A nőknek is kell edzés után protein?

Az edzés utáni fehérjebevitel fontossága.

Miért ne kéne? Bár tudom a legtöbb helyen az a felállás, hogy a súlyzós edzés után a pasik bevetik magukat a protein bárba, addig a lányok tesznek inkább még pár büntető kört a futópadon a hatékonyabb eredmények érdekében. Kár, hogy hatékonyabb lenne inkább Nekik is egy fehérjeturmixot inni.

A nők és a protein-para

Ez egy olyan érdekes jelenség, mely mindenképpen szót érdemel. A lányok említésre méltó százaléka a protein szó hallatán mély megvetéssel fordul odébb, azonban bármely kétes eredetű zsírégető csodaturmixra helyből ráugranak. Próbáljuk megérteni az okát. Pécézzük ki ismét a médiát, és azon fantasztikusan elferdített marketing stratégiákat, melyek azt sugallják, hogy a fehérjétől mindenki akkora szépszál izmos legény lesz, mint az a címlapon virító testépítő - kezében a reklámozott protein turmix-al. A valóság ezzel szemben az, hogy a tiszta tejsavó fehérjék nem okoznak önmagukban tömegnövekedést. Sőt, hű társunk lesz, mivel a legkeményebb diétában sem hagy el minket. Vagyis mi nem hagyjuk el őt, mivel segít abban, hogy tiszta táplálkozás esetén is megőrizzük, megvédjük izomzatunkat a leépüléstől.

Szerencsére manapság a gyártók már csupa figyelemmel és érzékenységgel fordulnak a női világ felé, ezért előtérbe kerültek a különböző kifejezetten "csaj-proteinek", melyek megfelelő rózsaszín designnal és egyéb fogásokkal próbálják közelebb hozni a proteint és a női nemet. 

A másik protein-problémát talán az jelentheti, hogy sokak agyában a fehérjék és a szteroidok igazi rokonlelkek, melyek között nem is igazán tesznek érdemi különbséget.
De gondolkodjunk logikusan. Ha megnézzük ezeknek a pár ezer forintos szerencsétlen proteineknek az árát, és összevetjük a többszázezres szteroidokéval, akkor ezek után felvetődik nyomban a kérdés: vajon ki rejtené bele a többszázezer forintos szteroidot ezekbe az olcsóbb dobozokba? Talán a Mikulás, bár szerencsére ő is még csak a csokiknál tart. :)

Miért is kell edzés után fehérjét innom?

Az edzésünk végeztével van körülbelül egy 30-60 perces szakasz (ezt az időszakot "anabolikus ablaknak" nevezték el - csak ha villogni akarunk legközelebb a gyúrós srácok előtt) amikor is a szervezet a tápanyagokat sokkal hatékonyabban tudja anabolikus (vagyis építő) folyamatokra használni. Vagyis a szervezetünk ilyenkor képes a legtöbb aminosavat az izmokhoz eljuttatni, ami kimondottan szükséges az edzés során "lestrapált" izomzatunk újjáépítéséhez. Izmot építeni (vagy egyáltalán megtartani azt, amink van...) pedig jó dolog, bármi is legyen a célunk.

Tehát ebben a spéci időszakban könnyen emészthető, gyors felszívódású, kiváló aminosav portfolióval rendelkező italra lesz szükségünk. A tejsavó fehérje lesz a nyertes - mely a leggyorsabban juttat szabad aminosavakat a véráramba, majd onnan az izomzatba.

Remélem mindenki elismerte a tejsavó proteinek méltó fontosságát, és edzés után legközelebb mi is a turmixunk felé vesszük az irányt.

1370,4090,8039,5950,1207,2300

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

protein.jpg

Alapvető tudnivalók a fehérjékről.

A legalapvetőbb tápanyagfajta közül kezdjük a sort a fehérjékkel, melyek a fitnesz ipar virágzásával és bizonyos diétás trendek megjelenésével egyre nagyobb rajongói táborra tettek szert.

zsiros_mitoszok_05_1.jpg

Csajok és a tejsavó proteinek. - Nem csak nőknek!

Milyen proteint igyunk edzés után? Bár a legtöbb pultos lány csak a proteinek ízének kiválasztásával szokott sarokba szorítani minket, de azért legyünk tisztában milyen típusú tejsavó proteinek is vannak.

proteinpowder.jpg

Még egy alapvető információ a proteinturmix fogyasztáshoz.

Az az örök kérdés: Tejjel vagy vízzel igyuk a proteint?

szoja_feherje.jpg

A szójafehérje

A proteinporok piacán az állati eredetű készítmények mellett kitűnő alternatívát kínál egy növényi alapú szójafehérje. Nőknek, vegáknak, főképp diétánál remek és relatív olcsó választás!

fehrje_stihez_01_2.jpg

A nagy kihívás: Hogyan válasszak proteint?

Kezdőként elég hamar meghozzuk a döntést: bizony nekünk is kell egy vödör protein! De a sok-sok lehetőség közül vajon melyik lesz számodra az ideális? Most segítünk dönteni!

halado_edzesterv_noknek_2_1.jpg

Csajok és a rettegett táplálékkiegészítők

Jöjjön egy csajosabb írás: ismerjük meg a táplálék kiegészítőket női szemmel! Hasznos és objektív infók, hogy Te is eldönthesd, mire van szükséged!

miert_nem_emelnek_a_nok_nagy_sulyokat_050.jpg

Miért nem emelnek a nők nagy súlyokat?!

Nézzük meg, hogy igazából hogyan kellene a nőknek edzeniük - szemben azzal, miképpen jelenlegi a nők 85%-a edz...

porban_az_igazsag_02.jpg

Porban az igazság: A protein és ami mögötte (azaz benne) van

"Ne porozzáá, azok mind tele vannak koxokkal!!!" Az ilyen gondolatok kiküszöbölése érdekében megpróbálom eloszlatni a félreértéseket a mitikus vagy épp rettegett porokról!

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

tojsprotein_040.jpg

Tojásfehérje - a régi, de jól bevált protein

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a csirkemell előtti időkben még a tojás volt a legszélesebb körben fogyasztott természetes fehérje forrás. Íme pár ok, amiért mindenképp érdemes újra étrendet kiemelt helyére illesztened!

rvek_a_fehrjk_mellett_03.jpg

Kikezdhetetlen érvek a fehérje mellett

Nézzük meg, hogy milyen hatása van a fehérjének és miért kellene valóban elkezdeni iszogatni azt a fehérje turmixot!

csaj_protein_02.jpg

Női proteinek... egy kis figyelmesség vagy csak átverés?

Vajon kell-e a nőknek külön protein? Jobban járnak a rózsaszín ködbe (azaz csomagolásba) rejtett fehérjékkel, vagy pont ellenkezőleg... átverés az egész?

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!