A lehetetlen nem létezik…avagy az olasz konyha diétázóknak való?

Gasztronómiai körutazásunkat ezúttal Olaszországba folytatjuk, és bebizonyítjuk, hogy a diétázó kreativitása bizony határtalan. Az olasz konyha mestereit megbotránkoztató módon, kissé átalakítva, és a testépítő étrendbe átkonvertálva felsorakoztatjuk a kis mediterrán ország kedvenceit: pizza, lasagne és a pastááá.

Első dolog, amit megtanulunk, az a tökéletes paradicsomszósz elkészítése!

A tökéletes paradicsomszósz - legalábbis a bodybuilding.com ítélete szerint :)

Hozzávalók:
30 dkg szeletelt gomba
5-6 apróra vágott paradicsom
3-4 ek. paradicsompüré
1 ek. olívaolaj
1 csésze aprított piros vagy zöld paprika
2 nagy fej, apróra vágott vöröshagyma
10 dkg (szárított) petrezselyem
1 nagy fej fokhagyma
1 tk. szárított bazsalikom (vagy eredeti, az még jobb!)
1 tk. szárított oregánó
1 tk. édesítő
só, bors

Elkészítés: Nagy serpenyőben, olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a felszeletelt gombát hozzáadjuk, és szépen kivárjuk, még puhul és elfövi a levét. Ezután beleaprítjuk a fokhagymát,  a paprikát, a darabolt paradicsomot, a levével együtt, paradicsompürét, majd fűszerezzük. Ha nem szárított alapanyagokkal dolgozol, akkor csak az utolsó percekben add hozzá a fűszernövényeket!

És akkor az olasz hármas...Kezdjük a könnyű menettel: Body-bolognai!
Tetszetős a recept kezdésnek, mert nem igényel sok munkát, finom és még az eredeti verzióra is roppant mód hasonlít.

Hozzávalók:
1 kg darált csirkemell
1 gerezd fokhagyma
Bazsalikom
Só, bors
Olívaolaj
250 g durum (vagy egyéb egészséges-csodalisztes) spagetti
+ A fenti remek kis paradicsom szósz!

Elkészítés: Felkockázzuk a csirkemellet, olívaolajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk, szokásosan, lazán…fokhagyma rányom, és persze a bazsalikom. Ebben az olaszos bundában szépen állni hagyjuk, majd olívaolajon kis vöröshagyma alatt megpároljuk. Természetesen még izgalmasabb, ha a paradicsomszószunkkal együtt készül - akkor még a gomba előtt hajítsuk bele az edénybe!

A tésztát mindenki ki tudja főzni – aki nem, az a recept első részével is bajba lehet, úgyhogy bele se kezdjen.

Aki nagyon szakítani akar a hagyományokkal: A pizza - avagy a bizonyíték arra, hogy minél hosszabb ideig diétázol, annál kreatívabb vagy:)

Ez a pizza már igényel egyfokú nyitottságot felőled, mert csak felülről fog hasonlítani az eredetire, ráadásul a tésztáját sem fogod olyan látványosan pörgetni ... de aki diétázik és pizzát akar, az ne panaszkodjon. Punktum.

Hozzávalók:
80 - 100 gr apróra darált zabpehely (aki nagyon tolja a diétát, az helyettesítheti a felét ízesítetlen fehérjeporral)
2 tojás
kb. fél bubis ásványvíz
pici csipet szódabikarbóna
ízlés szerint só, oregano
kis olíva olaj
+ A paradicsomszószunk
+ A feltét: itt aztán lehet ereszd el a hajam…amit a diéta megenged, az mehet rá! A mi kedvencünk a paradicsompüré + csirkemell sonka + töménytelen gomba (konzerv, vagy előtte ugye megfőzve) és hagyma kombó, és persze a szokásos fűszerek! No meg zsírszegény sajt, ésszel.

Elkészítés: mindent bele egy edénybe, és ha van még kéznél egy robotgép is, akkor azzal pofonegyszerűen kikeverheted viszonylag szép, sima állagúra. Olívaolajjal vékonyan kikent nagy serpenyőbe tegyél egy szép méretes adagot, vár…vár…megfordít, majd ügyesen rákenheted a paradicsomszószt, a feltéteket, kis sajtot, és fedő alatt 5 perc alatt készre sütöd.

Különdíjas Lasagne
Az utolsó versenyzőnk a lasagne lesz, ami azért kap különdíjat, mert a minimális szénhidráttartalmát villogatatva bekerülhet a legdurvább diétákba is. Mutatós, finom, bár az eredetivel lehet, hogy csak távoli rokonságot mutat, de akinek ez nem okoznak különösebb lelki törést, az próbálja ki!

Hozzávalók a tésztához:
4 tojásfehérje
2 sárgája
4 ek. zabpehelyliszt vagy zabkorpa
+ némi só, olaj
+ ízlés szerint pici só és oreganó, szódabikarbóna

A tészta tulajdonképpen egy álcázott palacsinta, így elkészítése szintén ezzel megegyezik. (Gyorsban: összetevők összekutyulása, robotgéppel homogén formává alakítása, majd serpenyőben végül kisüt)

A töltelékkel itt is lehet trükközni, akár a fenn leírt bolognai szószt is bevethetjük, de húsmentesen élő barátainkra gondolva akár egy cukkini-padlizsános-paradicsomos megoldást is javasolunk.

Végül egy jénai tálba lasagne-hoz illő módon lehet rétegezni az összetevőket, célszerű palacsintatésztákat úgy alakítani, hogy mindent duplán befedjen.  A tetejére egy olasz fűszerekkel összekevert kefír mehet, kis sajttal megszórva (akinek ugye belefér).

Mit is írhatnék a végére? Sok sikert, enjoy your diet ;)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Ha túl magas hőmérsékleten használjuk az olívaolajat, akkor a benne lévő tápanyagok elkezdenek bomlani, és egészségre káros anyagok keletkeznek, amit főzés közben belélegzünk, az étellel pedig magunkhoz veszünk. Így – bár jó volt a kiindulási pont – végül rosszabbat teszünk, mint ha másfajta, hőállóbb olajjal sütnénk.
A. | 2017-02-21 07:10:35

Kapcsolódó cikkek

fehrje_0323.jpg

A pácolt húsok titka

baratunk_a_tehenturo_10.jpg

Minden gyúrós jó barátja: a tehéntúró

dieta_uj_dimenzioban_01.jpg

Diéta egy új dimenzióban

Olyan kis ötlet-csomagot adunk neked, amely nem csak abban segít, hogy hamarabb elérd a célodat, hanem amely a diéta hírhedt mellékhatásait is elfeledteti!

rizs_helyett_04.jpg

Edd ezt rizs helyett! Top 5 FitBuilder kedvenc!

Most ellenszegülünk a csirke-rizs mantrával, és megmutatjuk, hogy opcionálisan milyen (kevésbé) ismert szénhidrátforrások állnak rendelkezésünkre!

dits_kret_04.jpg

Az igazi diétás konyha trükkök!

Egyszerű, mégis tökéletes lehetőségeket mutatunk diétázóknak, akik a hús köré ültetett száraz aljnövényzetet már unják, és valami más, nedvdúsabb komponensre vágynak. Ezek olyan tippek, melyekkel valóban komoly kalóriáktól tudod magad megkímélni!

csirke_helyett_03.jpg

Alternatívák csirkemell helyett!

Mutatunk két olyan proteinben gazdag köret-tartozékot, amit ehetsz változatosságképp, netalántán húsundor esetén... vagy csak akkor, ha épp sehol sem akciós a csibemell. :)

dits_sti_titok_05.jpg

A nagy diétás süti-trükk!

Ritka az olyan diétás süti, amiből akár több kockát is betolhatunk, mégse kell miatta másnap több órán át róni a büntető kardió-köröket... de megoldás talán most is van! Diétás süti-trükk!

fehrje_stihez_01.jpg

A tökéletes proteines süti nyomában: melyik proteintől lesz a legjobb a recept?

Aki proteines sütiket, palacsintákat gyárt(ana) a konyhában, annak kötelező cikk!

tojs_03.jpg

Élet a zabpelyhes rántottán túl

Most szeretném megmutatni Nektek azt a pár ötletes tojásos – receptemet, amivel kicsit túlléphetünk a megszokott kolbásszal… izé… zabpehellyel tarkított testépítős tojásrántottán!

fitness_fasrt_01.jpg

Unod a sima csirkét? Készíts "gyúrós" fasírtot!

Aki unja már a hagyományos csirke-állagot, annak most mutatunk pár újítást!

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!