A nagy tojássárgája mentő-akció!

...avagy mit kezdjünk a megmaradt tojássárgájával?

Diétázó-sportolói körökben igazi a tojásfehérje az egyik legkedveltebb és leghasznosabb protein forrás – így nem csoda, hogy mindig lessük az alkalmat, mikor halmoz fel a mama egy nagy adag tojásfehérjét... - és még a fehér részét megszerezni a család többi tagja elől igazi kincsvadászat, addig a sárgája igen ínséges időket élhet meg: vagy a nagyi arcpakolásában, de legtöbbször a kukában landol.

A tojások sárgáját kidobni pedig nem feltétlenül okos megoldás, több ok miatt is!

1. Egy , hogy nemhogy egészségtelen volna a sárgája, hanem épp ellenkezőleg: a tojásfehérjénél magasabb vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, illetve a rossz hírekkel ellentétben nem a rossz koleszerint, hanem a jót emeli meg!

2. Nem tudom, Ti hogy álltok ehhez, de nálam alaposan belém nevelték azt a felfogást, hogy ne dobjunk ki ételt. (Persze az más, ha már zöld, messziről szaglik, és lassan helyváltoztató mozgásra is képes.) Szóval az újrahasznosítás jegyében összegyűjtöttem pár ötletet a szerencsétlen sárgák megmentésére!

Tehát: bár mi nem szeretnénk a kalória/zsírbevitelt tovább növelni, így nyugodtan lepasszolhatjuk a tojás sárgákat más – nem diétára ítéltetett, rohadt mázlista – családtagnak. Persze ha azt akarjuk, hogy rendszeresen menekítsenek ki minket a mi-tévő-legyek-a-sárgákkal lelki gyötrelmek alól, akkor nem árt valami finom, emberi formában felkínálni nekik a "tojás-csalit".

Készíts igazi házi vanília pudingot!

Most lerántjuk a leplet: az igaz vaníliás puding a zacskós porok előtt is létezett! Pár összetevő és sokkal krémesebb, teltebb ízű öntet készíthetsz – adalékmentesen!

Hozzávalók:
3 db tojássárgája
5 dl zsírszegény tej
édesítő ízlés szerint
2 tk. vanília aroma
1-2 evőkanál zabpehelyliszt vagy vaníliás protein por – a sűrítéshez

Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban csomómentesre kikeverjük, majd alacsony lángon/gőz felett folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.

Majonéz házilag

Egyeseknek talán ez is újdonság, de a majonéz sem a tubusban terem: hanem tojássárgájából és olajból készül. Az otthon készített majonéznek viszont nincs párja – nemcsak azért mert egészségesebb, hanem ízre is kifinomultabb, mint a bolti verziók.

Hozzávalók (2 dl majonézhez)
2 tojássárgája
1 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál mustár
2 dl semleges ízű olaj
csipet só

Elkészítés: a tojássárgáját kevés mustárral és sóval elkezdjük keverni. Keverjük, keverjük, miközben lassan adagolva belecsepegtetjük az olajat is. A keverést nem hagyjuk abba addig, amíg a tojás teljesen fel nem vette az olajat. Végül ízesíthetjük kis citromlével, esetleg borssal és fokhagymával. Aki kerüli a nyers tojás fogyasztását, az vízgőz felett készítse el!

Gyors eclair fánk

Hozzávalók:
4 tojássárgája
4 evőkanál vaníliás kazein
édesítő
1/2 cs. sütőpor

Elkészítés: a tojássárgákat az édesítővel egy botmixer segítségével alaposan kikeverjük (legalább 3 percig), majd hozzáadjuk a sütőporral alaposan elkevert kazeint. Kis golyókat formálunk, amit a kezünkkel picit ellapítva hengerekké alakítunk. Sütőpapírral tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, akkor vágd ketté, és kend meg csokis vagy vaníliás krémmel. (Ez is lehet proteinből kikevert krém, házi vagy diétás bolti puding).

Ha szingli mód élsz, és tisztes környezeteden belül senki sem vállalja fel a tojássárgák elpusztítását, akkor még maradt egy B-terv: készíts belőle természetes kozmetikumot! Népszerű a mézes-tojásos arcpakolás, de a hajadra is kenheted. Száraz haj esetén szintén a méz-tojás kombó javasolt, de banánpürével is remek kis kondicionáló lehet.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

Koleszterin

Ezzel a cikkel szeretném elhessegetni a koleszterinről kialakult pejoratív és ellenséges véleményt... mert nem minden rossz ami koleszterin.

hdl_ldl.jpg

HDL és LDL koleszterinek

Az egészségünk megőrzésének érdekében és ennek magyarázatául ismerjük meg koleszterin két nagy típusát a HDL-t és az LDL-t.

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

tojas02.jpg

A sárgája tényleg mehet a kukába?

Vajon tényleg csakis és kizárólag a tojás fehérjét kellene fogyasztani és a sárgáját kidobni? Tényleg tele van koleszterinnel és ha csak ránézünk, akkor máris koszorúér betegséget kapunk?

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

lenmag_02.jpg

A lenmagolaj emeli az ösztrogén szintet - mese vagy igazság?

Köszönhetően számos fórumnak (meg remélhetőleg nekünk is) talán sikerült mindenkinek megértenie az esszenciális zsírsavak jelentőségét - gondolunk itt elsősorban az Omega 3 és 6-ra. A mostani írásunkban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy tengeri halaknál jóval olcsóbb lenmag fogyasztása sem rosszabb!

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

22.jpg

Gyúrós konyhatitkok: sütés-főzés fehérjével?

A fehérje kulacson túli életét általában egy kérdés szokta beárnyékolni: "Nem teszi tönkre a fehérjét, ha főzünk/sütünk vele?" Most megtudod a választ!

tojsprotein_040.jpg

Tojásfehérje - a régi, de jól bevált protein

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a csirkemell előtti időkben még a tojás volt a legszélesebb körben fogyasztott természetes fehérje forrás. Íme pár ok, amiért mindenképp érdemes újra étrendet kiemelt helyére illesztened!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!