A sárgája tényleg mehet a kukába?

Tojásfehérjét vagy egész tojást egyél?

Valamiért az utóbbi időkben a tojás - mint fehérje forrás - érthetetlen módon mintha háttérbe szorult volna. Pedig igazán kiváló protein forrás és ezért kár volna ám hanyagolni. Viszont van valami, ami amolyan megosztó tényező a tojással kapcsolatban: vajon tényleg csakis és kizárólag a tojás fehérjét kellene fogyasztani és a sárgáját kidobni? Tényleg tele van koleszterinnel és ha csak ránézünk, akkor máris koszorúér betegséget kapunk?

Rögtön egy huszáros vágással rátérnék a megoldásra: a sárgája nemhogy egészségtelen, hanem éppen ellenkezőleg!

És hogy mennyi tápanyagot találunk a fehérjében és a sárgájában? Akik szeretik számszerűsíteni a dolgokat, azoknak íme egy kis áttekintés:

 

A táblázat alapján kijelenethetjük egyértelműen, hogy nemhogy egészségtelen volna a sárgája, hanem az a legegészségesebb része! Akiket megrémít a magas 99%-os zsírtartama a sárgájának, azok most biztosan felhördülnek, hogy "de hát a koleszterin szinttel mi lesz..??"

A 80-as években indult a nagy hadjárat: az akkori ismeretekre támaszkodva elterjedt, hogy a sárgája azért iszonyatosan egészségtelen, mert emeli a koleszterin szintet. Az ilyenek dolgok remek példák arra, hogy a fél információk mennyire károsak. Azonban mi tudjuk a korábbi, a , hogy a ez nem olyan ijesztő dolog, aminek hallatán még a Rambo filmeken nevelkedett ifjúság is sírva menekül az ágy alá.

A koleszterin mint sejtalkotó elem jelen van minden élőlényben. Megkülönböztetünk HDL és LDL koleszterint - amiről bővebben már - így most nem megyek bele a magyarázatukba, hanem csak azt emelném ki, hogy a tojás a HDL koleszterin szintet emeli meg, ami számunkra a "jó koleszterint" testesíti meg.

És van-e negatív hatása napi 3 tojás elfogyasztásának? A Connecticuti Egyetem 12 hetes vizsgálatában nemhogy azt tapasztalták, hogy nincsen, hanem azt figyelték, meg, hogy a "jó koleszterin", azaz a HDL 20%-al növekedett meg, szemben az LDL, a "rossz koleszterin" szintje nem változott!


Végszó tehát: a teljes tojás igenis egészségesebb mintha csak pusztán a fehérjét fogyasztanánk. Akik aggódnak a sok zsír miatt, amit vele viszünk, be azok próbálkozhatnak mondjuk a 2 egész tojás + 1-2 tojásfehérje kombinációkkal.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

hdl_ldl.jpg

HDL és LDL koleszterinek

Az egészségünk megőrzésének érdekében és ennek magyarázatául ismerjük meg koleszterin két nagy típusát a HDL-t és az LDL-t.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

laktozintolerancia_03.jpg

Laktóz intolerancia és a protein porok

Vajon a laktóz érzékenyek kis táborát képviselve, milyen fehérjét tudnátok célszerűen vásárolni? Nos, úgy döntöttünk, hogy ideje egy rövid írást megejteni a témában, hogy végre mindenki képbe kerüljön, aki laktóz intoleranciában szenved.

paleo_protein_01.jpg

Paleo proteinek

A Paleolit étrendet követve még nem feledkezhetünk meg az edzés utáni fehérjeturmixról sem… és bár az ősember valószínűleg azt nem nagyon fogyasztott, mégis nézzük meg, milyen lehetőségünk maradt az edzés utáni fehérje utánpótlásra!

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

22.jpg

Gyúrós konyhatitkok: sütés-főzés fehérjével?

A fehérje kulacson túli életét általában egy kérdés szokta beárnyékolni: "Nem teszi tönkre a fehérjét, ha főzünk/sütünk vele?" Most megtudod a választ!

tojsprotein_040.jpg

Tojásfehérje - a régi, de jól bevált protein

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a csirkemell előtti időkben még a tojás volt a legszélesebb körben fogyasztott természetes fehérje forrás. Íme pár ok, amiért mindenképp érdemes újra étrendet kiemelt helyére illesztened!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!

ditsnak_hitt_telek_07.jpg

Diétásnak hitt ételek

Jöjjön most 9 olyan élelmiszer, mely diétásnak van beállítva, pedig a valóságban jobban gyarapítja az oldaladra a zsírréteget mint Te azt gondolnád!

tojssrgja_05.jpg

A nagy tojássárgája mentő-akció!

Diétázó körökben legtöbbször csak a tojásfehérjék kerülnek felhasználására, de most az újrahasznosítás jegyében összegyűjtöttünk pár ötletet a szerencsétlen sárgák megmentésére!