A tökéletes proteines süti nyomában: melyik proteintől lesz a legjobb a recept?

Három hibaforrás és megoldási javaslatok

Sok embernek az is leírhatatlanul nagy előrelépést jelentett a konyhai pályafutásában, hogy bevonta a protein porokat az életébe – és elfogadta, hogy ezek a porok nem csak a kulacsban állják meg a helyüket, hanem számos finom, diétás recept kiemelt részét is képezhetik.

Ez idáig valóban egy szép új világ kezdete, hiszen a gyűlölt liszt kiváltásával/mérséklésével valóban hirtelen megannyi lehetőség került a kezünkbe: diétás muffinok, szénhidrátmentes palacsinták, bűntudatmentes browniek és fagyik… és még sorolhatnám.

De miután már nem vagyunk szüzek a proteines sütés-főzés terén ideje tovább lépni egy szintet: megnézzük azt is, hogy konkrétan milyen típusú proteinek milyen finomságokban működnek jól és mi az az eset, amikor nem feltétlenül borítékolhatod a sikeres végeredményt.

Off: a "Nem teszi tönkre a fehérje poromat a sütés-főzés?" kérdésre már megadtuk a választ.

A tökéletes proteines süti nyomában – lehetséges hibaforrások:

1. Azt hiszed, hogy a protein ugyanúgy működik, mint a liszt

Első hiba az, ha a protein port teljesen ekvivalens lényként kezeled a liszttel, és eme felindulásból megpróbálod teljes egészében kiváltani vele.

A tény viszont az, hogy azon kívül hogy por állagú mind a kettő, más közös nincs is bennük. Más az összetételük, a nedvszívó képességük, illetve protein por édessége miatt a recept cukortartalmát is módosítani kell… és – nem tudom újat mondok-e? - hiába barátkoztatod az élesztővel, bizony megkelni sem fog. Tehát egy az egyben nem lehet egy szimpla, békebeli fánkreceptet átproteinesíteni.


2. Nálad minden protein egyforma

Sajnos tudom, hogy sokaknál az is nagy szó, hogy egy bödön protein díszeleghet a konyhapult alatt, ami olyan "mindenes" szerepet tölt be: ez megy edzés után, előtt, közbe... reggelire, vacsira, és az épp netről begyűjtött proteines sütibe.

Én is így jártam, amikor életem első proteones muffinját próbáltam megalkotni. Pár tojásfehérje, egy adag protein, pici zab… na gondoltam ez gyerekjáték. Összekevertem, formákba töltöttem, sütőbe toltam, és epekedő szemekkel néztem, ahogy a muffinok szépen növekednek. Aztán hirtelen a folyamat megfordult: a sütihalmok hirtelen elkezdtek leereszteni, és pár másodperc alatt olyan mélyre süllyedtek, mint a reményeim, miszerint végre egy finom, diétás sütit falhatok. A külsőségek után az íze is egy csalódás volt… olyan száraz, szétesős tészta lett a végeredmény, amit talán az ellenségünknek csomagolnánk el tízóraira egy sivatagi körtúrához...

Hol volt a probléma? A különböző fehérje porok különböző eredményeket adnak. Sajnos hajlamosak (vagyis inkább kénytelenek) vagyunk a protein porokat is egy kaptafára venni, és a recepthez az épp otthon fellelhető aktuális fehérjét felhasználni, aztán carpe diem alapon lesik a végeredményt… ami gyakran kudarc sorozatok melegágya lesz: a süti száraz, szétesik, ragacsos… vagyis minden olyan állagot felvesz amit mi nem szeretnénk.

Ha proteinnel dolgozol, akkor tartsd be az alábbi szabályokat!

Tejsavó a konyhádban:
Soha ne süss olyan tésztát, melynek az összetevői közül több mint a negyed részét tenné ki a tejsavó. A tejsavónak van egy olyan jellegzetes tulajdonsága, hogy nagyon szárítja a sütiket – így mindenképp ezt ellensúlyozni kell valamilyen nedvesebb komponenssel. Ilyen "hidratáló" összetevő a túró, joghurt, sütőtök püré, banán, reszelt alma vagy cukkini… ezek mindig jól működnek.

A tejsavó mellé mindig célszerű valamilyen más, egészséges lisztet is használni - például:zabpehely, mandula liszt, amarant liszt, csicseriborsó liszt, hajdina liszt vagy quinoa liszt. Ezek kiváló, magas fehérjetartalmú és a magas rosttartalmú lisztek. (Figyelem, a kókuszliszt is hasonló "szárító" tulajdonsággal rendelkezik, mint a tejsavó!) A tejsavó-liszt arány maximum fele-fele legyen, mert ez adja meg majd a tökéletes süti-liszt keveréket.

Felhasználási lehetőségek: atejsavó fehérje is sokoldalúan használható, csak – amint olvastad - tudni kell bánni vele. Palacsinták és sütemények alapanyaga is lehet – de mivel az íze kitűnő, és sok nedvességet igényel, ezért öntetek, fagyik, protein szletek, sajttorták elkészítésére a legjobbak, hiszen ezeket vagy nem kell sütni, vagy valamilyen más nedvdúsabb hozzávaló a domináns. Azok a kekszek, melyek magas zsírtartalmúak – például mogyoróvajjal készülnek – azokban szintén jól működik a tejsavó protein.

27 580 Ft -15% 23 380 Ft
dymatize_elite_whey_4500.jpg
29 980 Ft -19% 24 380 Ft
powertrack_power_whey_4000.jpg

Kazein a konyhádban:
Azt ugye tudjuk, hogy a kazein a tejsavótól teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem szárít, töményebb, kis vízzel könnyen pudingszerű állagot vesz fel.

Felhasználási lehetőségek: a kazeinről nagyon jól működik, ha például pudingot vagy valamilyen sűrű krémes cuccot (tortába) szeretnénk gyártani. Fagyiba is remek, sőt, a sajttortát is szeretek vele készíteni, mert nagyon jó kis krémes textúrát ad.Sütit is lehet vele sütni, bár kicsit ragacsos süti lesz a végeredmény – de van aki erre gerjed.

21 180 Ft -16% 17 880 Ft
dymatize_elite_casein_1818.jpg

Növényi alapú (vagy kevert) proteinek a konyhádban:
Bár fehérje-profilját tekintve nem annyira népszerűek, mégis azt a sütés ügyben ők vannak általában a toppon, mivel állaguknak és tulajdonságuknak köszönhetően ezek viselkednek a liszthez hasonló módon a sütés során. Ami még nyerő, hogy viszonylag olcsóbbak, így talán nem fájdul meg a kisszívünk, amikor kulacs helyett a lábasba landol pár gramm.

12 880 Ft -23% 9 980 Ft
peak620x350.jpg
14 980 Ft -7% 13 980 Ft
biotech_usa_protein_power_4000_g_new.jpg
17 880 Ft -22% 13 980 Ft
powertrack_power_protein_4000.jpg

Felhasználási lehetőségek: bármilyen süteményben, brownieba, muffinban kiváló textúrát adnak, de egy amerikai palacsintát is inkább ezzel készítenék el. Egyedül a szója domináns íze hátrány – amit a sütéssel és a többi hozzávalóval tökéletesen elnyomhatunk, azonban a sütés nélküli receptekben ez sajnos nem szerencsés.

3. Az ízek

Ne feledd, a liszttel ellentétben itt az ízzel is kalkulálnod kell. A vaníliával nem mehetsz tévútra, általában mindenhez passzol. A vanília viszonylag nem túl karakteres ízű, így legtöbbször jól fog harmonizálni bármely édes elgondolásunkkal, de mondjuk egy kis plusz kakaópor hozzáadásával rögtön csokissá tudjuk előléptetni. Ezen kívül persze a csokis, illetve gyümölcsös (banános!) proteinekkel is szeretek sütni, bár itt a lehetőségek egy hajszállal korlátoltabbak.

Kenyerek esetéban natúr tejsavó protein és natúr szója keverékét használom. Ez a kettő jól kiegészíti egymás előnyét-hátrányát: a szója ad egy kis teltséget a kenyérnek, még a tejsavó javítja az amino profilt, illetve elnyomja a szója nem túl nyerő ízét. Természetesen lehet csak natúr tejsavóból is kenyeret sütni, de akkor még kiemeltebben figyelj arra, hogy a nedves komponensek meglegyenek!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Nagyon hiányzott már ez a cikk, ez a tudésanyag - örülök nagyon, hogy rábukkantam!!! Sok-sok köszönet érte! (és a többiért, amilket most olvasok....)
Meli | 2018-10-02 05:05:22

Kapcsolódó cikkek

ha_nincs_keznel_a_shaker_02.jpg

Ha nincs kéznél a shaker...

baratunk_a_tehenturo_10.jpg

Minden gyúrós jó barátja: a tehéntúró

sti_02.jpg

Edd ezt, és ne ezt! Lisztmentes sütés-tippek!

Így készülnek a "gyúrós-sütijeink"! :) Pár hasznos és ötletes tipp, hogyan szanáld ki a fehér lisztet a receptedből... és alkoss egy szénhidrátban akár jócskán szegényebb finomságot!

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

22.jpg

Gyúrós konyhatitkok: sütés-főzés fehérjével?

A fehérje kulacson túli életét általában egy kérdés szokta beárnyékolni: "Nem teszi tönkre a fehérjét, ha főzünk/sütünk vele?" Most megtudod a választ!

dits_kret_04.jpg

Az igazi diétás konyha trükkök!

Egyszerű, mégis tökéletes lehetőségeket mutatunk diétázóknak, akik a hús köré ültetett száraz aljnövényzetet már unják, és valami más, nedvdúsabb komponensre vágynak. Ezek olyan tippek, melyekkel valóban komoly kalóriáktól tudod magad megkímélni!

dits_sti_titok_05.jpg

A nagy diétás süti-trükk!

Ritka az olyan diétás süti, amiből akár több kockát is betolhatunk, mégse kell miatta másnap több órán át róni a büntető kardió-köröket... de megoldás talán most is van! Diétás süti-trükk!

dits_lisztek_03.jpg

Ne hagyd magad átverni: a diétás "csoda" lisztekkel!

A legtöbb diétázó vadul kapkodja le a diétás "fogyi" liszteket a polcról és fizet ki érte nem is kis összeget... de vajon minden esetben megéri?! Utánajárunk!

tojssrgja_05.jpg

A nagy tojássárgája mentő-akció!

Diétázó körökben legtöbbször csak a tojásfehérjék kerülnek felhasználására, de most az újrahasznosítás jegyében összegyűjtöttünk pár ötletet a szerencsétlen sárgák megmentésére!

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!