A magas protein tartalmú zöldségek top-listája!

Növények, mint fehérje források? Nem csak vegáknak!

A vegan testépítés bár nem teljesen lehetetlen dolog, de sokkal körülményesebb, mint a hagyományos. Ennek ellenére mégis sorra érnek el eredményeket azok is, akik elhagyták az állati eredetű ételeket. A legnagyobb probléma egyértelműen a fehérje bevitel, ha csak és kizárólag növényiben gondolkodunk. Mostani cikkünk nem csak teljesen vegan gyúrósoknak szól, hanem úgy általánosságban mindenkinek, akik kevesebb mértékben fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Lássuk, milyen növényeknek van relatív magas protein tartalma!

Mint azt a bevezetőben említettük nem csak és kizárólag vegan testépítőknek szól a mostani írás, hanem gyakorlatilag bárkinek. Akár csak valami komolyabb szálkásításhoz keresel fehérjében is gazdag szénhidrát forrást, vagy akár csak egészségesebben szeretnél táplálkozni: az alábbiakban nem fogsz csalódni!

A vízitorma egy kevéssé ismert növény volt korábban itthon. Ez is, mint sok más, a reform étkezések felvirágzásának köszönheti, hogy bekerült a köztudatba. Zöld leveles növényhez képest igen nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét: 100 g /2,3g-ot, ami bár kevésnek tűnhet, de mégis a zöld levelesek közt ritkaság. Emellett tartalmaz jelentős mennyiségben A-vitamint és C-vitamint, ami bizonyítottan antioxidáns hatású. A C-vitamin hőérzékenysége miatt érdemesebb nyersen, salátában használni.

A csíráztatás miatt már manapság nem nézek teljesen hülyének valakit, sőt már akár egy hypermarketben is lehet venni csíráztatáshoz való magokat és nem kell bemenni a bioboltba (ami sokaknak cikibb, mint egy teenagernek az óvszer vásárlás :) ). Éppen emiatt nem lepődtök meg, ha következő szuperfood a listán az a lucerna csíra! Magnézium, foszfor, és cink, és folsav mellett K-vitamint is tartalmaz. Emellett a fehérje tartalma már 4 gramm minden 100 grammban!

Spenót konzerv nélkül Popeye nem tudta volna annyira tekintélyre gyúrni az alkarját, ez tudományos tény! :D A spenót fehérje tartalma 2,9 gramm 100 grammjából. De ami miatt kimagasló, hogy a növényi élelmiszerben is fellelhető esszenciális aminósavakat mind tartalmazza. Összetételét tekintve elsőrangú fehérje forrás! 

Ami a spenótról egy érdekesség, hogy bizonyítottan kisebb volt a vérben a túledzettségi markerek száma, ha a sportoló ugyanolyan edzésterhelés mellett spenótot fogyasztott. A spenót kiegészítőként is létező dolog, nem hiába mert évek óta gyulladáscsökkentő és regeneráló hatást tulajdonítanak neki.

A spárga egy nagyon népszerű zöldség, ami igazán finom is amíg nem öreg, mert onnantól kezdve a cellulóz szálakat belőle akár egyből fogselyemnek is használhatod… Fehérje tartalma 2,2 gramm, de ami miatt továbbá megéri az a foszfor, réz, mangán, magnézium és mellette B- , A- és K-vitamin tartalma. Jótékony hatással van a gyulladásos folyamatokra.

Természetesen a brokkoli nem maradhat le a listáról, hiszen anélkül nincs igazi fitnesz diéta (de legalábbis beállított instagram kép). A fehérjetartalma ennek is 2,8 gramm körül mozog miden 100 gramm esetében. Mellette C-vitamint, foszfort, folsavat, mangánt és káliumot tartalmaz. 

A brokkoli (főleg csirkemellel) talán az egyik legnépszerűbb leszálkásító diétás zöldség: tíz megkérdezett fitnesz versenyzőből legalább 4-5 fogja mondani, hogy a radikális kalória megvonás alatt a brokkoli volt az egyetlen szénhidrát forrása.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vegetarianus_etrend_10.jpg

Nemcsak a húsevőké a világ...

Megpróbálunk most azon embertársainkon segíteni, akik valamilyen oknál fogva felhagytak bizonyos állati eredetű ételek fogyasztásával... Ja, és persze nem utolsó soron izmot építeni, vagy épp fogyni is szeretnének.

vega_sportolo_02.jpg

Honnan a csudából szerezzen egy vega sportoló fehérjét?

Ha a vegák azon táborát erősíted, akik minden állati eredetű ételt elhagytak, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés: vajon van-e remény a számodra az izomépítés és a teljesítményfokozás hatékony mezejére lépni? És ha igen, mégis hogy?

trfasrt_03.jpg

Túrófasírt - mentőöv spórolós, húsundoros napokra

Spórolós, húsmentes napokra… mégis finoman és fehérje gazdagon!

zldsg_02.jpg

Zöldségfélékkel az izomépítésért?!

BCAA, más fontos aminosav, no-fokozó? Ezek a zöldségekben is előfordulnak! Használd ki a nyári kínálatot, és maximalizáld a táplálkozásod hatékonyságát is!

vega03.jpg

Miképp lehet teljeskörű és egészséges az étrended vegaként?

Milyen tápanyagokat kell esetlegesen pótolnod akkor, ha teljesen elhagyod az állati eredetű fehérjét? Fontos cikk minden vega olvasónak!

hajdina05_1.jpg

1500 kalóriás diétás étrend - vegáknak

A legtöbb diéta erősen hús-alapon nyugszik, így a vegáknak mindig sokszor nagyobb gond követni egy-egy étrendet. Most jöjjön nekik egy alapprogram, ami az egyik legnépszerűbb: 1500 kalóriás napi étrend.