A mester hetes - Döntött törzsű evezés

A következő "nagy húzó" gyakorlat, a hát edzésének újabb alappillére.

Sokan elfelejtik, hogy amikor a hátad edzed, akkor a test teljes húzóstruktúráját is edzed, ilyenkor intenzív terhelést kapnak a karok is!

Sőt tovább megyek, mivel evezéskor mint a neve mutatja a törzs előre van döntve, leginkább az egyenes hasizomnak kell a felsőtested megtartani! Tehát nemcsak a hátizmok és a karhajlítók, a trapéz izom (amit "csuklyának" hív a szleng) illetve a rombusz izom kapnak egy jó kis terhelést, hanem még a hasizmod is. Ezen felül el kell mondjam a legjobb vastagító gyakorlat a széles hátizomra.

Sajnos a legtöbben, akik edzenek, azok csak azokra az izmaikra gyúrnak amelyeket a tükörben látnak. Ezért van az, hogy a többségnek gyenge a dereka (sérülések tetemes részének okozója) satnya a háta és semmi tömeg nincs a combhajlítókon. Ha eddig te is belestél ebbe a hibába, akkor ezt sürgősen orvosold! Ha nyomsz akkor húznod is kell, ha guggolsz, akkor kell edzened a combhajlítókat is, és így tovább.

De térjünk vissza az evezésre, mert sokan akik csinálják azok sok esetben rossz technikát követnek. Sokan nem értik meg a gyakorlat lényegét, hogy a karod tulajdonképpen csak egy "horog" amit beleakasztasz a súlyba, és a hát, leginkább a latissimus végzi a dolog oroszlán részét.  Ennél a gyakorlatnál nagyon fontos, hogy technikailag jól megtanuld, a súlyok nagysága kezdetben másodlagos.


Figyelem! Tipikus hiva a görbe hát itt is. Igazából, ha egyszer megtanulod ezt a szabályt akkor a gyakorlatok túlnyomó részénél nem lesz gondod, addig is nem győzöm beléd verni, ez legyen a mantrád: ne legyen görbe a hátad!

Hasznos tipp: Hajolj előre egy lecsavarható végű felmosó vagy parvis nyéllel, oldalt állva egy tükörnek és ellenőrizd egyenes-e a hátad. Akár kérj meg valakit, hogy nézze meg, hogy az olyan rúdsúlyos alapgyakorlatoknál mint a felhúzás, vagy evezés (vagy a hamarosan ismertetett guggolás) egyenes-e a tartásod.

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

felhuzas_1.jpg

A mester hetes - hajlított lábú felhúzás.

Ha jól végzed akkor minden gyakorlat keresztapja, viszont ha nem jól csinálod akkor leginkább sérülésveszélyes tud lenni! Tanuld meg a helyes végrehajtást!

huzodzkodas_1.jpg

A mester hetes - Húzódzkodás

Tudd meg, hogy húzódzkodás miért is a felsőtest gyakorlatok királya!

guggolas_5.jpg

A mester hetes - Guggolás.

Te döntöd el : akarsz erőt és tömeget és ezért hajlandó vagy-e guggolni?

fekvenyomas_1.jpg

A mester hetes - Fekvenyomás.

A húzódzkodás mellett a másik leglátványosabb átalakulást eredményező gyakorlat a felsőtestedet tekintve. Ha egy római kori mellvérthez hasonló pectoralisokat szeretnél, akkor ez a Te választásod!

tolodzkodas_1.jpg

A mester hetes - Tolódzkodás.

A korábban bemutatott fekve nyomás mellett a másik remek tömeg és erő építő a vállakra és tricepszre.

negatv_ismtlsek_02_2.jpg

A mester hetes - Mellről nyomás állva.

Az ultra-robosztus vállak formálója, ami ugyanakkor tömeget épít a mellre és a tricepszre is!

invertalt_evezes_1.jpg

Ki tudja mi az invertált evezés?

Amíg nem megy olyan jól a húzódzkodás, akkor ebben az esetben milyen gyakorlatok a legjobban a háti szakasz erősítésére? A válasz a cikkben!

egykezes_evezes_4.jpg

Egykezes evezés

dontott_torzsu_evezes_ruddal_5.jpg

Döntött törzsű evezés rúddal

t_rudas_evezes_03.jpg

Evezés T-rúddal

htizom_01.jpg

Tippek, hogy Te is szárnyra kapj!

Nem tudod a hátadat kellően kifárasztani edzésen? Nincs meg a megfelelő izom-érzet, nem jut el hozzá a vágyott stimuláció? Most a probléma nyomába eredünk és számos tippel segítünk!