A "Hegy” lett a világ legerősebbje!

Hafthor Bjornsson megnyerte a Világ legerősebb embere címet 2018-ban!

Hetedik alkalommal indult a WSM-en - azaz a Worlds Strongest Man versenyen - Bjornsson, mire idén megszerezte a Világ legerősebb embere címet. Bár 2011-ben - amikor először volt a megmérettetésen - már akkor is (fiatal kora ellenére) 6. helyet szerzett, azonban mostanra érett be az ereje mellett amúgy közvetlenségéről is ismert sportoló. Mostani cikkünkben kicsit áttekintjük az eddigi karrierjét, és beszélünk a 2018-as Manilában tartott bajnokságról.

A 29 éves izlandi fiatalember, akit bár a stongman rajongók régóta ismerhettek, de a pop-kulturális ismertséget a Trónok harca sorozatbeli szerepe után érte el, ami azóta is töretlen: vodka reklámoktól kezdve internetes meme-ken át mindenhol feltűnik manapság.

Azt azonban kevesen tudják, hogy eredetileg a sport karrierje mint kosárlabdázó indult, azonban egy bokasérülés miatt ez vonal hamar derékba tört. Ezután kezdett az erősember versenyek felé orientálódni, ahol hamar kiderült, hogy mekkora potenciál van az akkor még a húszas évei legelején járó Hafthorban.


Ahogy említettük a sport karrierje a kosárlabdával kezdődött. 2004-ben a Breioablik csapatában játszott (ami egy I. osztályú klub), majd Úrvalsdeild és Fsu Selfossban zsákolgatott a fent is említett sérüléséig.

2008-ban kezdett komolyabban belemerülni a súlyemelés világában, majd az edzőteremben találkozott Mangús Ver Mangússon izlandi erős emberrel, és Ő vette a szárnyai alá az akkor 19 éves korú Bjornssont.

Vele kezdett edzeni és miután már nyert egy-két helyi versenyt - Izland Legerősebb Vikingje, és Izland Legerősebb Embere, utána egyből a világ legjobbjai közt találta magát a 2011-es World’s Stongest Man versenyén. Ahol fiatal kora és kvázi tapasztalatlansága ellenére is 6. helyezett lett!

Idén egyébként már egyszer remekelt az Arnold Strongman Classicon, ahol elhozta az első helyet, és felállított idén márciusban egy rekordot "elephant bar deadlift”-ben 472 kg-mal, amivel Jerry Pritchett tavalyi rekordját döntötte meg. Az "elephant bar” DL amúgy egyfajta átmenet a teljesen raw és az eszközös közt, hiszen itt csak öv használata engedélyezett.

Az idei verseny sokak számára meglepő eredményeket hozott, mint azt látjuk a pont táblázaton is lentebb.

A mi szempontunkból ami érdekes, hogy az utolsó fej felé nyomós és hordós számokban aratott győzelmével bebiztosította magának a győzelmet, Hafthor az 51.5 pontjával, ami egy több mint 5 pontos fölényt biztosított neki a lengyel Mateusz Kieliszkowskival szemben - és majdnem 7 pontot ráverve Brian Shawra, akit a legesélyesebbnek tartottak az elmúlt évek győzelmei alapján. Aki nem tudná, Shaw volt aki négyszer nyert 2011 és 2016 közt ezen a versenyen.


A mostani 2018-as világbajnokság eredményei:

1. Hafthor Bjornsson - 51,5 pont
2. Mateusz Kieliszkowski - 45 pont
3. Brian Shaw - 44 pont
4. Martins Licis - 38.5 pont
5. Jean-François Caron - 35 pont
6. Johan Els - 30 pont
7. Matjaz Belsak - 28,5 pont
8. Konstantine Janashia - 22 pont
9. Robert Oberst - 19.5 pont
10. Zydrunas Savickas (a 4. versenyszám után fel kellett adnia) - 9 pont*

*Zydrunas Savickasnak - aki egyébként ugye négyszeres World’s Stronges Man győztes - a kamionhúzós szám után fel kellett adja, mert egy korábbi Achilles ín sérülése kiújult és emiatt nem tudta volna befejezni a versenyt.

Gil / FitBuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

szanhuzas_02.jpg

Erősember edzés a mindennapokban

Lássuk a mindennapok strongman edzését! Kezdjük a sort a roppant funkcionális szánhúzás gyakorlattal!

tolas_06.jpg

Erősember edzés a mindennapokban - 2. rész

A hasznos erőfejlesztő gyakorlatokat illetően bővítsük tovább a repertoárunkat: a szintén nem épp hagyományos vonalat képviselő tolás bemutatásával!

hordas_05.jpg

Erősember edzés a mindennapokban - 3. rész

Elérkeztünk a harmadik erősember gyakorlat bemutatásához, a hordásokhoz. A "farmer sétája" a gyakorlatban!

brittany_diamond.jpg

A legerősebb amazonok nyomában - 1.

Lesz itt bőven olyan hölgy, aki a Te legjobb guggolásod duplájával nyom fekve! Lássuk az erősportok amazonjait!

robin_coleman_2.jpg

A legerősebb amazonok nyomában - 2.

Folytassuk a sort még néhány nem kispályás amazonnal!

erosember09_1.jpg

Erősember gyakorlatokkal tedd hatékonyabbá az edzésterved

Az előző cikkben bemutattuk, hogy miért is éri meg az erősember gyakorlatokat bevinni az edzésrutinba - most pedig térjünk vissza arra, hogy mit adhat nekünk a strongman gyakorlatok beiktatása abban az esetben, ha csak erre nincs igényünk, és csak hagyományos teremben szeretnék edzeni!