5 tipp, amivel jobb és hatékonyabb lehet a futás!

A futás olyan dolog, amit lehet utálni és imádni. Van, akit a busz után se nyargalna le egy métert sem, még mások szenvedélyesen építik be a mindennapjaikba. A cikk mindkét réteghez szól. Egyfelől azokhoz, akik eddig nem szerették – de most a tippektől kedvet kapnak… illetve akik eddig is rajongtak érte, azok rajongjanak még hatékonyabban!

1.    Kerek fenék a futástól? Háááát…

Bár kezdőknek egy kiadós kocogás után valóban minden porcikájukban izomláz fog lapulni másnap – azonban a terhelést megszokva a test nem fogsz egy idő után kellőképp formálódni, izmosodni. 

De! A futás utolsó métereiben álljunk meg… és végezzünk sétálós kitörést! Ezzel a sétálós trükkel amúgy a monoton futást is megszakíthatod! Tök jó buli ilyen intervallumokat futni például:

1 perc sétálós kitörés
1 perc gyors futás
3 perc levezető kocogás
…és előről!

Hasonló móka mehet a guggolásból felugrással is! Hidd el, a pulzusod és a kedved is az egekben lesz! Na és nem beszélve arról, hogy végre intenzív ingereket kap a feneked!

2.    Fuss dombra, hegyre!

A sík terepen futás nemcsak unalmassá válhat, de a tested sem terheli szimetrikusan. A dombra futások során kissé más izomcsoportokon lesz a hangsúly, így hatékonyabb a testedzés! 

Amúgy pedig a dombra felfutás – és a laza lekocogás tulajdonképpen egy baromi jó intervall edzés. Ne feledd, az intervall edzés nemcsak a kondíció fejlesztésben nagy haver! Kitűnően javítja az erő-állóképességet, de ha szeretnéd lepucolni a zsírt, akkor ez a befektetett időhöz képest több zsírt felhasználó karidó edzés forma. (A felpörgetett anyagcsere és utóégető hatások… erről már cikkeztünk anno..)

3.    Végezz extra erősítést futás után!

Ahogy említettem, hogy bár a futás jól átmozgatja a testet, mégis egy idő után már nem feltétlenül jelent elég ingert ahhoz, hogy az izomszöveted erősödjön, fejlődjön. Ezért érdemes még a futás után fél órát legalább a terepen maradni és erősítő gyakorlatokat csinálni: felsőtestre, hasra, és igen, még lábra is. A kocogás nem váltja ki az erősítő edzést! 

Eszközök nélkül is számos gyakorlat vár Rád – de ha olyan helyen futsz, ahol van egy pad, vagy egy mászókákból álló játszótér – akkor még tovább lehet gondolni a gyakorlatok tárházát!

4.    Vess be kiegészítőket!

Az állóképességi edzésekhez mindenképp javasolunk a BCAA kiegészítést, mely nem csak az edzés alatti teljesítményt növeli azzal, hogy kitolja a fáradságot – de védi az izomzatot az edzés okozta katabolizmstól! Diétánál, éhgyomorra kötelező!

Ezen túl plusz L-karnitint is tegyél az italodba, mellyel szintén a regenerációt és a zsírbontást növelheted!

5 580 Ft -5% 5 280 Ft
biotech_usa_liquid_bcaa_1000_ml_new.jpg
8 580 Ft -42% 4 980 Ft
activlab_bcaa_xtra_500_1.jpg
5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
8 180 Ft -39% 4 980 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

5.    Indulj versenyeken vagy tűzz ki motiváló célokat!

Tiszta sor: ha van célunk, akkor mindig motiváltabbak vagyunk. Erre tök jó ösztönzők a manapság nagyon népszerű futóversenyek – ahol nemcsak másokkal versenyzel, de magadnak is bizonyíthatsz!

Egy-egy verseny mindig szuper hangulatú, közösségben futhatsz olyan emberekkel, akiknek veled azonos a hobbijuk, a vágyuk… talán futótársakra, barátokra is szert tehetsz.

De persze nem kell versenynek lennie. Elég egy magad elé állított konkrét cél: például nyár végéig lefutok egyhuzamban 10 kilométert. Vagy ötöt… Esetleg időt döntesz: most 5 perccel javítod a félmaraton idődet… bármi, ami előre hajt!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha edzés vagy diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.comFelteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

dombra_sprint_02.jpg

A nagy próbatétel: dombra futások

Ismerjétek meg intervall edzések egyik nagyszerű szabadtéri formáját: a dombra futásokat! Nemcsak a kondidat kapja helyre, de segít a zsír lefaragásában... sőt! Még a futó-technikádat is javítja! Nem utolsó soron gyors, kíméletlen, szadista móka.

futs_010.jpg

Extra erősítő lábizom gyakorlatok a futás után!

A következő tippeket középhaladóknak javaslom – vagyis azoknak, akik már futnak egy ideje, viszont szeretnék egy kis plusz ingerrel futás után még lebombázni a testüket!

futs_utn_04.jpg

Extra erősítő gyakorlatok a futás után – a felsőtestre!

Tedd még hatékonyabbá a futó-edzésed! Mutatunk pár egyszerű felsőtestet erősítő gyakorlatot, melyet akár kardió után pluszban elvégezve még jobban erősítheted, formálhatod a tested!

hasizom_022.jpg

Extra erősítő gyakorlatok a futás után – a hasizomra!

Futás után végezhető hasizom gyakorlatok jönnek - melyek nemcsak a leghatékonyabb szabadtéren is elvégezhető feladatok, de még az edzőruhádat is megkíméled...hiszen garantáltan nem kell a fűben hasazni!

Komplex edzés a szabadban: turbózd fel a futásokat!

A futásnak számos jótékony hatása van a zsírégetésre, állóképesség növelésére – ugyanakkor egy idő után nem fogja az izmainkat kellőképp terhelni. Feszesebb, tónusosabb testet akarsz? Most mutatok egy módszert, amivel felturbózhatjátok a futásotokat – mind testileg, mind lelkileg.

futas02_1.jpg

Szúr az oldalad futás közben? Most előzd meg!

Mivel a futás / kardiózás az egyik legnépszerűbb mozgásforma, ezért úgy gondoltuk megérdemel egy cikket a téma!