Témák nekem: Ketogén diéta

A legújabb diéta anomáliák nyomában: Átmeneti böjtölés

Egy módszer, ami (első hallásra) ellentmond a józan ésszel!

Azt hiszed, hogy a világ nem tud már semmi meglepővel előrukkolni? Hát tévedsz! Íme egy diéta, mely számos eddig begyöpösödött, kőtáblába vésett igazságnak hitt állítást összeszúz! A következőkben a manapság roppant virágzó átmeneti böjtölés módszerről, és ezek között is az egyik legnépszerűbb, a legtöbb érdemi előnnyel szolgáló protokollról, a Leangains-ről olvashatsz!

"Böjt? Megvagytok Ti húzatva?!! Én nem hiszek a mágikus szóban, melynek hatására a futólépésben szalad le a zsír (kmm… és az izom) a testükről, sőt a megtisztulás reményében sem fogok több napig algaszerű folyadékokat leküldeni a torkomon…" Stop.

A böjt új szemléletben.
A böjtölés új értelmezésében olyan tudatos táplálkozási stratégiát jelent, melynél egy hosszabb, adott ideig tartó étkezés nélküli szakaszt egy rövidebb, normális evési periódus követ. Több böjtölési trend is napvilágot látott, a tizenórás koplalós időszaktól kezdve egészen akár a 48 óráig kiterjedő vállalkozásokig. (Mondjuk az utóbbi már igencsak szélsőséges, és erősen megkérdőjelezhető a gyakorlatias hatékonysága…)

Martin Berkhan nevéhez köthető Leangains a legelterjedtebb, igen komplett, nemcsak étkezési – hanem edzéseket is figyelembe vevő böjtölős rendszer. (Itt elnézést minden harcostól, de a Warrior Diet-et most nem vesszük ezen diéták kalapjába, ahol igazi - nullkalóriás - böjt szakasz nincs, hiszen az alulevési szakaszban is megengedett néhány laikus számára morzsának hitt tápanyag elfogyasztása.)

Leangains…. WTF??
A Leangains során konkrétan 16 órás evés nélküli szakaszt követ egy 8 órás táplálkozási periódus. (Vagyis, ha nagyon precízek és diszkriminatívak akarunk lenni, akkor a a férfiaknak kell állni a 16/8 órás sarat, a nők esetében 14/10-es ciklus van irányelvként előírva.) Kis matekkal ugye gyorsan lejön, hogy a böjt minden napos, és a történet kezdete és vége mindig ugyanarra az időpontra esik.

A 8 órás étkezési szakaszban elvileg annyi étkezést iktatsz be, amennyi jólesik, de ez opcionálisan háromra szokott korlátozódni. Ezzel megteremtődik az alkalom a kiemelt fontosságú edzés előtti és utáni étkezésre. A 16 óra viszont kalóriamentes koplalás. Nyílván tetemes mennyiségű kalóriamentes folyadék, rágó, kávé (köszönöööm) megengedett, és életmentő kellékei a böjtölős szakaszunknak. Akit a böjt alatt a testéről kígyóbőrszerűen levedlő izomzat rémképe gyötör, annak Martin felír napi 1-2 adag BCAA-t a tünetek csökkentése érdekében. :)

Tulajdonképpen a történet nem merül ki egy szimpla diétában, hiszen Berkhan úr egyből egy összetett, edzési rendhez igazodó kis életmód csomagot dob a kézünkbe. Az edzést tekintve igazából nincs új a nap alatt: nem meglepő módon Martin barátunk is az alacsony volumenű, ugyanakkor nagy intenzitású edzést szorgalmazza, heti három alkalommal, összetett gyakorlatok királyaival. (Magyarán éljen a felhúzás, guggolás, fekvenyomás, húzódzkodás!)

A Leangains hangsúlyt fektet a tápanyagok megfelelő szétosztására. Nyílván az edzés előtti étkezés paraméterei függnek a tréning mennyiségétől és intenzitásától, de a kalóriák nagyobb százaléka mindenképp az edzés utáni időszakra legyen átcsoportosítva. Az edzés után ideális esetben magas szénhidrátos és közepes protein tartalmú ételt burkoljunk, lehetőleg kevés zsírral. Pihenőnapokon alacsony szénhidrát- és megnövelt zsírbevitel legyen hangsúlyosabb, általánosan pedig alacsonyabb kalória bevitelt kell tolni (nagyjából 20 %-al kevesebbet) a súlyzós napokhoz képest. A proteinbevitel minden nap maradjon magas.

A diéta elvileg hatékonyan használható zsírégetésre, testsúlykontrollra, de akár egy zsírmentesebb tömegnövelés is összehozható vele - attól függően, hogy az étkezési szakaszban miképp alakítjuk a kalória és tápanyag bevitelt.

Nos, lehet, hogy Te (még) nem látod a módszer eget rengető és megváltó erejét, vagy már el is zárkóztál a továbbiaktól, mert a katabolizmus és a lebomló bicepszek borzolják épp az idegeidet... Valóban merész, pláne első hallásra a történet, de van egy ütős érv mellette: működik! Követői váltig állítják, hogy a hagyományos diétákra keményen ráver mind fizikai, mind pszichés értelemben!

A Leangains jó hatással van a szervezetre, számos egészségügyi és másfajta előny mellett (például normál étkezések lehetősége, akár a késő esti órákban is…) talán a legfontosabb, hogy maximalizálja a szervezet növekedési hormon szintjét – amivel sikeresen elérhetjük a vágyott testalkatot! (Erről később még részletesebben értekezünk.) Persze a diéta egyéb pozitív aspektusa sem elhanyagolható...

Lesz folytatás, ahol minden felmerülő kérdésre választ adunk: megnézzük részletesebben is az előnyöket, a folyamat működését, illetve természetesen a felmerülő buktatókat sem hagyjuk ki. Aki mindezek után majd úgy dönt, hogy böjtölésre adja a fejét, annak pedig néhány jó tanáccsal kívánunk sok sikert a nekiinduláshoz!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Tisztelt Fitbuilder. Oldalatokon épp a Leangains diétáról olvastam, és megtetszett, azaz szeretném megpróbálni.
Rögtön az elején egy kérdés viszont felmerült bennem. A napi rutinom nagyjából úgy néz ki (két kisgyermek mellett), hogy felkelés kb. 06:30 órakor, majd gyors reggeli féle, illetve gyerkőcök összeszedése a párommal, majd 'bölcsi', 'ovi' fuvar, és ezt követően b. 08:00 óra körül szoktam edzeni menni, majd az egész napom (16:00-ig) a többi teendőé, majd újra gyerekek. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mikorra lenne érdemes a 16/8 órát belőni? Válaszotokat előre is köszönöm. Zoli
2017-10-23 07:55:59
Szia, én a kajálós szakaszt déltől 8ig időzítem...edzés után igyál aminosavat, de szerintem egy gyors felszívódású shake is belefér!
Tőke Szilvia | 2017-11-06 05:29:03

Kapcsolódó cikkek

negativ_kalria_02_1.jpg

A kisebb számú étkezési gyakoriság hatása

A kevesebb mikor jobb? Aki már próbálkozott a napi többszörös (és ráadásul viszonylag csekélyke kalória) szétosztására és betartására, az tudni fogja miről beszélek.

optimalis_etkezes_2.jpg

Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

kardio_tomegnoveles_4.jpg

Te szoktál kardiózni tömegnövelés alatt?

Kardiózni tömegnövelés alatt?? A kardió a szerencsétlen diétázók ítélete. Valóban? Még mielőtt szilárd gyökeret vernél ezen a véleményen, olvass bele a cikkbe!

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

etkezesi_strategia_a_zsirmentes_izomtomegert_02.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért!

leangains_03.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért! - Így alkalmazd a gyakorlatban!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!