A folyékony "mérgek" nyomában: avagy mindent a folyékony cukorról!

Miért rosszabb a folyadékkal bevitt cukor?

Mindenki tudja, hogy a hozzáadott cukor egészségtelen és számos káros hatással bír. A többség, aki kicsit is ügyel a diétájára, az ezt szem előtt tartja - azonban az italokkal bevitt cukor sokszor még elkerüli ennek a tudatosabban táplálkozók csoportjának a figyelmét is.

Mi az a "folyékony" cukor”?

Ez az a cukormennyiség, amit az üdítőkkel, gyümilevekkel, caffe latte-val, ice tea-val, sőt sportitalokkal viszünk be. Összehasonlításképpen nézzük, hogy a "kicsi" a 333 ml-es italok esetén mekkora mennyiségekről is beszélünk?

•    Átlagos ice tea: 34 g cukor
•    Édesítetlen gyümölcslé: 32 g cukor
•    Édesítetlen szőlőlé: 54 g cukor
•    Limonádé 37 g cukor
•    Sport italok: 23 g cukor

Más hatása van ennek az oldott állapotban lévő cukornak?

A fő probléma, hogy a folyékony cukor bevitelét az agy nem ugyanúgy regisztrálja, mint a szilád formában elfogyasztottat. Kísérletek bizonyították, hogy a folyadékkal megivott cukornál a test nem küld olyan telítettség érzés jelet, mint a hagyományos esetben bevittnél. Józan ésszel is kilogikázhatjuk, hogy sokkal könnyebben iszunk meg X kalóriát, mint ennénk azt meg - de persze, hogy azért biztos legyen végeztek erre vonatkozóan kísérleteket is.

Egy 2000-es tanulmányában, DiMeglio és Mattes kutatópáros írja le, hogy amikor az alanyoknak ugyanúgy 450 kcal-nyi cukorkát kellett elfogyasztani, vagy éppen elkortyolgatni ugyanennyi mennyiségű cola-t, akkor természetesen sokkal hamarabb végeztek az üdítővel. 

Számunkra a legnagyobb probléma az egyszerre nagy mennyiségű fruktóz. Több kutatás van már azzal kapcsolatban, hogy az elhízásért az egyszerű cukrok közül a fruktóz az egyik fő felelős. Érdekesség, hogy épp ezért félrevezetően, amikor a kukoricaszirupot tüntetik fel, mint szénhidrátot, akkor az is 55% fruktózt és 45% glükózt fog tartalmazni.

A legtöbb üdítő éppen ezt teszi: hirtelen nagy koncentrációban frukzózt juttat a szervezetedbe.

Egy 10 héten át tartó tanulmány eredményeképpen leírják, hogyha a túlsúlyos emberek szénhidrátbeviteléből a fruktózt 25% alatt tartották, akkor fogytak, még akkor is ha ilyenkor más cukorral helyettesítették a hiányzó mennyiséget.

Milyen betegségeket okozhat az elhízáson kívül ez a fokozott fruktóz bevitel?

Az inzulin rezisztenciát, ami egyenes út a 2-es típusú cukorbetegséghez, azt ismerjük már köszönhetően az "anti-cukor" kampányoknak. Csak az első keresés után 10-15 cikket találtunk a neten tudományos folyóiratokból, ahol bebizonyítják, hogy az inzulin rezisztencia kialakulása átlagosan 30%-kal magasabb azoknál, akik napi szinten isznak cukros italokat.

A másik fő probléma a szív és érrendszeri zavarok kockázata, amit a magas cukorfogyasztással hoznak összefüggésbe. Aki sok fruktózt fogyaszt, azoknál megfigyelték, hogy a triglicerid (vérzsír) szintje is magasabb. 

Ezenfelül egy tavalyi tanulmányban arról számoltak be, hogy ha cukros üdítőket kezdünk neki fogyasztani, akkor már két hét napi fogyasztás után romlott több a szív egészségére utaló marker a vérképükben.

Összegezve tehát figyeljetek oda az üdítők fogyasztására, mert észrevétlenül több kárt okozol a napi fogyasztásukkal, mint egy végigsütizett hétvégével...

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

cukorbetegseg_es_edzes_2.jpg

Cukorbetegség és az edzés

Edzésútmutató cukorbetegeknek: a vércukorszint változása a súlyzó edzés hatására.

bio_04.jpg

Mindennapi mérgeink

Vajon tényleg érdemes-e a drágább bio zöldségre és ásványvízre költeni az egészségért?

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

tpllkozs_cukorbeteg_sportolknak_03.jpg

Táplálkozási tippek cukorbeteg sportolóknak

Kötelező cikk cukorbeteg sportolóknak! Mit, miből és mennyit együnk, ha diabétesszel küzdünk és mellette rendszeresen mozgunk!

gymlcsk_a_ditban_06.jpg

Gyümölcsök a diétában: barát vagy ellenség?

A nyár beköszöntével egyre könnyebben kaphatjuk azon magunkat, hogy betoltunk egy vödör meggyet, barackot, szilvát – és bár nem pálinka formájában küldtük le a gyomrunkba, mégis felmerülhet a kérdés… ártunk-e ezzel a diétánknak?

maltodextrin02.jpg

Ne hagyd magad átverni: avagy ismerd meg a maltodextrint!

A maltodextrin gyakori összetevő a szénhidrátok és a tömegnövelők között - másfelől a mindennapi, diétásnak hitt élelmiszereink címkéjén is felbukkan. Elég ellentmondásos, nem? Nézzünk a körmére, ismerjük meg ezt az igen gyakran utunkba lopakodó anyagot!