A lenmagolaj emeli az ösztrogén szintet - mese vagy igazság?

Esszenciális zsírsavat, de honnan?

Köszönhetően számos fórumnak (meg remélhetőleg nekünk is) talán sikerült mindenkinek megértenie az esszenciális zsírsavak jelentőségét - gondolunk itt elsősorban az Omega 3 és 6-ra. Ezeket több forrásból is beszerezhetjük: általában a halat szokás emlegetni, mint fő esszenciális zsírsav forrás - azonban a mostani írásunkban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy tengeri halaknál jóval olcsóbb lenmag fogyasztása sem rosszabb!

Mindenek előtt szegődjünk egy érdekes történet nyomába… Sokszor hallani, hogy a lenmagolaj készítmények férfiaknak nem javasoltak, mert annyira megemelik az ösztrogén szintet, hogy azon kapjuk magunkat, hogy vizesedünk, dagad a mellünk, és arról kérdezgetjük a párunkat, hogy ebben a nadrágban valóban nagy-e a fenekünk!

Adj egy esélyt a lenmagnak!

A lenmag tudomásunk szerint az a növény, aminek a legmagasabb az alfa-linolénsav (omega-3) tartalma! A linolénsav (továbbiakban a rövid nevén, egyszerűen csak ALA-nak fogjuk hívni) egy többszörösen telítetlen zsírsav. Esszenciális, mert sem az állati, sem az emberi szervezet nem képes szintetizálni.  Egyaránt fontos a kötőszövet egészségéért és az optimális hormontermelésért.

A lenmag akár 45-50%-ban is tartalmazhat ALA-t, ezzel maga mögé utasítva mák olajat és kendermag olajat. A legjobb példa a téli hónapokban kiszáradt bőröd: amint elkezdesz omega-3-at fogyasztani, összehasonlíthatatlanul kevesebb lesz a kiszáradt, cserepes bőrfelület!

A valódi lenmaggal azonban van egy probléma: mégpedig a hormontermelésre gyakorolt hatásáról elterjedt árnyoldala. Kicsit olyan, mint a szójafehérjét körüllengő szóbeszéd… de a lenmagról is elterjedt, hogy férfiaknak nem ajánlott a szedése, mivel növeli az ösztrogén szintet. Azonban ahogyan ez is - mint annyi más az életben - nem fekete vagy fehér. Ássunk kicsit a dolgok mélyére!

Az egyik legérdekesebb tanulmány, amit találtunk az interneten, az USA-beli Duke Egyetem végzett 2001-ben egy kísérletet, mely a hererákos férfiak hormon terápiájával volt kapcsolatos. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek az alacsony androgén szintjük miatt az egekbe szökött az LDL koleszterinjük (ez a "rossz koleszterin") és a női hormon szintjük. Ebben a kísérletben 25 alany napi 30 gramm lenmagot fogyasztott (nem olajat és nem kivonatot, hanem valódi magot) napi szinten, hogy nézzék miképp reagál rá a szervezet. A végeredmény az volt, hogy míg az LDL koleszterin szint csökkent, sajnos vele csökkent a tesztoszteron szint is!

Összességében az volt a konklúzió, hogy az egészséges tesztoszteron növekedéshez szükség van telített zsírokra is! Ellenben az ösztrogén szintjük nem növekedett meg még jobban - vagyis egyértelműen nem sikerült beigazolni a lenmag ösztrogén növelő hatását.

De! Viszont az is tény, hogy a vizsgáltakban részt vevő személyek tesztoszteron értékei alapjáraton is már jóval a normál szint alatt voltak, mivel a betegség miatt nem volt olyan androgén termelés, amit elvárható egy egészségestől.  Emiatt az sem kizárható, hogy a lenmag az egészségeseknél nem csökkentené semennyire sem a tesztoszteron szintet!


A megoldás?

A megoldást sok külföldi fórumon abban látják, hogy egyéb természetes tesztoszteron serkentőkkel, főleg ZMA-val együtt érdemes a lenmagolajat alkalmazni. Személy szerint még mindig a kemény, hormonszint-optimizáló edzéseket, a megszakítás nélküli mély alvást ajánlom… és mellé a ZMA + császárdinnye kivonat együtt megbízható kombinációnak tűnik!

8 180 Ft -15% 6 980 Ft
universal_zma_pro_90.jpg
4 880 Ft -18% 3 980 Ft
san_zma_pro_90_1.jpg

Amennyiben saját tapasztalatotok van a lenmag hatásáról, osszátok meg!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsirok.jpg

Most már minden olajozottan fog menni...

Makrotápanyagjainkról szóló rövid kis sorozatunk lassan végéhez közeledik, de egy valaki még kimaradt a sorból. Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, szóljunk néhány jó és rossz szót a zsírokról.

telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

Koleszterin

Ezzel a cikkel szeretném elhessegetni a koleszterinről kialakult pejoratív és ellenséges véleményt... mert nem minden rossz ami koleszterin.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

bpa__02.jpg

Hormonszintünket megbolygató adalékok?!

Van egy vegyület, amely széles körben használt - viszont korántsem veszélytelen, mivel képes arra, hogy hormonális zavarokat okozzon! Ismerd meg, majd fogadd meg tanácsainkat, melyekkel száműzheted ezt az anyagot az életedből!

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

olajos_magvak_03.jpg

Olajos magvak versenye

Az ünnepekkel úgyis előtérbe kerül az olajos mag-család... most megnézzük közülük ki-mit-tud! Azaz melyik tartalmazza a legtöbb kalóriát, fehérjét, rostot, omega-3-at... vagy épp melyik a legjobb antioxidáns?

bio_04.jpg

Mindennapi mérgeink

Vajon tényleg érdemes-e a drágább bio zöldségre és ásványvízre költeni az egészségért?

teszto_01.jpg

Természetes tesztoszteron fokozás

Nézzük meg, hogy milyen étkezési irányelveket érdemes betartani, hogy a teszto-szinted maximalizáld - szteroidok nélkül is!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!

ditsnak_hitt_telek_07.jpg

Diétásnak hitt ételek

Jöjjön most 9 olyan élelmiszer, mely diétásnak van beállítva, pedig a valóságban jobban gyarapítja az oldaladra a zsírréteget mint Te azt gondolnád!