A "Monster tricepszek titka" - 1. rész

Útmutató a helyes tricepsz edzéshez

Pfff… tricepsz… már megint valami felesleges, érdektelen írás… Mikor mennyivel érdekesebb lenne arról olvasni, hogyan lehetne nagyobb a bicó, vagy hogyan tudnék valami iszonyat súllyal elszériázni a fekvenyomásban... Na, még mielőtt kúszna már az egered a sarokba, hogy bezárd az ablakot, két dolog!

1. A tricepsz lenne a karodon az a háttérben megbúvó nagytestvér, mely a maga három fejével a felkarod nagyobbik részét alkotva jelentősen hozzájárul a karod körméretéhez. Tehát, nagyobb karokat akarsz? Eddz keményen tricepszre!

2. A karfeszítő izmok kiemelt jelentőséggel bírnak a nagy nyomások esetében (is), sőt a legtöbb nyomógyakorlatnál a tricepsz szokott lenni a gyenge pont. Nézd meg, hogy az erőemelőknek milyen monster tricepszük van, és Te se fogsz kételkedni. Növelni akarod a fekvenyomásod teljesítményét? Eddz keményen tricepszre!


Jó, meggyőztelek, talán most már folytatod az olvasást. Tehát azért maradtál itt, mert szeretnéd a tricepszed erejét és fejlődését megsokszorozni. Egy bölcs mondás szerint a sikeres sportoló nemcsak szereti, hanem ismeri is a sportját! Tehát nem is gyökerekig lehatolva, de felületesen ejtsünk néhány szót a tricepsz anatómiájáról. 

A tricepsz – ahogy a latin neve is mutatja - három elkülöníthető fejjel rendelkezik: hosszú, középső és oldalsó fej. Mindhárom fej elsődleges funkciója a könyök feszítése, ugyanakkor eltérő mozgások során a tricepsz fejei különbözőképpen kerülnek terhelés alá. Érdekesség, hogy a tricepsz hosszú feje a legnagyobb, mégis a legtöbbször, - pláne a hagyományos konditermes edzésrutinokban (értem ez alatt a szimpla csigás lenyomásokat...) - sokszor ezt a részt éri a legkevesebb terhelés.


Mi lehet a legnagyobb hiba, a tricepsz edzésed során?
A tricepsz edzésének legsarkalatosabb problémájára rögtön fény derül, amikor megnézel egy átlagos edzéstervet: lórugások, csigás letolások rúddal, kötéllel, szűken, szélesen, testen innen, testen túl…és csodálkozol barátom, hogy nem fejlődik már évek óta…Tudod hol a hiba? Ott, hogy baromira nincsenek sehol a jó öreg alapgyakorlatok!
Szóval mi lehet a legnagyobb hiba a tricepsz edzésed során? TE MAGAD!

Nézd meg a tornászok vagy az erőemelők bivalyerős, masszív tricepszeit, és rögtön rájössz, hogy nem a csigákba kell beletekeredni, hanem az ő útjukat követni az edzésen. Sajnos kevesen vagytok, akik annyira tökösek, hogy igazi kemény alapgyakorlatokkal csapjanak le rá. Tolódzkodás, szűknyomás. Alapgyakorlatok. De ennyiből nem lehet építkezni. A tolódzkodást sokan nem favorizáljátok, a szűknyomást is előbb-utóbb meg lehet unni…érthető, az új inger nemcsak a testednek, de a lelkednek is kell.

Mi a lépés? Nézzünk át a szomszédba. Padlóról nyomás, JM nyomás, negatív pados tricepsz munka. Óh, már látom a fura tekinteteket. (Aki kivétel, az most húzza ki magát büszkén és veregesse meg a vállát.) Ezek az erőemelők kedvelt gyakorlatai, amelyek nemcsak az erőt, hanem a tömeget is szépen hozzák a tricepszre!

A sorozatunk következő részeiben pedig szépen lerántjuk a leplet a masszív tricepszek titkairól! Bemutatjuk Nektek azokat a hétköznapi életben elhanyagolt és ismeretlen gyakorlatokat, amik garantáltan hozhatják az erőt és a tömeget a karodra! Tehát tessék pihenni, regenerálódni, mert kelleni fog minden erő ide... ;)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tolodzkodas_1.jpg

A mester hetes - Tolódzkodás.

A korábban bemutatott fekve nyomás mellett a másik remek tömeg és erő építő a vállakra és tricepszre.

triceps_alrenativak_3.jpg

Mindazoknak, akiknek még nem megy a saját testsúlyos tolódzkodás

Tudjuk, hogy vannak tolódzkodó gépek, állványok, pasik, akik mindig segítenek fogni a bokánkat... de vegyük azt az esetet, ha mindezek nem állnak a rendelkezésünkre. Tolódzkodás gyorstalpaló!

kezd_hibk_02_1.jpg

Előzetes kifárasztásos technika

Az előzetes kifárasztásos technika egy remek módszer az izom formálásra azáltal, hogy felzárkóztatja a lemaradt testrészeket és "bedurranjon" az utolsó kis izomrost is.

tricepsz_gyak_02.jpg

A "Monster tricepszek titka" 2. rész

Kevesen születtünk szörnyszerű tricepszekkel, így miénk lehet az a megtiszteltető lépés, hogy kemény gyakorlatokkal szépen ördögi méretekre fejlesszük!

monster_triceps_020.jpg

A "Monster tricepszek titka" - 3. rész

Ismerkedjünk meg néhány ismert és kevésbé ismert lehetőséggel, melyekkel garantáltan szörnyszerű tricepszekre tehetsz szert!

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

kar_04.jpg

Titkos, átütő erejű edzésterv kéne a nagyobb karokért?! Most megkapod!

Feltételezem, hogy Te is a többséghez tartozva nem vagy elégedett a pajszerod méretével… nyílván ezért is kattintottál ide, valami titkos, átütő erejű edzésterv reményében. Hát, akkor most megkapod!

3_meg_egy_gyakorlat_02.jpg

Öt gyakorlat, amit talán nem próbáltál – pedig érdemes lenne!

Íme pár innovatív, kevésbé ismert gyakorlat! Nem átlagosak, de hát ki akar az lenni?!

tricepsz_gyak_010.jpg

A tricepsz

Az maradjon most velünk egy cikk erejéig legalább, aki szeretné a tricepsze erejét és fejlődését megsokszorozni!

integet_izmok_02.jpg

Búcsú az integető izmoktól!

Íme a két kedvenc, akár otthon is elvégezhető tricpesz gyakorlatunk, melyeket rendszeresen végrehajtva - vagy csak a szokásos edzéstervbe bevéve - hatékonyan fogják a karodat formálni!

mellbicepsz_04.jpg

7 tipp a nagyobb karokért!

A cikkben kaptok néhány hasznos információ-morzsát, amivel megsokszorozhatjátok az edzéseitek hatékonyságát... és persze ezzel akár a felkar méretét is!

sajt_testslyos_01.jpg

Ezt ki kell próbálnod! Módosított saját testsúlyos gyakorlatok – haladóknak!

NEMCSAK a saját testsúlyos gyakorlatok rajongói kaphatnak kedvet ezekhez a gyakorlatokhoz - mert lefogadjuk, hogy a "gépen nevelkedett" embertársakat is megizzasztják az alábbi kis feladatok!