Állj készen a következő edzésre minél hamarabb!

Regenerálódj és épülj fel a sérülésekből a lehető leggyorsabban!

A sportsérülések és sportártalmak az egyik kedvenc témánk, hiszen sokakat érint és hozzá meglehetősen gyakran. A valódi akut sérüléseken túl, azonban most foglalkoznánk a regenerációval is, hiszen ha sérülést nem is, de egy-egy igazán kemény edzés utáni izomlázat bizonyára megtapasztalt már mindegyikünk. Lássuk, mik a legalapvetőbb lépések, mind a regeneráció, mind pedig a sérülés kezeléseket illetően.

Az izomlázról nagyon röviden csak annyit, hogy amit mi klasszikus értelemben izomláznak veszünk, az nem más, mint amit az angol szakirodalom DOMS-nak  (vagyis delayed onset muscle soreness) nevez. Az edzést követő 24 órán belül jelentkezik és a terhelés után 36-48 órával tetőzik, de még a harmadik napon is érzed, sőt akár 5-7 nap is lehet, amíg megszűnik az érzés.

Az okának régen a tejsav felszaporodást mondták, azonban mára tudjuk, hogy ez csak az egyik a három oka közül, mert ott van még az izomszövet mikrosérülései miatti gyulladásos állapot és a szabadgyök felhalmozódás is.

Kezelésére vannak elfogadott és nem elfogadott, ellenben hatásosnak mondott módszerek is. A meggylé ivásától, az ecetes borogatásig terjed a paletta, de most mi azokkal foglalkozunk, amik elismerten és bizonyítottan működnek:

Jegelés és hűtés: - más néven ctyoterápia - hatékony nemcsak a gyulladásos folyamatok miatt kórosan kitágult hajszálerek összehúzására, hanem szintén hat a sejt szintű anyagcserére is. Sajnos a limitáló tényező sokaknál a hideg elviselése önmagában.

Koffein: Növeli a pulzust, és az oxigén felvételt. A keringésfokozó hatására az anyagcsere ahogy megnövekszik, hamarabb dolgozza fel a szervezet azokat az anyagcsere-melléktermékeket is, amik közrejátszanak az izomlázas állapotban is.

BCAA: az elágazó láncú aminosavak széles körben használtak nemcsak izommegtartásra, hanem a bizonyítottan kihat a fehérje szintézisre is. Segít abban, hogy az izomszövet gyorsabban gyógyuljon a mikrotraumákból, amit az edzés jelentett.

8 780 Ft -15% 7 480 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

Kardió edzés: az aerob jellegű edzés kis intenzitással egy nagyon régen alkalmazott, tapasztalati úton is sokszorosan tesztelt formája az izomláz kezelésének

A sportsérülések már kicsit nehezebb műfaj: szerencsére a sportsérülések többnyire a "könnyű" kategóriába tartoznak.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy aktív életet élő kevésbé lesz beteg (értem ezalatt egyaránt a megfázást és az olyan mozgáshiányhoz köthető betegségeket, mint az elhízás és  csontritkulás), jobb lesz a közérzete, összességében feltehetőleg tovább fog élni. Ha ezeket összeadjuk, akkor az esetlegesen előforduló sérülések máris kevésbé ijesztőek!

De most nézzük át a leggyakoribb sérüléseket és azoknak a kezelését!

Húzódások, rándulások és szakadások kezelése.

Húzódás, rándulás és vagy szakadás esetén az egyes izomrostokon belül néhány miofibrillum vagy maga az izomrost, súlyosabb esetben a teljes izom elszakad, illetve túlnyúlik! Azt hiszem, ha az unalmas statisztikákat nézzük, akkor ezek a vezető sportsérülések. Szomorú, hogy ezek a sérülések leggyakrabban a bemelegítés hiányából történnek.

Ezek gyakoribb problémát jelentenek az átlagosnál merevebb izomzattal rendelkező, és vagy idősebb sportolóknál. Megfelelően bemelegített izmok esetében, mint mondottam meglehetősen ritka jelenség. Emiatt általában vagy az edzések elején fordul elő, vagy az edzés végén, amikor a terhelés hatására elfáradt izmok érzékenyebbek lesznek a mechanikai behatásokra!

Tünetei:

Hirtelen, adott mozgás pillanatában fellépő a közeli idegeken keresztül kisugárzó fájdalom. Általános szabály: sérülés esetében az edzést abba kell hagyni! A sérült területet pihentetni, jegelni, felpolcolni. Pontos diagnózist bízd az orvosra!

Rehabilitáció:

Jegelés: ez ne legyen kevesebb, mint 10 perc, de ne haladja meg a 20 percet, mert ekkor már több kárt okoz mint hasznot hajt. A jégmasszázs, mint fizioterápiás módszer roppant egyszerű : lefagyasztasz egy műanyag pohárban vizet (az üveg nem jó mert szétpattan). Ezután kiveszed a hűtőszekrényből és egy pillanatra meleg vizet engedsz rá, éppen csak annyit, hogy olvadjon belőle le 1mm-es rész, és szépen kicsússzon a pohárból. Ezután egy darab ronggyal megfogva szépen, mint egy ceruzával köröket rajzolsz a sérült részen, körbe-körbe átgyúrod vele a sérült részt mondjuk napi 3*10-15 percet! A jegelés után amikor a duzzanat már lement a vérellátottság javítására alkalmas lehet a masszázs és szauna - mindkettő segíteni tud.

Fáslizás: a jó öreg rugalmas szövet pólya, ami stabilizálja és védi a sérült tagot. Hirtelen fellépő sérülések esetén csökkenti a bevérzést, ezáltal a rehabilitáció idejét csökkenti. Viszont figyelni kell arra, hogy ne szorítsuk el a végtag vérellátását! A fáslizás egy újkori és az elasztikus a taping. Amikor színes kis tapadós szalagokat ragasztanak a bőr felületre. Ennek az élettani értelme az volna, hogy csökkenti azokat a mozgásokat, amelyek a sérült testrészt terhelnék, tehát pihenteti azt. Hatása nagyban függ a felhelyezés technikájától, illetve attól mennyi ideje ragasztották fel.

Pihentetés: kb. 72 óra alatt általában lemegy a duzzanat. A felpolcolt végtag keringése javul, esetleg izomlazító krémek használata javasolt. Viszont minél előbb el kell kezdeni tornáztatnia ezután a sérült részt, mert a tartós inaktivitás beszűkült mozgástartományt is okozhat! A sportba visszatérés előtt erősítés szükséges és streching. Erősítés alatt nem azt értem, hogy meghúzott hátaddal kezd el egy hét után a merev lábú felhúzásokat. Óvatosan, magas ismétlésszámú gyakorlatok, amik fokozzák az adott terület vérellátását! Kiválóan alkalmasak erre a célra az egyszerű gimnasztikai gyakorlatok, vagy jóga.

Gil /FitBuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kardi_trdproblmval_03.jpg

Térd probléma? Durva izomláz a lábadban? Három megoldás kardió edzésre!

Ha térdproblémákkal küzdesz, jelentős túlsúllyal rendelkezel – vagy csak egy emberes lábnap utáni izomláz élménye kísért – akkor a kardió edzés hagyományos útjai számodra eléggé problematikusak lehetnek... de nézzük mi maradt még!

izomlz_01.jpg

Élet az izomlázon túl...

Minden edzés után brutális izomlázad van? Az izomláz mértékét Te is úgy használod, mint annak a mérőszámát, hogy az adott edzés valóban hatásos volt-e? Most kiderül, jól teszed-e!

izomlz_020.jpg

Kell-e a az izomláz a fejlődéshez?

Vajon szükséges-e az izomláz a fejlődéshez - és ha igen, akkor milyen arányban állnak egymással?

izomlz_011.jpg

A legjobb kezelési tippek izomlázra!

Lehetsz amatőr vagy profi szintű, de az izomláz mindenki számára ugyanolyan fájdalmas probléma. Éppen emiatt idejét láttuk egy olyan cikknek, amikor egy az egyben megkapod mit és mikor kell alkalmazni. Lássuk tehát az eddigi legkonkrétabb izomláz kezelésről szóló összefoglalót!

fajdalom_csill_02.jpg

Használhatunk-e fájdalomcsillapítókat az izomláz kezelésére?

Mindenki máshogy áll az izomlázhoz. Van, aki büszkén kihordja, van, aki az újabb edzés előtt inkább a fájdalomcsillapítás irányába megy. De vajon jól teszi?

nyujtas02.jpg

Ha becsülettel lenyújtasz, akkor nem lesz izomlázad?

A mai cikkben nemcsak a helyes nyújtásról beszélünk, hanem azt a közkedvelt tézist is átvesszük, hogy vajon a nyújtás tényleg segít-e a regenerációban?