió, hogy azok a sportolók, akik C és E vitamint kaptak, azoknál javult az inzulin érzékenység. Tehát nem csak protein és szénhidrát kell az edzés utáni "post-workout" turmixodba, hanem mellé minimum 1000 mg C-vitamin és körülbelül 400 nemzetközi egység E vitamin!

Végül az ALA vagyis az Alfa-Liposav! Korábban ismeretes volt, hogy cukorbetegeknél működik, mert segít abban, hogy a sejtek több cukrot vegyenek fel. Mivel körülbelül 600 mg a szokásos adag 2-es típusú cukorbetegeknél – így akár már számunkra 50-100 mg is hatásos lehet!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

csajok_protein_1.jpg

A nőknek is kell edzés után protein?

A legtöbb helyen az a felállás, hogy a súlyzós edzés után a lányok tesznek inkább még pár büntető kört a futópadon a hatékonyabb eredmények érdekében. Kár, hogy hatékonyabb lenne inkább Nekik is egy fehérjeturmixot inni.

szelet_1.jpg

Miért fontos nekünk a vércukorszint változás izomépítés és fogyás szempontjából?

Az alábbi írásban arról lesz szó, hogy a koplalás és evés hogyan változtatja meg a vércukor szintet, és ezt hogyan hasznosíthatjuk izom építésre. Ehhez azonban meg kell ismernünk a már napi szinten emlegetett inzulint!

repa02_1.jpg

Miért fontos nekünk a vércukorszint változás izomépítés és fogyás szempontjából? 2.0

Vajon miként lehet a szénhidrát fogyasztással babrálva előnyt kovácsolni a vércukor szint változásaiból?

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

sznhidrt_01.jpg

Miért együnk szénhidrátot?

A mostani írásunkban amolyan kortest beszédként igyekszünk meggyőzni mindenkit, hogy egyen szénhidrátot, ha valamilyen okból nem tette volna!

szenhidrat_05.jpg

Újabb érv a szénhidrát mellett!

Még pár érvet sorakoztatunk fel, amikkel igyekszünk eloszlatni a tévhitet, hogy a szénhidrátok fogyasztását minden esetben kerülni kellene. Mai írásunkban kifejezetten azt fogjuk tárgyalni, milyen módon hathat a szénhidrát a regenerációra.

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

gymlcsk_a_ditban_06.jpg

Gyümölcsök a diétában: barát vagy ellenség?

A nyár beköszöntével egyre könnyebben kaphatjuk azon magunkat, hogy betoltunk egy vödör meggyet, barackot, szilvát – és bár nem pálinka formájában küldtük le a gyomrunkba, mégis felmerülhet a kérdés… ártunk-e ezzel a diétánknak?

glikmis_index_020.jpg

A glikémiás indexen túl... mi az, ami még számít?

A GI a 80-as években lett kidolgozva, hogy segítségünkre legyen a cukorbetegek táplálkozásának megtervezésében. A GI egy jó dolog, de messze van a tökéletestől, rengetegen félreértik és nem arra és úgy alkalmazzák amire való...