A válasz az örök kérdésre: Hogyan lehet kockás hasizmom?

Kockás hasat akarsz? Íme a hozzá vezető út!

A beérkező kilátástalan kérdésekből, és az edzőteremben tapasztalt, ész nélküli hasazások láttán joggal érezzük úgy, hogy elő kell venni ismét a témát – és kellően kimerítő választ adni rá. Akinek mégis lerágott csont a dolog, az nyugodtan küldje át ismerősének – hiszen lefogadom, hogy mindenkinek akad olyan jó haverja, aki még mindig azt hiszi, hogy a kockás has a végtelenbe nyomott hasprésektől lesz. Pedig nem.

Kockás hasat akarsz? Íme a hozzá vezető út!

1. lépés: Elfogadod a tényeket.
Elárulok egy titkot. Mindenkinek kockás a hasa. Még Neked is. A kockák a hasizom struktúrájából adódnak, vagyis ilyen a hasizmunk anatómiai felépítése. Az pedig már más tészta, hogy egyeseknél a kockákat bizony beborítja némi csoki, sajtos szendvics, pár korsó sör, meg miegymás.
Vagyis a lényeg: a hasunk akkor lesz feszes és lapos, ha megszabadulunk a zsírrétegtől. Amennyiben elfogadtad a tényt, hogy a hasizmot elsősorban a testzsírod csökkentésével tudod elérni, akkor lépj tovább egy mezőt!

2. lépés: Elkezdesz diétázni.
Szívás, de nem lehet megúszni. Hacsak nem születtél valami Istenadta anyagcserével, akkor bizony csak a megfelelő étkezés mellett lehet esélyed a kockákra. Igen, jól hallottad: a diéta lesz a főszereplő a szépséges hasizmaidat rejtő zsírréteg eltakarításában.

3. lépés: Türelmes vagy.
Lehet hogy eltelt egy-két hét, és az eredmény még mindig elkeserítő. De mire is ez a nagy elégedetlenség? A hasadra sem hetek munkájával került fel az a felesleg, nemde? Kétségek helyett inkább ugorj a következő mezőre.

4. lépés: Edzel. De nem ám akárhogyan!
Akárki akármit ír vagy mond: a zsírégető edzés kulcsa mindig is az összetett gyakorlatokon alapuló, teljes testet magába foglaló KEMÉNY és INTENZÍV edzés lesz. Felejtsd el a magas ismétlésszámmal, kis súllyal és izoláló gyakorlatokkal "szálkásítok" programokat, és az órákon át történő futópados vánszorgást. Eddz relatív nagy súlyokkal, 6-8-as ismétlési tartományban, és az edzést végét fejeld meg rövid, ámde annál intenzívebb intervallum kardióval. Az anyagcseréd hálából egész nap magasabb ütemben fog pörögni, hogy helyreállítsa az edzésen okozott károkat. A gyorsabb anyagcsere pedig gyorsabb zsírvesztés, gyorsabb eredmény.

5. lépés: Tartsd karban a hasizmodat.
Attól mert alapvetően nem ettől törnek elő a kockák, még a hasizom erősítést nem kell elhanyagolni! A hasizom edzésével ugyanúgy vastagodhat az izom – ahogy a többi testrészeden tapasztalhattad – és ha leszeded róla a zsírt akkor látványosabb, definiáltabb lesz a forma.
Na mármost az nem jó terv, ha holnaptól követjük a csordaszellemet, és nekiesünk száz felülésnek. Akkor fogsz fejlődést elérni a hasizmoddal kapcsolatban, ha szabályosan végzed a gyakorlatot (tehát valóban a hasizmokkal dolgozol), változatos feladatokkal, terheléssel és ismétlésszámmal. A legjobb hasizom erősítő gyakorlatok például a statikus hídtartások, lábemelések, bicska fit-ball labdán vagy TRX-en, stb. Látod, nem csak a hasprés létezik. :)

6. lépés: Iszol. Nem, nem végső elkeseredésedben.
Minden nap igyál meg 3-4 liter kalóriamentes folyadékot. A bevitt folyadékmennyiség jó hatással van az anyagcserédre, illetve arra is, hogy mennyi vizet köt meg a szervezeted. Ha minden nap megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, kevesebb vizet fog visszatartani a szervezeted, így kevésbé lesz fedett a hasad.  Amúgy segíthet a helyzeten, ha az ételeidet nem sózol agyon, illetve nem hajigálsz bele mindenféle ízfokozó adalékot, mert ezek az anyagok rengeteg vizet fognak vissza!

7. lépés: Kitartó vagy.
Tudom, hogy mindenki a hason lévő zsírpárnák könyörtelen távozását akarja, de sajnos nem megy egyik napról a másikra. De kitartó munkával napról napra közelebb kerülhetsz az eredményekhez. Úgyhogy ne add nekem itt fel!

Megjegyzések:
1. Még egyszer és utoljára: nincs helyi zsírégetés!!! A tested nem egy aranyhal, aki megkérdezi, hogy ugyan mely három területről kívánjuk eltűntetni a felesleget. A hasadról a felesleg főképp tiszta, minőségi ételekből összeállított diétával tüntethető el, méghozzá a genetikailag meghatározott területi sorrendben.
2. A kockás hashoz elég alacsonyra kell levinni a testzsírszázalékot. A testépítők és fitness modellek - akiket a képeken látsz goffrisütő-szerű hassal, és baromira leszálkásodott testtel - kemény és speciális diéta útján érték el ezt a szintetami nem tartható fenn hosszabb ideig. Ne ez legyen a mérce!
3. Alapvetően genetikai adottság, hogy kinek mennyire látványosak a hasizmai, mint ahogy az is, hogy mennyi testzsír rakódik le rajtad.

A bónusz kérdés: Tömegelek és lesz*rom a kockákat…akkor ne hasazzak?

Hasizmod edzése ne korlátozódjon már a nyári "strandszezon" előtti időszakra! A hasizom nem csak azért kell, mert jól mutat, hanem mert baromi fontos szerepet tölt be az egészséged szempontjából!!! Segíti a gerincet stabilizálni és egyenesen tartani, illetve nem utolsó sorban egy erős, karban tartott törzsizomzat - pláne az olyan kemény gyakorlatoknál, mint a guggolás vagy a felhúzás - a világ legjobb súlyemelő övét jelentheti!

Reméljük sikerült szépen kimeríteni a témát, és ezek után senki sem teszi fel még egyszer a kérdést, hogy mennyi felülést kell csinálni a kockákért. :)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, vagy személyi edzést-edzéstervet szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

core_hasizom.jpg

Hasizom edzés felpörgetve

A hasprések ideje lejárt! Ismerkedj meg a középső szekciót erősítő legújabb edzés trükkökkel és javaslatokkal!

hasizom_1.jpg

Gyakori hibák a hasprés során

A hasizom edzése roppant egyszerűnek tűnik, azonban ha nem figyelünk a részletekre, akkor egy csapásra könnyen olyan mozdulatokat fogunk elővarázsolni, mely a legtöbb gerincspecialista rémálma lehetne.

vall_1.jpg

Szösszenetek a has edzéséről

Nem csak esztétikus, hanem hasznos is a hasizom! Tudd meg, miért is kell VALÓBAN gondot fordítani a hasedzésre!

4_gyakorlat_5_perc_6_kocka_02.jpg

4 gyakorlat – 5 perc – 6 kocka?

Kockás has rekord idő alatt? Talán nem annyira lehetetlen! Mit kell tenned? Küzdj végig egy rövid, ámde annál kegyetlenebb erő-köredzést!

amikor_azt_hiszed_hogy_pntek_van_de_rjssz_hogy_mg_csak_cstrtk.jpg

Az igazán rejtélyes X-akta: hogyan lehet VALÓBAN hatékonyan lefogyni?

Döntsd el, hogy mit akarsz: megnyugtató hazugságokban és tévhitekben élni, vagy végre elérni az álom testalakodat? Ha az utóbbi, akkor szedjük szépen össze magunkat és a legfontosabb alapokat a valóban hatékony testsúlycsökkentéshez!

hasprs_01.jpg

Haspréselni hasznos, ciki... vagy veszélyes?!

Sokszor vita tárgya a hasprés... Hasznos vagy csak ciki, izolációs gyakorlat? Egyáltalán nem veszélyes? Nem okoz gerincsérvet? Sok-sok kérdés, aminek próbálunk pontot tenni a végére!

hasazs_03.jpg

Hasazás: mit tud és mit nem?

Sok félreértés kering a hasedzés körül: van amire azt hisszük, hogy képes... és van, amiről nem is sejtjük, hogy képes! Tisztázzunk le mindent!

haskerek_07.jpg

A hasizom

A hasizom az emberi testen nem csupán gusztusos kis dekoráció, hanem bizony a vázizomzatunk egyik élettanilag meghatározó izomcsoportja. Emiatt a has edzése nemcsak esztétikai szempontból fontos, és nem is lehet néhány odavetett haspréssel letudni.

harangozas_07.jpg

Nehéz ellenállások a magas ismétlések helyett - a hasizmoknál is!

Ki mondta, hogy a hasizmot csak a végtelenbe nyomott, több száz ismétléses hasprésekkel lehet edzeni?! Próbáld ki két hasizom-edzésprogramunkat - és Te magad is meg fogsz döbbenni a különbségen!

veszlyes_has_gyakorlatok_01.jpg

Hasizom gyakorlatok, amiket NE végezz... amennyiben épp derekat akarsz!

Három "derék-gyilkos" hasizom gyakorlat, melyeket nem ártana fekete listára tenned!

hasizom_02.jpg

Hasizom monológok: mi a valóban hatékony has edzés titka?

Hasznos kis gondolatok következnek a hasizom edzéséről - a végén egy bónusz edzéstervvel, mellyel valóban hatékonyan erősítheted a középső szekciót!