A hátsó deltaizom

A hátsó delta lemaradásáért nem feltétlenül a genetikánk a ludas, hanem magunkban, azaz az edzésünkbe kellene keresni a hibát. Bár tudom – vagyis remélem – hogy a vállból – mellből nyomni mindenki szeret, sőt az oldalemeléseket is mindenki nagy átéléssel és rendszerességgel végzi. De! Mégis valahogy a deltánk hátsóbbik felével méltatlanul keveset foglalkozunk. Talán mert nem látjuk, nem halljuk, nem érezzük, nem tudom. De ugyanakkor ott van, és szeretne kiteljesedni a maga szerény kis méretében, megkoronázva majd a vállunk tökéletes formáját. Adjuk meg neki esélyt a fejlődésre.

Izomsuli – ismertető
A vállövben több izomcsoport is találkozik, közülük az egyik legismertebb és legjobban látható a deltaizom. A deltaizom rostjai három külön területről erednek és ezen részek más funkciót látnak el – így anatómiailag és funkcionálisan is fel szokták osztani a deltát elülső (anterior), mediális (oldalsó vagy középső), illetve hátulsó (posterior) részekre.
A vállizom hátsó feje a lapockatövisről ered, és a másik két delta-társával hasonlóan - a vállízületet beborítva a felkarcsonton tapad. A hátsó rész legfontosabb funkciója, hogy emeli és kifelé fordítja a kart.

A leghatékonyabb gyakorlatok
ALAPGYAKORLATOK: a vállizom hátsó része igazából másodlagos – de elég erőteljes - terhelést kap az olyan összetett gyakorlatoknál, mint a nehéz evezések, emelések, húzódzkodás variációk.

IZOLÁCIÓS GYAKORLATOK
Döntött törzsű oldalemelés
Fogjunk mind a két kezünkbe egy kisebb kézisúlyzót és hajoljunk előre, a talajjal csaknem párhuzamosan. Ebben a pozícióban végezzünk oldalemeléseket. Figyeljünk arra, hogy oldalirányba, vállvonalba emeljük a súlyt. Gyakori hiba, hogy sokan túlságosan hátra viszik a kart, és a hátsó váll helyett inkább már a hátizmokat találja célba.
Tipp! Lehet pad végén ülve, esetleg állva is végezni, de van, aki a homlokát padhoz támasztja, így még jobban lehet figyelni a szabályos kivitelezésre.

Döntött törzsű oldalemelés csigán, egy kézzel
Az előbbi gyakorlatot alsó csigán is megoldhatjuk. A kábeles megoldás ugye folyamatos izomfeszülést biztosít, így haladóknak nagyon jó kis izolációs gyakorlatok. A kivitelezés a kézi súlyzós variációval hasonlatos, csak itt az ellentétes oldalon lévő csigához tartozó fogantyút kell elkapni – azaz a tested előtt lesz a kábel – és hasonlóan előre döntött törzzsel kell oldalra emelni a karodat.
Tipp! A kiinduláskor ugye a tenyerek lefelé nézzenek, de sokkal erőteljesebben fogod érezni a hátsó deltád, ha a mozgás során kissé elforgatod a kezed addig, amíg a hüvelykujj lefelé nem néz!

Döntött törzsű oldalemelés csigán, padon
A kábeles döntött törzsű oldalemelés egy nagyon jó formája az, amikor belopsz egy padot, és a kábeles állvány közé helyezve hassal ráfekszel, és így végzed a gyakorlatot. Mivel itt a mellkasod és a törzsed ki van támasztva, így kevésbé tudsz csalni, illetve a derekad számára is kevésbé lesz megterhelő a gyakorlat - így még hatékonyabban tudsz koncentrálni a megcélzott terültere. A gyakorlatot ebben a formában kézi súlyokkal is végezheted!
Tipp! Ha kímélned kell a derekadat vagy a hátad bármilyen probléma miatt, akkor a döntött törzsű oldalmelések során (is) használj ilyen jellegű kitámasztott megoldásokat!


Archoz húzás (Face pull)
Keress egy kötelet és állítsd be a csigán a fejed fölötti magasságba. A mozdulat egyértelmű: húzd a kötelet az arcodhoz, arra ügyelve, hogy a könyököd sose nézzen lefelé, hanem a törzsedtől minél nagyobb szögben kiemelkedjen. A végponton tartsd ki a mozdulatot, és érezd, éld át a hátsó delták feszülését. Vissza ugye lassan engedjük a kötelet, tartva az ellenállást, ne rántson vissza a csiga, legyél Te az erősebb. :) Tulajdonképpen nagyon hasonlít a csigás evező mozdulathoz, csak itt épp fejmagasságba húzzuk a kötelet.

Tipp! Ha még erőteljesebben akarod a hátsó deltaizmokat ezzel a gyakorlattal munkába vonni, akkor a következő módosítást ajánlom: a kötelet most alulról ragadd meg, úgy hogy a hüvelykujjad most az arcod felé nézzen. Amikor húzod az arcod felé a kötelet, akkor a felkarodat kissé forgasd kifelé. Ezzel a megoldással a kezeidet hátrább és feljebb tudod húzni és jobban érzed a terhelést a vállad hátuljában.

Peck-deck gép másképp: avagy fordított tárogatás a hátsó deltánkért
Manapság már vannak kifejezetten erre a gyakorlatra szakosodott hátsódelta gépek a teremben, de némi kreativitással egyes mell tárogatásra használt masinát is kipécézhetünk erre a feladatra. A lényeg, hogy üljünk bele fordítva, támasszuk meg mellkasunkat, és enyhén hajlított könyökkel a hátsó deltánkra erősen összpontosítva emeljük hátra a karunkat. A gép fogantyúit vállmagasságba fogjuk meg, így tudjuk a lapockák helyett a hátsó vállat hatékonyabban meggyőzni a munkavégzésre.

Gumiszalag széthúzás
Egy újabb nagyszerű és könnyű mozdulat, amit már gumiszalag barátunkkal is végezhetünk. (Általában elég szokott lenni egy gyengébb erősségű szalag is, a fogásszélesség variálásával a terhelést úgyis lehet még változtatni…). A karunk magasságának beállításával pontosan ki tudjuk tapasztalni, hol dolgozik igazán a hátsó delta. Ha megvan ez a sík, akkor húzd szét a szalagot, mintha szét akarnád tépni – majd a maximális feszülés és egyéb velejáró élmények érdekében erősen ajánlott a végén a pár másodperces kitartás és teljes ráfeszítés a hátsó deltákra.

Széthúzás keresztcsigán
Az előbb említett gyakorlatot egy keresztcsigás megoldással is ki lehet vitelezni. Itt úgy fogd meg a felső fogantyúkat, hogy a karjaid a tested előtt pont vállmagasságban keresztezzék egymást. Vagyis a bal kezeddel a jobb oldali felső csigához tartozó fogantyút fogod, a jobb kezeddel pedig a baloldalit. A mozdulatsor pedig innentől kezdve a gumiszalagos gyakorlattal megegyező.

Egykezes kábeles gyakorlat hátsó deltára
Állj kissé oldalt a csigának, és az ellentétes kezeddel kapd el a fogantyút. A tenyered feléd nézzen, kar pedig itt is ugye enyhén hajlítva. Na, innen húzd hátra a könyöködet, úgy, hogy a mozdulat végén a kézfejed a bal oldaladon a mellkas vonalában landoljon. Ami a legfontosabb: a cél a hátsó vállunk edzése, aminek érdekében a lapockákat próbáld meg minél inkább mozdulatlanul, fix pozícióban tartani. A mozgás során próbáld a kezedet úgy forgatni, hogy a végponton a hüvelykujj lefelé nézzen. Ez egy apró dolog, nem kerül neked semmibe, viszont a hátsó deltád cserébe még hálásabb lesz, mivel erősebb összehúzódást eredményez. A gyakorlat előnye az egy kezes kivitelezés is: sokkal jobban rá tudsz koncentrálni a hátsó delta területére, így remélve a minél nagyobb összehúzódást.

Példa edzésterv, ahol kifejezetten az oldalsó delta felhozása a cél!


A hátsó delta mivel elméletileg a vállizmok kis családjába tartozik, ezért evidens módon sokan a váll edzéséhez szorítják be. Ugyanakkor, ha maradt még kellő energiád, akkor akár egy hát edzés után is megállhatja a helyét. Arra azért figyelj, hogy hiába lettünk hirtelen nagyon hátsó delta centrikusak, még ne tegyük meggondolatlanul a gyakorlatokat az edzés elejére. Láthatod, hogy a hátsó delták edzése nem egy hatalmas súlyokat megmozgató feladat – tehát ne vegyük el az energiát az esetleg nagyobb terheket jelentő nyomások, evezések, hasonló élmény gazdag gyakorlatok elől. A hátsó deltánk türelmes és kivárja a sorát. Csak ne feledkezz meg róla!

Nyújtás

Fogjunk meg egy oszlopot vállmagasságban, majd engedjük hátra a testünk súlyát, miközben domborítjuk a hátunkat. Egyik karunkat nyújtva a mellkas előtt keresztbe tesszük, kifelé fordított tenyérrel. alul belekapaszkodunk egy stabil rúdba. Próbáljunk a nyújtott kar irányába kifordulni addig, még a hátsó váll izmai kellőképp meg nem nyúlnak.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vallserulesek_2.jpg

Vállsérülések megelőzése

Mi az a rotátor köpeny és miért fontos nekünk törődni vele?

edzs_utni_turmix_01_1.jpg

Adjunk esélyt a hátsó deltánk fejlődésére.

A hátsó delta lemaradásáért kivételesen nem a genetikánk a ludas, hanem magunkban, azaz az edzésünkbe keressük a hibát. Adjuk meg neki esélyt a fejlődésre!

vall_harom_fej_5.jpg

Három fej. Három gyakorlat. Három technika.

Az évek során összegyűlt néhány olyan gyakorlat és edzésmódszer, melyekkel felpörgetheted egy kicsit a már unott rutinban zajló vállizom edzését. A kérdés csak az: beVÁLLalod...?

negatv_ismtlsek_02_1.jpg

Három intenzitásfokozó technika a válladért.

Indulj el a látványos VÁLLtozás felé ezzel a három ütős kis intenzitásfokozó módszerrel!

jnl_1_2.jpg

7 gyakorlat, amit sosem végeznek a lányok a teremben

Mindig is voltak, és lesznek is olyan tipikus gyakorlatok az edzőteremben, amelyre egy átlagos lány sohasem vetemedne. A kérdés az, hogy Te vajon több vagy, mint az átlag?

edzs_utni_turmix_01_3.jpg

A "betű - gyakorlatok"

A "betű-gyakorlatok" bemelegítésre és a későbbi sérülések megelőzésére egyaránt alkalmas technikák, de egy-egy vállsérülés utáni rehabilitáció részeként is alkalmazhatjuk.

csuklya_03.jpg

Csuklya-fejlesztés ... hiperfokozattal!

Amennyiben Te is tekintélyes, vállak felett kiemelkedő csuklyával szeretnél rendelkezni, akkor olvass tovább!

10_vllkml_tipp_01.jpg

10 tipp az egészséges vállakért! - 1. rész

"A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott." Essünk neki, még mielőtt késő lenne! Váll-barát tippek!

vll_sokkol_03.jpg

Váll-sokkoló Joe DeFranco-val!

Építsd vállbarát módon a deltáidat a híres erőnléti edző gyakorlatsorával... sőt, egy hasznos bónusz gyakorlatot is kaptok, mellyel a vállfájós és/vagy számítógép előtt görnyedő társadalom is hasznot fog húzni!

oldals_delta_04.jpg

Az oldalsó deltaizom

A vállizom oldalsó részének nagysága meghatározza a vállunk szélességet, robusztusságát – nézzük, miképp tudjuk célzottan fejleszteni az oldalsó deltát, hogy az is végre felsőtestünk kerek büszkesége lehessen!

hts_vll_03_1.jpg

A hátsó deltaizom

A hátsó delta koronázza meg válunk tökéletes formáját, így ne hanyagoljuk el az edzésünkben, és adjunk neki esélyt a fejlődésre!

vllsrls_02.jpg

Hogyan edzünk sérült vállakkal?

Beszéljünk így most arról, miképpen edzünk vállsérülés után, hogy lehetőleg kíméljük a területet, azonban mégsem legyen az, hogy totál inaktívak maradjunk.