A húzódzkodás a felsőtest guggolása! Te is kellő tiszteletben tartod?

A két leggyakoribb hiba a húzódzkodás során - 1. rész

A húzódzkodás vitathatatlanul az egyik leghatékonyabb gyakorlat, amit súly nélkül végezhetünk felsőtestre. Helyet kap szinte minden sportág erőfejlesztő edzésén, kondícionális szintet felmérő teszteken... és úgy igazából minden valamire való hobbi sportoló edzéstervében is ott kéne szerepelnie.

Két komoly hiba van, amit a húzódzkodás során a legtöbben elkövethetünk:
1. Nem húzódzkodunk.
2. Egyetlen húzódzkodás variációra korlátozzuk a repertoárunkat.

Nézzük az első hibát: nem húzódzkodunk.
Kivétel mindig van, de a többség nem tartozik ez alá: a legtöbb edzőterembe járó izomhajhásznak megvan a képessége, hogy megtanulja ezt a remek kis gyakorlatot, mégsem teszik. Eláruljam miért? Mert a húzódzkodás baromi kemény meló! És minek küzdenénk ezzel, mikor hála a technológia fejlődésének ma már a kábeles gépek kényelmes helyeit is választhatjuk... Nem mondom, hogy a csigás gép az ördög maga, de bizony sok dolog van, amit nem ad meg számodra!

Miért egy hülye gyakorlat akkor is a kábeles lehúzás?
A kábeles gépek roppant népszerűek, a teremben már szinte mindenki jóformán házastársi viszonyban él velük... Pedig a hátizom gyakorlatok királya a húzódzkodás, ami soha de soha nem lesz egyenértékű a kábeles gyakorlatokkal.

1. Egyrészt itt természetesebb és funkcionálisabb a mozgás, mivel a rúd fix és Te mozogsz, ráadásul jóval több stabilizáló izom fog belevonódni a munkába. Na és nem utolsó soron egy igen kemény gyakorlat, mert ha tetszik, ha nem, mégis a saját testsúlyunkat kell valahogy felszenvedni a magasba!

2. A húzódzkodás nemcsak pokolian megdolgoztatja a felsőtested húzóizmait, hanem javítja a fogáserősséget, sőt, amit talán nem is hittél, de fejleszti a has és csípőizmokat is – amelyek a lábakat a levegőben tartva izometrikusan megfeszülnek. Szóval ne lepődj meg, ha másnap a húzódzkodástól nem várt területeken is előtör az izomláz. Na, ezt egy kábeles géptől sem kapod meg!

3. Külön kiemelem, hogy rendszerességgel és megfelelő fogásvariációval bizony olyan hatékony stimulációt kap a bicepszed is, hogy rövid időn belül jó néhány centit fogsz a húzódzkodásnak megköszönni!

Szóval a húzódzkodás igazán tökös gyakorlat! Húzd fel magad 20-szor, egy méretes tárcsával a lábaid között, és lefogadom, hogy a teremben bárki, aki lát, azt gondolja: "Apám, ez a csávó aztán tud valamit!"

Ne maradj örökre kezdő, lépj a fejlődés hatékony útjára! De hogyan?

Próbálj feljutni a magasba. Nem számít, ha csak egy-két ismétlés megy. Vagy még annyi se. Majd sikerülni fog legközelebb, vagy azután. A lényeg a progresszió és a lelkesedés, hogy egyre jobb leszel benne, és látva a hatékonyságát már soha többet nem cserélnéd le holmi kábeles megoldásokra. Hiszen ez fogja az igazi erőt és izmot hozni a testre!

Még régebben írtam arról, miképp lehet nagyjából a nulla szintről megtanulni a gyakorlatot: ha szükséged van plusz segítségre, hogy minél többször feljuss a magasba, !

Lehet, hogy Te ezen túl ugyanúgy kizárólagosan a csattogó csigák felé veszed az irányt, de ha már legalább egy lelket megmentettem a technika vívmányaitól és rátereltem a húzódzkodó korlát felé vezető útra... már megérte!

A húzódzkodásban az a jó, hogy számtalan izgalmas módon lehet variálni a kivitelezési formát. Nem csak a fogástípusával és távolságával, de magával a mozdulattal is lehet izgalmas variációkat kitalálni, melyek után az egész felsőtested úgy fog remegni, mint a családi fénykép a traktorablakban. :)

De ez már a következő cikk témája... Hamarosan!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

hat_edzes.jpg

Merj hátat fordítani eddigi hát edzéseidnek

Itt és most azt szeretném, ha elfelejtenéd az eddigi hanyag hátedzésed, és kipróbálnál valami újat, ahol a hátad - minden egyes porcikájára maximális figyelmet fordítva - végre kiélheti a benne rejlő adottságokat.

hat_fogas_3.jpg

Hogyan FOGJUNK hozzá? – avagy jöjjenek a terítékre a különféle fogások.

Szűken, szélesen, befelé, vagy kifelé? Merj hátat fordítani eddigi hát edzéseidnek... mert a hátad megérdemli, hogy minden irányból és különféle fogásvariációkkal dolgoztassuk meg.

hat_tizparancsolat_4.jpg

A hátedzés tíz parancsolata

Úgy érzed, hogy tökéletes a hátedzésed? Lehet. Lehet, hogy fejlődsz az eddigi módszereddel. Viszont rengeteg időt megspórolhatsz, ha betartod ezeket a szabályokat. És hamarabb szárnyra kapsz, mint hinnéd.

huzodzkodas_2.jpg

Húzódzkodás

push_and_pull_terv_050_2.jpg

Húzódzkodás szűk fogással

A szűk fogású húzódzkodások a leghatékonyabb tömegnövelő gyakorlatok, amit a bicepszed valaha is átélt. Ha nem szezongyúrós vagy, akkor a karedzésed markáns része legyen ez gyakorlat!

hatedzes_csajoknak_10.jpg

Hátedzés különkiadás - csajoknak! 1. rész

Olvasd el a cikket, és mindjárt rájössz, hogy miből maradsz ki, ha nem edzel becsületesen azokra a hátizmokra!

hzdzkods_07.jpg

Támadd hátba az izomrostokat - új húzódzkodás variációkkal!

Ha már rendszeresen ott lógtok lelkesen a húzódzkodó rúdon, akkor ideje kicsit változtatni! A csúcsra több út is felvihet, és egyik izgalmasabb mint a másik! Szemezgessünk ezek közül!

hzdzkods_022.jpg

Húzódzkodás edzésterv nulla vagy akár az alatti szintről!

Ott állunk a húzódzkodó keret alatt, meredten bambulunk felfele, de egy ismétlést sem tudnánk kivitelezni. Nem adjuk fel, hanem erőt veszünk magunkon és megtanuljuk fokozatosan az egyik legjobb felsőtest gyakorlatot!

bizhatunke_a_testunk_puszta_erejeben_01.jpg

Bízhatunk-e a testünk puszta erejében?

A saját testsúlyos gyakorlatok vajon tényleg hatékonyak izom és erőnövelésre? Talán igen... ha megfelelő módszerekkel és ismeretekkel állsz neki!

feketelists_gyakorlatok_02.jpg

Nyak mögé húzódzkodás és nyak mögül nyomás - a feketelistás gyakorlatok!

Két gyakorlat, amely nem feltétlenül javasolt az átlag ember számára... ennek ellenére nagyon sokan csinálják, pedig nem biztos, hogy megérik meg a kockázatot. Megválaszoljuk a miért, és azt is, hogyan helyettesítsd őket!

hzdzkods0.jpg

Húzódzkodás kötéllel, bicepszre

Ez a gyakorlat a egyfelől a szokásos beforgatós-kalapálós-koncentrálós karozás helyett egy igazán inger gazdag alternatíva lesz a bicepsznek – másfelől az alkar izmait és a fogáserősséget is fantasztikusan fejleszti!

hzdzkods_szegycsonthoz_03.jpg

Húzódzkodás szegycsonthoz

Egy igen ritkán látott, amolyan hibrid húzódzkodás, mivel ötvözi a hagyományos húzódzkodást, az áthúzás, és valahol az evező mozdulat is felrémlik benne. Igazi 3 in 1!

szles_htizom_02.jpg

A széles hátizom

Itt van a legjobb útmutató ahhoz, hogy őrületes hátizmokat építs!

hat_tizparancsolat_4_1.jpg

Fitbuilder edzésterv 3. rész: Fókuszban a hát!

Következik a FitBuilder edzésterv harmadik része: ahol a cél nem más, mint a hátad szekrény méretűre növelése!

htedzs_040.jpg

Három klasszikus hát gyakorlat - módosítva!

Most nem vadonatúj gyakorlatokkal fogunk Titeket bombázni - hanem egyszerűen szeretnénk bemutatni néhány alternatívát a már jól bevált, kedvenc, kedves klasszikus gyakorlatokra.