A hátedzés dogmái: a kockahas után a csuklya az új trend!

A legfontosabb tippek a hátedzésedhez

A hátizmok szerepe az atletikus megjelenésben az egyik legfontosabb! Lehet neked akármilyen mellizmod, ha mellé nincs egy széles, V-alakú formád, jól látható, kidomborodó hátizmokkal. A széles hátizmok, a csuklyás izom, és a széles vállak véleményünk szerint az igazi erő ismérvei. Hiszen tudjuk, hasizmai mindenkinek lehetnek, aki diétázik, de hegyomlás méretű háta csak az igazán erőseknek!

Válaszd ki a leghatékonyabb gyakorlatok-variációkat, kombináld azokat!

Amikor egykezes súlyzóval evezel, akkor a mozgásterjedelem nagyobb lesz, mint amikor rúddal állsz neki. A karod teljesen ki tudod nyújtani, és a végponton a könyököd feljebb tudod húzni, nagyobb lesz a mozgásterjedelem, ezért intenzívebben terhel más izmokat is a vállövben. Ugyanakkor az olimpiai rúddal végzett evezés során a használt súlyok jóval nagyobbak tudnak lenni, és emiatt meg nagyobb lesz a tenzió: ezért több izomrostnak kell bekapcsolódni elviekben. Vagyis mindkettőnek megvannak az előnyei, ne ragadj le egyetlen variációjánál az adott gyakorlat típusnak.

Végezd jól a húzásokat!

Az áhított széles, V-alakú felsőtesthez célozd be a széles hátizmokat úgy meg, hogy a kart magas tartás helyzetéből kelljen a törzs felé húznia. A széles fogású húzódzkodás, és a lehúzások remek módszerek erre. Azonban arra ügyelj, hogy "a széles jó, a túl széles problémás". Az extrém, két váll széles húzódzkodások a latissimusok szempontjából nem túl célra vezetőek, a mozgásterjedelem is lecsökken, és inkább más izmok fogják elvégezni a munka oroszlán részét.

A hátizmok vastagságának érdekében ezzel szemben az evező mozdulatokat vesd be! A T-rudas evezés, vagy kábeles evezés variációk a legjobb dolog, ami a hátizmaid szélességével történhet.

Végig tartsd kontroll alatt vállövet azzal, hogy a lapockákat hátrafelé húzod!

Próbáld még a legnagyobb súlyok esetében is a lapockákat retraktálni (ez egy nagyon menő szakkifejezés arra, hogy húzd hátra a vállad :) ) Az első a húzás során - mielőtt elkezdenéd húzni a többi izomból a súlyt - az első az legyen, hogy a lapockát visszaveszíted. - A téma egyébként annyira érdekes a felsőtest edzés szempontjából, hogy hamarosan egy hosszabb cikket írunk róla.-

Ha iszonyat erős hátizmokat akarsz, akkor mellette eddz kis súlyokkal a delták hátsó rostjait és a rotátor köpeny izmait.

Majdnem minden evező mozdulatnál a delta hátsó része is aktív. Ezért érdemes célzottan edzeni, de okosan. Azért kis súlyokkal (20%-a annak amit bírnál egy ismétléses maximumnak) és magas ismétlés számokkal, hogy helyi izomerő-állóképességet adjunk neki. Erre azért van szükség, hogy a hosszú hátizom edzés alatt is kitartóan tegye a dolgát, és stabilan tartsa a vállövet. Továbbá, mivel a húzó mozdulatok során részt vesz, ezért elég egy szerényebb terhelés is neki így izoláltan.

Végül, amit kevesen tartanak be: edz a mély hátizmokra. A gerincmerevítők fogják stabilan tartani a törzsed a döntött törzsű evezéseknél és egyebeknél. Ezért kell célzottan végezni rájuk gyakorlatokat, A legjobb súlyemelő öv, még mindig az erős és stabil törzsizomzat, amibe beletartoznak a gerincmerevítők is.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

edzs_utni_turmix_01_1.jpg

Adjunk esélyt a hátsó deltánk fejlődésére.

A hátsó delta lemaradásáért kivételesen nem a genetikánk a ludas, hanem magunkban, azaz az edzésünkbe keressük a hibát. Adjuk meg neki esélyt a fejlődésre!

csuklya_03.jpg

Csuklya-fejlesztés ... hiperfokozattal!

Amennyiben Te is tekintélyes, vállak felett kiemelkedő csuklyával szeretnél rendelkezni, akkor olvass tovább!

izometrikus_edzes_09.jpg

A hatalmas erő titka: meg se mozdulj, csak támaszd a falat!

Létezik egy edzésmódszer, amely rövid idő alatt megsokszorozza az erődet, ízületbarát módon, minimális energia befektetéssel… annyira, hogy megmozdulnod sem kell! Ez az izometrikus edzés!

szles_htizom_02.jpg

A széles hátizom

Itt van a legjobb útmutató ahhoz, hogy őrületes hátizmokat építs!

hat_tizparancsolat_4_1.jpg

Fitbuilder edzésterv 3. rész: Fókuszban a hát!

Következik a FitBuilder edzésterv harmadik része: ahol a cél nem más, mint a hátad szekrény méretűre növelése!

htedzs_031.jpg

3 + 1 gyakorlat, amivel otthon is erősítheted a hátad!

Három plusz egy egyszerű gyakorlat következik, mellyel akár otthon is erősítheted a hátad és a törzsizmokat!