A hasi műtétek utáni rehabilitáció: az első hónap a műtét után

A hasi műtétek utáni rehabilitációról szóló cikkünk folytatásában a második fázissal fogunk foglalkozni: mégpedig azzal, amikor túl vagyunk a műtéten. Közvetlen a műtét utáni fázistól a kórházból hazakerülve elkezdett mozgásokról fogunk beszélni.

Alap dolgok a hasi műtét után, amikre ügyelj, és ha esetleg nem mondta volna el a gyógytornász a kórházban: ha köhögni kell vagy esetleg nevetni (mert túl vagy a beavatkozáson és innentől kezdve nevess sokat, mert minden nappal könnyebb lesz), akkor egy párnát szoríts a hasadra.

Másik dolog, amit nem mindig mondanak el. azok a légzőgyakorlatok. A légzőgyakorlatok a műtét után segítenek, hogy átmozgassuk közvetlen a műtétet követő napon is már a hasizmokat. A legegyszerűbb, hogy üljünk hajlított ülésben, a hátunk támaszkodjon a párnán. A mellizmok és a vállak legyenek lazák. Végezzünk egy lassú, és mély belégzést az orron keresztül, hogy megtöltsük a tüdőt levegővel. Tartsuk benn 3-4 mp-re majd, lassan fújjuk ki úgy, hogy közben szándékosan picit a hasizmok megfeszülnek (enyhe fájdalom fog jelentkezni).

Ismételjük 8-10 lélegzetvételig minden nap, a műtétet követő napon 2-3 óránként. Ezen a napon már felállítanak és járkálnod is kell, szóval nincs kifogás!

A műtétet követő napon - ahogy a bevezető cikkben említettem - a séta nagyon fontos. Akár a nővér, akár valaki rokon-látogató segítségével minden nap sétálj picit a kórház folyosóján. Emeld a távot kicsit mindig, akár csak 10 méterrel több is sokat számít majd. A sétának az előnye a keringés fokozás főképpen, ami a vérrögök kialakulásának a veszélyét is csökkenti, mert sokan - például idősek akik a műtét után teljesen inaktívak - még  a véralvadásgátló injekció mellett is kaphatnak egy trombózist.

Tegyük fel eltelt egy hét legalább a műtét után. A varratok még benn vannak, de ilyenkor már el lehet kezdeni a gyógytornát. A gyakorlatok a következők lesznek:

Feküdjünk le hanyatt fekvésbe mert a torna első gyakorlatait így fogjuk elvégezni:

- Hanyatt fekvésből emeljük fel a fejünket, és érintsük a mellkasunkhoz.

- Hanyatt fekvésből emeljük a fejünket majd fordítsuk oldalra, majd vissza középre, és engedjük vissza. Kezdésnek lehet felváltva, később először balra a megfelelő ismétlés szám, majd jobbra.

- Vállunkat emeljük, enyhén vigyük rá a testsúlyt, és emeljük meg felső hátat, egy tenyérnyire a talajtól, majd vissza.

- Nyújtott helyzetből az egyik lábat behúzzuk hajlított helyzetbe, úgy, hogy közben a talp végig érinti a talajt. Ismételjük először az egyik oldalra, majd a másik lábbal is!

- Mindkét lábat egyszerre húzzuk fel hajlított helyzetbe, úgy, hogy a talpak végig a talajon siklanak.

- Hanyatt fekvésben mindkét láb hajlítva, talpak a talajon. Nyújtsuk ki az egyik lábat, hogy az a másik hajlított combbal párhuzamos legyen. Aztán a levegőből érintsük hozzá a másik térdet (ugyanaz a mozdulat, mint amikor ülve keresztbe tesszük), majd nyújtsuk újra a levegőbe. Aztán engedjük vissza. Itt is először a bal aztán a jobb lábbal is végezzük el a megfelelő számú ismétlést.

- Hanyatt fekvésben egyik láb hajlítva, talppal a talajon, másik nyújtva. A nyújtott lábat emeljük meg a talajról (nyilván minél alacsonyabbra, annál nehezebb lesz) tartsuk meg 2-5 mp-ig, aztán eresszük vissza a talajra! Ha kezdetben ez túl kemény dió lenne, akkor lehet váltott lábbal.

- Hanyatt fekvésben egyik láb hajlítva, talppal a talajon, másik nyújtva. A nyújtott lábat emeljük fel hajlítva, és kezdjünk előre biciklizni vele előre, majd visszafelé is. Ezután ismételjük a másik lábunkkal.

- Hanyatt fekvésben mindkét láb hajlítva, talpak a talajon, mindkét kar mély tartásban. Hajlítsunk oldalra, mintha az azonos oldali kezünkkel meg akarnánk érinteni az azonos oldali combunkat oldalt. Felváltva mehet a gyakorlat balra majd jobbra!

A 3.-4. héten a műtétet követően el lehet kezdeni a sebességi séta-kocogás szerűséget is olyan 6-7 km/órával! Az intervallok nagyon hatékonyak lehetnek. A villanyoszlop távok például nagyon jó mértékegységek: 1 villanyoszlop hossz kocogás, 2 séta. Vigyél valami időmérő eszközt, és az ilyen edzés ne legyen több mint 15 perc.

A kocogás helyett az emelkedőn felfelé séta is lehet alternatíva!

A folytatásban pedig megnézzük azt, milyen gyakorlatokkal segítheted a gyorsabb gyógyulást az első, igen kemény hónap után!

Az első részt pedig ha lemaradtál volna!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények