A legújabb "divat": a Gina és a testépítés?!

... avagy a GHB nem csak party-drog?

Emlékszel a Másnaposok film első részére? Abban Alan karaktere "festékelmosót" kevert a többiek italába, ami nagy dózisban eszméletvesztést és emlékezet kiesést okoz! Azonban kis adagban egészem más a hatása. A minap egy nagyon érdekes cikkre bukkantam, és mivel már edzőtermi berkekben is felmerült a téma, így arra gondoltunk, hogy kizárólag tájékoztatási jelleggel, de jobban körbejárjuk a dolgokat.

Az alábbi cikkben leírtak KIZÁRÓLAG tájékoztató jellegűek!

Manapság meglepően felkapottabb téma lett a testépítő fórumokon az, hogy a party drogot gyúráshoz használják. Konkrétan a GHB-ről van szó, mely hatással van a növekedési hormon szintre ésa stresszhormon kortizolra is – így sok izomépítők gondolt arra, hogy akár profitálhatnak is belőle…

Hallottál már a GHB-ről, vagyis köznyelven a "Gina" nevezetű drogról? Biztosan. Magát a vegyületet bár a 19. század végén is ismerték, de az emberi szervezetre gyakorolt hatásai 1960-ban kerültek felfedezésre a francia nemzetiségű Henri Laborit által. A kutatásának a célja az volt, hogy a GABA nevű ingerületátvivő vegyületnek a zavarait vizsgálta, és valahogy a a GHB-ig  (gamma-hidroxibutirát a molekula neve) jutott, aminek a központi idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálva döbbenetes eredményekre jutott a szerrel.

Altató hatása nagyobb dózisban jelentkezik, kis adagban használják érzéstelenítőként és depresszió kezelésére, azonban ami miatt beszivárgott a "gyúrós" fórumokba az a teljesítőképesség is javító hatása.


A "Gina", a növekedési hormon és a kortizol 

A GHB-nek van egy olyan hatása, amire később derült csak fény: igen erősen serkenti az alvás alatt kiválasztott növekedési hormon mennyiségét! Szemben más hasonló szerekkel, a GHB-nak már minimális dózisa is mérhetően növeli a növekedési hormon szintet a szervezetben. Szemfüles sportolók össze is rakták a képletet, hogy aminosav kiegészítőkkel kombinálva a fehérje szintézist brutálisan felgyorsítja. Egyszerű: van felgyorsult aminosav szintézis a növekedési hormonnak köszönhetően, és van aminosav, amit beépíthet!

A másik hormonális hatása a GHB-nek a kortizolra, azaz a "stresszhormonra" való hatása. A kortizol - mint azt tudjuk a mellékvesekéreg által termelt hormonunk - a legerősebb gyulladáscsökkentők alapja: a szteroid gyulladáscsökkentőké! Hatásai közül annyit emelnénk most ki, hogy miatta csökken a fehérje szintézis.

Azonban - ha hihetünk a PubMeden is fellelhető kutatási eredményeknek - a GHB hatására csökkent a kortizol szint: azok a személyek, akik GHB-t kaptak azoknak a szervezetében kevesebb kortizol került elválasztásra!

A másik oldal…

Hiába szép a történet, amit lehet olvasni a fórumokon, mi NAGYON NEM javasoljuk ezt a módszert, hiszen hatalmas kockázattal jár.

Kérünk mindenkit, hogy bármit is olvas vagy hall erről az új divathullámról: legyen észnél, és ne rohanjon GHB-t beszerezni! Nagyobb dózisban akár halálos is lehet, és nem valószínű, hogy Te ki tudod méricskélni mennyi az adag, amitől még Zacher Gábor karjaiban ébredsz másnap! Szóval kerüld el messziről az ilyen fórumokon vagy esetleg az edzőteremben megosztott "okosságokat". A munkát nem lehet megspórolni, ne is akard!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
*Erzsébet Toxin. Zacher már régóta a Honvéd sürgin van :)
Tommy Nagy | 2014-06-24 10:41:05
Minimális mennyiségű GHb-t rakanak a sport táplálék kiegbe is ( labor eredmények bizonyítják) szóval felesleges plusszba bevinni
Ja és honnan tudom?
;)
János Szécsi | 2015-06-09 03:02:08
honnan? :)
Victor Zadayanny | 2015-08-16 10:23:51

Kapcsolódó cikkek

buli.jpg

Bulizás és az edzés

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek... de vajon a bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét?

ejszakai_folyamatok.jpg

Mi vár ránk éjszaka?

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

kokszolas_lelektana_05.jpg

A kokszok lélektana

A jót könnyű megszokni, aki mást mond, az hazudik. Mint Popey az ő spenótjával... Éppen emiatt az anabolikusakkal foglalkozó sorozat végére hagytam a legnagyobb rizikó faktort: a rászokást.

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

hgh_04.jpg

Növekedési hormon fokozók

Nézzük mik is azok a rejtélyes, sokszor csodaszernek címkézett növekedési hormonfokozók – mit tudnak, és mi az, amit nem!

nvekedsi_hormon_020.jpg

"Occsó" kínai növekedési hormon - és ami mögötte van!

Ez a cikk kifejezetten pedagógiai jelleggel íródott: vajon tényleg megéri relatív olcsón beszerzett kínai növekedési hormont alkalmazni?

steroid_4.jpg

Szteroidokat az interneten

Napjainra eljutottunk oda, hogy az internetnek köszönhetően gyakorlatilag bárki online rendelhet szteroidokat, ezért itt az idő, hogy pár mondatban tájékoztatást nyújtsunk arról, hogy mivel is szembesülhetsz.

alkohol_hatsa_03.jpg

Az alkohol hatása az edzésre

A másnaposság miatt ellógott edzésen túl más negatív hatása is van a péntek esti ivászatnak... többek között a tesztoszteron szinted is kárát láthatja!

dohnyzs_s_az_edzs_02.jpg

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

A dohányzás hatását most egy kicsit más nézőpontból közelítjük meg: megnézzük, hogy miképpen hat a szervezetre a cigizés abban az esetben, ha a tested rendszeres terhelésnek is ki van téve.