A legújabb edzőtermi tévhitek nyomában

Mindig van új a nap alatt...

Az a jó az edzőtermi mítoszokban, hogy mindig újak generálódnak, ezzel maguk mögé utasítva még az összeesküvés elméleteket is. Ahogy egyre több az elérhető tudásanyag a neten, úgy kezdik az emberek egyre inkább a fél-információkat kiforgatni, és saját szájízük szerint alakítani. Igyekszünk haladni a korral, és lesznek megint újabb, a "mostani trendekhez" igazított elméletek, amiket próbálunk megcáfolni. Lássuk manapság milyen mende-mondák vannak.

Első ilyen mítoszunk az, hogy minden edzés előtt nyújtani kell.

A nyújtás valóban nagyon fontos része egy jól átgondolt edzésnek, de az edzés előtti statikus nyújtásokról már korábban is írtuk, hogy nem a legjobb választás. Mostanra már olyan tanulmány is készült, amiben azt bizonyítják, hogy a súlyzós edzést megelőzően a statikus nyújtás nemhogy csökkentené, de éppenséggel növeli a sérülés valószínűségét.

Edzés elején a dinamikus nyújtás a módi! A hagyományos értelemben vett strechingnek az ideális időpontja az edzés végén, vagy egy külön alkalommal van. A külön nyújtás beiktatása a pihenő napon nemcsak a mobilitást fejleszti, hanem éppenséggel segít mind mentálisan, mind fizikailag regenerálódni egy-egy kemény súlyzózásból.

Kérünk tehát mindenkit, hogy verjük már ki a fejünkből, azt, hogy a "bemelegítés" címszó alatt elkezdjük a quadricepszet húzni, vagy éppen spárgázni próbálni, pláne mindezt hideg izmokkal, amelyek a sérülésre még jobban hajlamosítanak, hiszen bemelegítés nélkül az izom elaszticitása rosszabb!

Kompressziós ruhák viselése segít jobb teljesítményt elérni.

A kompressziós öltözetek, a tapadós ruhák reneszánszukat élik, és immár nem csak futóknál. (Azért mondom reneszánszukat, mert nekem valahogy mindig a 80-as évek eleji metal zenekarokat juttatja eszembe, a tapadós nadrág.. :))

Igazság az, hogyha csak nem az erőemelők által használt "powerlifting suit"-okról beszélünk, a testhez simuló ruhák inkább csak abban segítenek, hogy az egész terem a mi kidolgozott vonalainkban gyönyörködhessen. 2010-ben az amerikai Indiana Egyetemen végeztek kutatást ezzel kapcsolatban, hogy volt-e bármilyen teljesítményfokozó hatása a mezei kompressziós ruháknak, és arra jutottak nem volt mérhető különbség.

Amire mégis jók a kompressziós ruhák a fenti tanulmány szerint az az, amikor edzés után viselték őket. A keringést befolyásoló kompressziós ruhák viselése az edzést követően gyorsította a regenerációt. A "cicanaci" viselése kihatott arra, hogy milyen gyorsan zajlott le az izomláz. A hatását úgy magyarázták, hogy kevésbé engedte a szétzúzott izomrostok gyulladásos állapotában az ödémásodást, és kevésbé engedte kórosan kitágulni az ereket.

A rugalmas tape edzés előtti felhelyezésétől erősebb leszel.

A rugalmas sporttape (aka. kinieziotape, vagy K-tape) valóban hasznos arra, hogy a krónikus sérülés helyét, például egy instabil térdet segítsen, a friss sérülésekről nem is beszélve. Arra vonatkozóan azonban, hogy be-tapelve javulna mondjuk a nyomásod, mert több izomrostot aktivál, arra vonatkozóan nem igazán van még bizonyíték.

A kificamodott ízületet a helyretétel után segíti a gyógyulásban, és stabilizálja is, de a teljesen egészséges területet erőnövelés miatt be-tapelni arra nem találtak még bizonyítékot, hogy hasznos lenne.

Személyes véleményem, hogy aki mégis elővigyázatosságból tapel, az valószínűleg amolyan placebo effektusból, vagy éppen amiatt, hogy jobban koncentrál a területre lehetséges, hogy mégis érez valamilyen fajta teljesítménybeli javulást.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények