Állóképességi sportolók és a súlyzózás: szükséges nekik is?

Pro és kontra érvek!

A hétvégén megrendezett budapesti Ironman adta az ötletet, hogy kicsit mélyebben foglalkozzunk a hosszútávon versenyző sportolók súlyzós edzésével. Ez sajnos hazánkban, és külföldön is a nullához konvergál: inkább elmennek még futni és úszni, de a kondi teremtől távol maradnak. Ezt pedig rosszul teszik! Az alábbi írásban arról fogunk beszélni, milyen előnyökkel jár a súlyzós edzés beintegrálása az állóképességi sportolók felkészülésébe, illetve megnézzük a másik oldalt is: valóban vannak-e káros mellékhatásai annak, ahogyan ezt sok hosszútávos szakedző állítja, ha az atléta súlyokat kezd emelni!

Kezdjük az előnyökkel: aki sokat szörfözik a neten, az biztosan látta már a szállóigévé vált angol mondást ilyen-olyan képeken "Do you even lift?", amit szabad fordításban úgy mondanánk magyarul "Gyúrsz Te egyáltalán?".  Ha a száraz, tudományosan igazolt tényeket nézzük, emelni-gyúrni jótékony hatással van az általános teljesítményre. Természetesen nem mindegy hogyan és miért!

Kell egy állóképességi sportolónak maximális erő és robbanékonysági edzés?

A válasz sokak szerint egyértelműen a "nem" lenne. Azonban a bizonyítékok azt mutatják, hogy főleg a verseny körülmények közt, a végső hajrákban igenis van előnye azoknak, akik végeznek - még ha minimális mennyiségű -  kiegészítő edzést.

Nyilván a 10000 méteres futónak nem erőemelő módszerrel kell edzenie. Neki könnyűnek kell maradnia amennyire lehet, ugyanakkor olyan gyakorlatokat kell választania, melyek a sportági mozgásban résztvevő izommunkát imitálják. Specifikusan kell erősítenie bizonyos izomcsoportokat, méghozzá úgy, hogy olyan állóképességet adjon neki, ami a végsőkig kitart.

Az Melborne-i Egyetem kutatásai alapján hatékony lehet, ha eleve úgy végeznek súlyzós edzést a hosszútávos atléták, ha már a glikogén raktárak az állóképességi edzéstől megcsappantak. Értsd: futás után mennek kondizni. Azzal magyarázzák érvelésüket, hogy az ilyen edzéstől a szervezet úgy fog adaptálódni, hogy a raktár-rendszerek hatékonyabban fognak üzemelni: vagyis azok az enzimek, amelyek az energianyerő folyamatainkat katalizálják, azok optimalizálódnak ilyenkor.

Másik érv a súlyzós edzés mellett, hogy az izomtömeg segít abban, hogy az ízületek védje, amit a hosszantartó ciklikus mozgások során egyáltalán nem ártana előtérbe helyezni. Gondoljunk csak abba bele, hányszor csapódik a láb a talajhoz egy marathon alatt? Ilyenkor a négyfejű combizom lesz a fő lengéscsillapító, és az védi az alsóvégtag ízületeit és gerincet ettől a sorozatban ismétlődő mechanikai terheléstől.

Most pro és kontra alapon nézzük a hátrányait!

Megint kezdjük tényekkel- a tradicionális, ismétlés-pihenő-újabb szett edzésmódszer nem, vagy csak nagyon minimálisan hat a vitál kapacitásra (VO2 max). Ugyanakkor a nagyobb izomtömeghez több hajszálér kell, hogy ne savasodjon olyan gyorsan be - ehhez azonban megnövekedett edzésmunka kell, hogy ezt fel tudja építeni a sportoló. Egy nagyobb izomtömegű versenyző nemcsak lomhább, hanem több oxigénre is van szüksége az izmainak. Ez pedig hátrány lehet.

Ami másik nagy probléma a súlyzós edzéssel az, hogy az állóképességi sportolók legalább 20%-a eleve túledzett a nagy volumenű munkától. Ezt a súlyzós edzés csak rontja az esetükben. Itt tényleg olyan a dolog, mint a kígyóméreg: kis mértékben orvosság, de ha kicsit is nagyobb a dózis, akkor az bizony károsabb, mintha semmit nem csinálna. Iszonyúan nehéz edzőnek és sportolónak egyaránt belőni a szintet, mennyi súlyzós munkát bír el a regenerációs képesség.

Ha olvastad akkor tudhatod, hogy beszéltünk részletesen erről, de itt is megemlítenénk zárszónak a glutamin kiegészítést a túledzettség kezelésére.

13 180 Ft -15% 11 180 Ft
dymatize_glutamine_1000.jpg
21 680 Ft -15% 18 380 Ft
mhp_glutamine_sr_1000.jpg

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

gyorsasg_fejleszts_02.jpg

FitBuilder gyorsaságfejlesztő suli – 1. lecke

Azok figyelmébe szeretném ajánlani az alábbi cikket, akiknek fontos, hogy minél robbanékonyabbak és gyorsabbak legyenek!

rope_workout_02.jpg

Rope workout - Mindenkinek köteles...kmm...kötelező!

Legyél kezdő vagy haladó, ropi vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos... Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

a_sulyzos_edzes_kuzdoes_massportokhoz_01.jpg

A súlyzós edzés küzdő (és más) sportokhoz: előny vagy hátrány?

Tatamiról az edzőterembe? Tévhitek, problémák és megoldási kísérletek: gyorsaság, robbanékonyság és erőfejlesztés súlyzós edzéssel!

kondiciofejleszto_01.jpg

Kondíciófejlesztő sokk-tréning

Ha szeretnéd növelni az állóképességedet, hatékonyabbá tenni a zsírégetést, vagy egyszerűen csak kedveled a bizarr edzésmódszereket, akkor gyere és énekeld velünk: "Tabatááázni élvezet..."

gpp_020.jpg

Általános fizikai felkészülés - edzéstervvel, a gyakorlatban!

Az általános fizikai felkészülés a sportág specifikus edzésekkel szemben egyfajta általános, sokoldalú felkészülést jelent - nézzük meg, miképp működik ez a gyakorlatban.

erszint_04.jpg

Erőszint csökkenés és a verseny előtti diéta - vajon mindig együtt járnak?

Diéta alatt vajon mindenképp számolni kell azzal a kellemetlenséggel, hogy a megszerzett erő nagyobbik része is elvész? A válasz, és néhány trükk a cikkben!

ironman_03.jpg

Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

Lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most triatlonisták akarnánk lenni...

betegen_edzeni_03_2_1.jpg

Tíz elhagyhatatlan mozdulat a harcos fizikumért! - 1. rész

Jöjjön pár hasznos gyakorlat, mely a sérülés viszonylag alacsonyabb kockázatával, de roppant hatékonyan fejlesztik azt az erőt, amivel helyt tudsz állni - akár hétköznapi, akár hivatásos harcosként!

kardi_010.jpg

Eszközök az állóképesség fejlesztésére

Mivel nemrégiben beszéltünk az állóképesség fejlesztés lehetséges módjairól, akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen eszközpark állhat a rendelkezésünkre – vagyis melyek azok, amiket a leggyakrabban használnak világszerte.

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!

edzs_szezonon_kvl_02.jpg

Edzés a holtszezonban

Egy speciálisabb téma jutott a mai napra: megnézzük, hogy miképp is érdemes edzeni az "off-szezonban"! Versenyzőknek kötelező cikk!

tolas_01_1.jpg

Prowler edzéstervek mindenkinek!

Szeretnél zsírt égetni? Esetleg állóképességet fejleszteni? Bunyós vagy? Külön célok, külön edzéstervekkel - egy eszköz segítségével!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!