Amikor jól jön a segítő kéz: edzőpartner "használati útmutató"

Milyen gyakorlatoknál és hogyan kérd a társad segítségét?

A segítő feladata nemcsak az, hogy lélekjelenlétével (és erejével) elkerülj bizonyos kellemetlen szituációkat olyan pillanatokban, amikor esetleg elvesztenéd az uralmadat a súly felett. Az edzőtárs hasznos motiváció is az edzés során, de a segítő kéz nem jön rosszul az erőltetett ismétléseket során sem. Sőt, ha akkor is elkél az partner, ha például szupramaximális (az egy ismétléses maximumon túli) tartományban csak negatív ismétléseket szeretnél végezni.

Milyen az optimális edző-biztosító társ?

Körülbelül olyan magasságú és edzettségi szintű, mint te magad. Ha sokkal gyengébb Nálad, akkor körülbelül annyit ér a segítsége, mint erdőtűz ellen a vízi pisztoly. A magassági különbségek különösen váll nyomás vagy egy guggolás biztosításakor jelentenek nehézséget.

Milyen gyakorlatoknál kérj biztosító embert?

Azoknál a gyakorlatoknál érdemes a partner felügyeletét kérni, amikor a rúd a háton vagy az első deltákon van, továbbá amikor a rúd fej fölött lesz tartva!

Alapszabály biztonság szempontjából, hogy el kell takarítani a területről mindent, ami felesleges: szétszórt tárcsák, szorítók, magnéziás doboz, ott maradt palackok (sajnos igen sokszor előfordul a termekben), és csak ezután kezdjük meg az emeléseket. Ezekre azért van szükség, mert amikor azzal van elfoglalva a társad, hogy Téged figyeljen, korrigáljon, akkor nem biztos, hogy azt nézi, hogy mire lép rá miközben igyekszik úgy helyezkedni, hogy téged ne akadályozzon, mégis ha kell, akkor bele tudjon nyúlni az ismétlésedbe. Nagyon idióta baleset, ha biztosítás közben elbotlik egy tárcsában és ezzel Téged is feldönt mondjuk egy saját testsúllyal végzett katonai nyomás közben...

Bár sokszor nem kivitelezhető, de én híve vagyok a két társsal biztosított guggolásoknak, abban az esetben, ha maximális súlyos, vagy afeletti edzésről van szó. Most biztosan sokan felhúzzák a szemöldöküket, hogy mi az, hogy maximális súly feletti tartomány? Az 1RM feletti zóna az, amikor a súly annyira nagy, hogy már nem vagy képes a koncentrikus szakaszra, ellenben lassan, kontrolláltan még le tudod fékezni súlyt, és nem rogysz össze vele.

Ha mélyebben érdekel a téma, akkor dobj a kommentekbe egy bejegyzést, és szívesen írunk róla, hogy miért jó ez és mi történik ilyenkor… Na de most térjünk vissza az eredeti témához!

Másik alapeset, amikor illik biztosítani, azok a gyakorlatok, amikor a súlyt az arcod előtt emeled - például tricepsz homlokhoz engedés, áthúzások, satöbbi. Itt is gondolom egyértelmű, miért van szükség a biztosító emberre.

Minden gyakorlatnál kell segítő?

Nem, nem szükséges, hogy ott legyen minden gyakorlatnál! A legtöbb gépen végezhető gyakorlatnál igazából felesleges, hiszen éppen arra vannak a gépek kitalálva, hogy biztonságosan, segítség nélkül edzhessen rajtuk bárki.

Sőt vannak olyan gyakorlatok, ahol éppenséggel TILOS biztosító emberként ott lábatlankodni a sportoló körül! Melyek ezek, ahol tilos? A teljes testet megdolgoztató dinamikus maximális gyorsulással járó gyakorlatok során nem szabad ott állnia a "tűzvonalban". Vagyis a súlyemelő gyakorlatok: magasra húzás, mellre vétel, nyomás láblökéssel, lökés, szakítás során nem állunk oda biztosítani. Az ok egyértelmű, hiszen ha a gyakorló elveszti az egyensúlyt, akkor a súlyzót egyszerűen ledobja és arrébb lép… ugrik, szökken, teleportál... Azonban ha ott van egy másik ember mögötte, akkor vagy nekiütközik, és akkor kettejükre esik rá a súly, vagy nem meri eldobni és inkább természetellenes szögben csavarodik ki a saját teste, hogy a másikat óvja.

A biztosítót – vagyis a gyakorlatoknál segítő edzőpartnert – az angol fórumokon spotter-nek hívják. Ezen információ birtokában pedig egy ide kívánkozó záró képpel fejezzük be a cikket! :)

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
szintén társ vagyok benne:))
Bőr Erik Elek | 2013-06-24 07:51:19
Szintén érdekel a maximumon túli edzés! Remek lenne egy jó kis cikket olvasni róla! :)
Mihalovics Péter | 2015-02-13 08:01:13
engem is érdekel!
Szilárd Bajkó | 2015-02-15 11:02:59

Kapcsolódó cikkek

tricepsz02_3.jpg

Kiút a teljes mozgástartományból. Három lehetőség, hogy a részismétléseket teljesen kihasználd!

A részismétlések tudatos (és nem a fáradságtól megtört...) és alkalomszerű beiktatása igazi élményt jelenthet egy hagyományos edzésen.

edzopartner.jpg

Ti miképp jártok edzeni...? Egyedül vagy partnerrel?

Pár edzéstipp, amiért megéri feladnod a magányos farkas szerepet, és egy megfelelő edzőpartner után nézni!

eroltetett_ismetles_030.jpg

Erőltetett ismétlések

Az erőltetett ismétlések kifejezetten megterhelő technikai manővernek számítanak, hiszen az izomrostokat a szokásos fáradtságon túl is igénybe veszik, viszont ezzel még nagyobb növekedési potenciált generálva.

edzpartner_01.jpg

Amikor jól jön a segítő kéz: edzőpartner "használati útmutató"

Nézzük át, hogy milyen gyakorlatoknál és intenzitásfokozó manővereknél kérjük a társ segítségét - illetve melyek azok a feladatok, ahol jobb, ha inkább senki nem lábatlankodik körülöttünk.

ha_unod_az_edzst_01.jpg

Hogyan dobjuk fel az edzést, ha kezd már monotonná válni?

Játékos megoldások, ha unod a kommersz edzést!

negatv_ismtlsek_02.jpg

A negatív szakasz titka – lehet, hogy eddig rosszul csináltad?!

A legtöbb testépítő a negatív szakaszban eltöltött időt variálja – azaz minél lassabban végzi ezen fázisban a mozdulatot – pedig van egy még hatékonyabb módja a negatívok kihasználásának!

futkaland_01.jpg

Futókalandok... avagy mi már csak így futunk!

Bevállalós vagy? Benne lennél egy kis futókalandban? Ha unod a szokványos kardiót, akkor próbáld ki elvetemült ötletünket!