A híres előtte-utána képek világa

Ha keresgélsz az interneten fitnesz és testépités témában, akkor lépten-nyomon csodálatos átváltozásokba botlasz majd. Mindenki lefogyott és/vagy megizmosodott, és elérte azt a célt, amit mindig is akart. Ezeket alapvetően motivációnak szánják, de sokszor totál ellentétes hatást érnek el vele. Beszélgessünk kicsit a profi és az amatőr "before/after" fotókról!

Tény, hogy az előtte-utána képeknek megvan a maga pszichológiája. Mindegy, hogy negatív vagy pozitív értelemben, de hatnak a tudatalattinkra. Sokak esetében pont, hogy nem megfelelően hat, hanem azt látja bennük "még aki nálam dagadtabb volt, az is most szálkás és feszes, mit csinálok rosszul?". Ennek a gondolat-hangyának a folytatása lesz szépen lassan majd, az evési zavar, no és a tiltott kiegészítők használata.

Mielőtt elkezdenéd veszettül szedni a tiltott zsírégetőket, vagy injekciózni az androgéneket, mondván, anélkül úgysem leszel olyan, mint a képen, előtte kicsit lassíts le! Vedd figyelembe, hogy Neked esetleg mások az adottságaid, és még ha magadba tolsz két gyógyszertárat, akkor sem fogod megváltoztatni például a medence szélességed...

Nagyon nehéz egyéniségnek maradni ebben a műanyag világban, és halmozottan igaz ez a fitneszre, de mégis szerintünk a leginkább tiszteletre méltó dolog, ha próbálod a saját utad járni.

A profi képek, amiket stúdióban készítenek, a legrosszabbak. Nyílt titok, hogy ezek a before/after képek sokszor ugyanakkor készülnek, néhány óra különbséggel, mégis bedőlünk neki. Kis játék a hátterek sötétségével, kicsi alapozó, airbush az izomkontúrokra, végül az egészet egy grafikus bedolgozza Photoshop alatt, és máris mintha hónapok teltek volna el. Valamiért azonban mégis bekajáljuk ezeket, és elhisszük a csodálatos átváltozásokat.

Ha tegyük fel fővárosi vagy, és olyan terembe jársz, ahol rendszeresen szokott lenni fitnesz versenyző fotózás, akkor érdemes megfigyelni ami ott történik: mennyit játszanak az árnyékokkal, és mennyit pumpálnak előtte, hogy feszesebbek és teltebbek legyenek az izmaik. De természetesen még ez sem elég, mert ha megvizsgálod a képeket, akkor azt is látni fogod, hogy mennyire durván sokat javítanak ezeken a képeken digitálisan is.

Másrészt nyilván a lehető legszárazabb, leginkább fitt formájukban fognak ezek az emberek fotózkodni. Ne legyen az az illúziód, hogy az év minden napján úgy néznek ki, mert nem. Egy-egy ilyen fotózásra akár hetekig vizahajtank, csakúgy, mint egy versenyre. A saját megnyugtatásodra, nyugodtan keress rá, arra, hogy az adott sztár fitnesz versenyző hogyan néz ki szezonon kívül is. Van nem egy olyan hölgy a szakmában, akiket ha nem verseny időszakban látsz, akkor egy kifejezetten kerek, és fedett, átlagosnál is ducibb lány. A testépítő versenyző férfiakról nem is beszélve. Mindig hangoztatják, hogy náluk a legalacsonyabb a testzsír százalék, ami valóban igaz a verseny szezonban, na de azon kívül?


Zárszó mondatként legyen elég annyi, hogy ne legyél depressziós azért, mert nem nézel ki úgy mint ahogyan azt a neten látod. Nem csak a magazinokról beszélek, hanem például van grafikus ismerősöm, aki az instagram képeiket retusálja amatőr (még csak feltörekvőben lévő) fitnesz modelleknek...

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények