A három legrosszabb gépes törzsizom gyakorlat

Létezik néhány olyan gyakorlat, amit bár az emberek zöme végez, de korántsem olyan produktív, mint amilyennek gondoljuk: igazából nincs jelentős hatásuk sem az erőre, sem pedig a formára. Ami még a kisebbik rossz, mert ezek egy része még sérülésveszélyes is. Ennek ellenére sokan ezeket, mint "fő gyakorlatot" használják az adott izomcsoportra. Most összeválogattuk a legkevésbé hatékony gépes gyakorlatokat, amik nélkül igazából kiválóan ellennénk a továbbiakban.

Az ülő hasprés gépen (Seated ab crunch)

Miért olyan népszerű a termekben?

Természetesen a tévhit, hogy a veszett hasizom edzés majd „leégeti” a zsírt és majd kockás lesz a hasad lesz – így mint minden hasizom gép, ez is örök favorit. Kiváltképp azok körében, akik még rutintalanok. Szerencsére már mi éppen elégszer téptük a szánkat, hogy az étkezésen változtass elsősorban, ha szépen kilátszódó hasizmokat akarsz!

Miért került be a legrosszabbak toplistájára?

A mozdulat, amit a gépen végzel, az inkább egy csípő hajlítás és nem gerinc hajlítás. Ennek a következménye, hogy eltolja az egyensúlyt a csípőhorpasz izom felé, és ahelyett, hogy a hasfalat erősítené, inkább csak az alsóbb, vagyis az ágyéki gerinc-görbületet deformálja.

Mi lenne helyette a javasolt gyakorlatunk?

A jó öreg felülés és lábemelés variációkat is ugyanígy végezheted ellenállással, szóval ne félj tőlük!

Ülő hyperextensio gépen (Seated back extension)

Miért olyan népszerű a termekben?

Sajnos a gerincmerevítők edzése nem amiatt került be a köztudatba a teremben, ami miatt hasznos volna: hogy ellenható gyakorlatként a túlzásba vitt hasizom edzést kikompenzálja és erősítse az egyenes testtartásban szerepet játszó izmokat. Az oka egyszerűen, hogy azt hiszik itt is majd ettől lesz zsírmentes a deréktáj, és amit a haspréssel nem tudtak leégetni, az majd ettől fog.

A népszerűségének másik oka az, hogy az emberek többsége lusta lesz olyan gyakorlatokat végezni, amelyekben direkt mód lennének terhelve a gerincmerevítők: gondolok itt a felhúzásokra és a „jó reggelt” gyakorlatokra.

Miért került be a legrosszabbak toplistájára?

Azért kerülhetett be, mert bár azoknak javasolják, akik derékfájdalommal küzdenek, de ahelyett, hogy jót tennének magukkal, csak extrém terhelésnek teszik ki a gerincet. Különösen az L2 és L3 közti csigolyák közti porckorongra hat nagy erő, mivel a gépek nagyjából akkora előre hajlást (durván 15 fok) tesznek lehetővé, és ebben főleg ez a terület kap jelentős terhelést.

Mi lenne helyette a javasolt gyakorlatunk?

Amit az elején írtunk: felhúzások és a "jó reggelt" gyakorlat.

Törzsfordítás ülve gépen (Rotational torso machine)

Miért olyan népszerű a termekben?

Gyakran mint a ferde hasizmok edzésének legjobb alternatíváját javasolják. Természetesen itt is amiatt, hogy azt érezzék, hogy leolvad szinte innen is a zsírjuk.

Miért került be a legrosszabbak toplistájára?

Valójában a ferdehasizmok rostlefutása rézsútos irányban halad, és nem mint egy öv, körbe-körbe a törzsön - vagyis nem azokat eddzük direktbe, ha a törzset egyenes helyzetből oldalra csavarjuk. Továbbá a "tervezőnk" úgy alkotott meg, hogy a direktben a horizontális síkban létrejövő mozgásoknak kevésbé áll ellen a gerincben a porckorong, vagyis itt a második érv.

Mi lenne helyette a javasolt gyakorlatunk?

A medicin labdával, vagy csigán kábellel végzett favágó gyakorlat sokkal pontosabban követi azt a természetes mozgást, amire a ferdehasizmaink kialakultak!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények