A kondíció javítása: a csupasz alapok

Semmi mellébeszélés...csak a tények!

A tettek embere vagy? Nem szeretsz sokat szöszölni mindenféle apróságon és elveszni a részletekben? Az alább írásban - mint egy jegyzetben - összeszedtem az alapját mindennek, amit az elmúlt 10-12 évben az edzésről megtanultam. A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

•  Az edzés elején melegíts be dinamikus és statikus nyújtásokkal, szökdelésekkel, futó iskolával - de a legjobb szerintem az ugráló kötél gyakorlatok. Az ugráló kötelezés nagyon nagy boka stabilitást ad és felkészít a terhelésre.

•  Végezz súlyzós edzést heti 3-4 alkalommal. Oszthatod az edzéstervet belátásod szerint, de az edzés időtartalma ne haladja meg a 90 percet. Ha ennél többet szöszölsz a teremben, akkor az intenzitás túl alacsony!

•  Az alapgyakorlatokat nagyon nehéz súlyokkal és alacsonyabb ismétlési tartományban végezd, több szettben. A kiegészítő, izolációs gyakorlatokkal pedig magasabb ismétlésszámú sorozatokban és kevesebb szériában dolgozz!

•  A túlzásba vitt izolációs gyakorlatok helyett fókuszálj a sok ízületet megdolgoztató, komplex gyakorlatokra. Kiemelések, fekve nyomások, guggolások, nyomások fej fölé, tolódzkodás, húzódzkodás súllyal, jó reggelt gyakorlat, szakítás, felvétel, felvétel és nyomás, TGU, és még sorolhatnám...(Megjegyzés: a legnagyobb teljesítményt a felvétel és nyomás közben adod le!)

•  A kardió edzésekre szánj még három plusz alkalmat. Ezek időtartalma legyen olyan 30-45 perc. A moderált intenzitású kardió helyett próbálkozz a lejtőn felfelé sprintekkel, az intervallum futásokkal, esetleg a szánhúzással. Ha ezt betartod, akkor nem kell azon filóznod, vajon megeheted-e még a maradék köretet a tányérod széléről. :)

•  SMR-ezz az edzés végén - vagy akár előtte is, a bemelegítés részeként. A kritikus részeket - mint a hamstring izmok, az ITL szalag, a derék és felső hát - lehetőleg minden nap SMR-ezd át akár hengerrel, akár labdával. Az SMR technikárólolvashatsz!

Ha ezeket a nagyon egyszerű, mondhatni primitív tanácsokat megfogadod, akkor máris jobban érzed majd magad a bőrödben. Nem lihegsz majd a lépcsőn, lesz kellő erőd a mindennapi tevékenységekhez, valamint az extra megterhelésekhez is. Nem leszel lassú és hájas, ellenben egészséges és jó közérzeted lesz. Reggelente nem kelsz úgy, mintha valaki rozsdás szögeket vert volna az ízületeidbe.  Ennél egyszerűbb tanácsokat nem adhatok, azt hiszem!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

szabad_suly_vs_gep_1.jpg

Szabad súlyok vagy gépek?

Szabad súlyokkal vagy gépekkel jobb edzeni. A két tábor kibékíthetetlen és örök ellentétre ítéltetett. Nem igazságot szeretnék tenni, hanem objektíven felsorakoztatni érveket és ellenérveket mindkettő mellett és ellen.

smr_04.jpg

SMR masszázs

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

kondiciofejleszto_01.jpg

Kondíciófejlesztő sokk-tréning

Ha szeretnéd növelni az állóképességedet, hatékonyabbá tenni a zsírégetést, vagy egyszerűen csak kedveled a bizarr edzésmódszereket, akkor gyere és énekeld velünk: "Tabatááázni élvezet..."

kondifejleszts_04.jpg

12 hetes kondíciófejlesztő edzésterv

Most itt egy remek kondíció alaphoz vezető utat mutatok, ahol hétről hétre növelve az intenzitás, Te is megalapozhatod az állóképességedet a további szadista, minden testnyíláson levegő után kapkodó edzésmetódusokhoz.

gpp_020.jpg

Általános fizikai felkészülés - edzéstervvel, a gyakorlatban!

Az általános fizikai felkészülés a sportág specifikus edzésekkel szemben egyfajta általános, sokoldalú felkészülést jelent - nézzük meg, miképp működik ez a gyakorlatban.

kelle_az_atlag_embereknek_is_a_szelsoseges_terheles_04.jpg

Kell-e az átlag embereknek is a szélsőséges terhelés?

Nyereségek és felmerülő kockázatok tekintetében is megvizsgáljuk az alábbi kérdést: vajon minden esetben megéri szélsőséges terheléssel edzeni?

irodai_160_1.jpg

Egyszerű diéta súlyzókkal edző sportolóknak

Sokan írtok nekünk, hogy konkrét diétát szeretnétek olvasni tőlünk. A cél az volt, hogy minél egyszerűbben lekövethető, ha úgy tetszik minél primitívebb diétás táncsokkal és minta étrenddel lássunk el benneteket!

tolas_01_1.jpg

Prowler edzéstervek mindenkinek!

Szeretnél zsírt égetni? Esetleg állóképességet fejleszteni? Bunyós vagy? Külön célok, külön edzéstervekkel - egy eszköz segítségével!