A pajzsmirigy alulműködés tünetei és kezelési lehetőségek

Miért nem tudok lefogyni…? Biztos az az átkozott pajzsmirigy!

A hirtelen meginduló kilók kapcsán vagy épp a kőkemény diétánk sikertelenségére előbb utóbb próbálunk érthető magyarázatot kapni... és ha nem jellemző ránk a kényszeres hűtőszekrény roham, akkor előbb-utóbb előkerül a probléma: lehet hogy pajzsmirigy problémám van?

Nos, a pajzsmirigy működést és a belassult anyagcserét előszeretettel hibáztatjuk, ha az alakunk nem épp a kellő irányba változik, az esetleges étrendi megszorítások és a mozgás ellenében. A legtöbb esetben a dolog csak bűnbak keresés, mert a hiba – szerencsére – nem biológiai belsőségünkben, hanem a diétánk és a mozgásunk katasztrófális valóságában rejtőzik.

Sajnos az internet bugyraiban iszonyat sok téves információ kering a helyes, testzsírcsökkentő étrendről és mozgásról… és amíg valaki azt hiszi, hogy csupán a fehér kenyér kitiltásával és a mágikus "hat után nem eszek" szindrómával kell hatékonyan fogyni, némi kocogással megfűszerezve… nos addig nem feltétlenül a pajzsmirigy a ludas a plusz kilókért…

De! Vegyük azt a még sajnálatosabb esetet, amikor emberünk tudja, hogy mi fán terem a diéta és az edzése sem egy Margit sziget körből áll… Nos, itt már könnyen gyanakodhatunk valamely más, anyagcserét lassító, alattomos háttérre.

Nézzük meg, mit csinál az a rejtélyes pajzsmirigy és melyek a pajzsmirigy alulműködés legfontosabb, számunkra is könnyen észlelhető tünetei!

A pajzsmirigy az ádámcsutka alatt található kis szerv, melynek elsősoron a tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) termelésével kimondottan fontos szerepe jut az anyagcsere szabályozásában.

Amennyiben csökken ezen hormonok szintje a vérben, akkor a TSH elválasztásának fokozódásával a pajzsmirigy hormonelválasztása fokozódik – és fordítva: ha kellő mennyiségű hormon mellett a TSH szint csökken.

A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünetei is szerteágazók, illetve függnek a betegség súlyosságától.

A pajzsmirigy alulműködés során a leggyakoribb tünetek:

Testsúlygyarapodás
Duzzanat a nyak alján, közvetlenül az ádámcsutka alatt
Állandó fáradtság és gyengeség
A pulzusszám alacsonyabb az átlagos értékeknél
Nők esetén menstruációs problémák
Hajhullás
Száraz, sárgás bőr (ebben a betegségben, a karotint bontó enzim termelődése is csökken, és a le nem bomlott karotin színezi el a bőrt sárgássá)
Székrekedés
Rendkívüli érzékenység a hidegre
Lehangoltság vagy depresszió.
Csökkent nemi vágy
A testhőmérséklet a normálisnál alacsonyabb

Ez amúgy szintén egy praktikus önvizsgálati módszer: ébredés után a szokásos 10 perces, hónalj alatti hőmérőzés során állapítsuk meg a test hőnket (Menstruáló nők a menzesz második, harmadik és negyedik napján végezzék a mérést. Férfiak és menopauza utáni nőknél ez bármely időpontban lehetséges.) Ha a kapott érték 36,4 fok alatt van, akkor szintén a pajzsmirigy alulműködésre (is) gyanakodhatunk.

Mi a teendő?

Ha ezek közül több is jellemző rád, akkor menj el a háziorvosodhoz, és ki kell belőlük sajtolni egy belépőt a vérvételre, ahol egy egyszerű labor vizsgálattal meghatározzák a TSH szintedet. (Ugye fenn említettük, hogy ez próbálja serkenti a pajzsmirigyhormonokat – ergó alulműködésben a TSH szint emelkedett lesz.)

Alulműködés esetén a TSH általában 5 felett van, viszont a csavar ott szokott lenni a történetben, hogy a TSH értékei egyénenként, napszaktól, életkortól is változnak, így sokszor megy a vita a megfelelő referencia tartományon.

Úgy vélem, hogy a legtöbb betegség orvoslásának az lenne a legjobb útja, ha elsősoron a beteget kezelnénk, és nem pusztán a laboratóriumi értékeket… A pajzsmirigy probléma sok esetben nem önálló betegség, hanem sokszor más, a háttérben meghúzódó egyéb hormonrendszeri zavar (például fogamzásgátló tabletták miatt) vagy épp krónikus stressz miatt kialakult folyamatok következménye.

Ha a probléma beigazolódott, akkor megfelelően beállított hormonpótlás a legfontosabb kezelési kimenetel.

Mindemellett szintén fontos szerepet kap a kliens életmódjában eszközölt változások kihangsúlyozása. A felesleges kilókat nemcsak a rendszeres testmozgással, de a megfelelő étrend betartásával lehet leadni. A diétázás célja esetenként a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése. A diéta nem az agyament koplalásról szól, hanem arról, hogy odafigyelünk a három makrotápanyag helyes bevitelére. (Nagyon leegyszerűsítve zsírszegény fehérjeforrások, összetett és rostban gazdag szénhidrátok és egészséges zsírok.)

Alulműködő pajzsmirigynél fontos a C-, D- és az E-vitamin, valamint a B-vitamin komplex fogyasztása.

3 480 Ft -6% 3 280 Ft
biotech_usa_one_a_day_multivitamin_100_tabletta_100_new.jpg

Ajánlott még alulműködés esetén a cink, a réz és a szelén, valamint a jódtartalmú tengeri alga (például Spirulina) is – szerintem a legpraktikusabb, ha beruházunk egy megfelelő összetételű multivitamin és ásványi anyag csomagra. Megfontolandó még az L-tirozin aminosav bevitele is.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
"Ajánlott még alulműködés esetén a cink, a réz és a szelén, valamint a jódtartalmú tengeri alga (például Spirulina) "
Üdvözletem!
Pm alulműködő vagyok , ezen belül hasimoto thireoditis autoimun beteg is . Érdekesnek találtam a cikket . Viszont felhívnám a figyelmet a hasimoto betegek pm alulműkodők , de nem fogyaszthatnak jodot kifejezetten rossz hatast gyakorol a szervezetukre a jod fogyasztás!
Zsé | 2018-07-13 08:37:09
Köszönjük az észrevételt, valóban a Hashimoto féle pajzsmirigy gyulladás (ez egy nem fájdalmas krónikus gyulladása a pajzsmirigynek) esetében a megemelt jód bevitel valóban káros lehet. A kis dózisú jód alkalmazása, viszont egyes kutatások szerint hatásos is tud lenni a Hashimoto féle autoimmun betegség esetében (1998-as publikáció Reinhart és munkatársai, 2003 Yoon SJ és munkatrásai, 2016-os kínai Xu C és munkatársai.)
Szőke György | 2018-08-14 11:52:43