3+1 motivációs tipp fiataloknak: így vágj bele a súlyzós életbe!

Súlyzós edzés 20 éves kor alatt

Szóval elhatároztad, hogy súlyzós edzésbe kezdesz? Nagyon helyes, az egyik legjobb mozgásformát választottad, amit egy életen át végezhetsz, és számos előnyös tulajdonsága van. Mivel ez egy teljesen új terület neked, ezért most abban leszünk a segítségedre, hogy miképp állj neki! Ne veszítsd el a lelkesedésed, és légy alázatos, bátran kérdezz sokat, lehetőleg több forrásból tájékozódj!

Elöljáróban ennyit, most nézzük meg, mit tanácsolunk azoknak a fiataloknak, akik súlyzózásra adták a fejüket! Nem edzéstippeket fogunk most elsősorban sorolni, hanem sokkal inkább ahhoz próbálunk tanácsokat adni, hogy miképpen állj neki!

Válassz megfelelő termet!

Az edzőtermekből - különösen ha nagyvárosban élsz - akkor számos lehetőséged lesz válogatni. (Azok,  akik otthon berendeztek egy guggoló keretből és egy fekvenyomó padból álló kis mini-szentélyt, ahogyan én is tettem annak idején azoknak ez a pont átugorható). Mindenkinek az igényeinek és céljainak, vagy akár a pénztárcájának megfelelő termet lehet találni.

A főbb szempontok nyilván azok lesznek, hogy mennyire van közel a lakhelyedhez, vagy éppen az iskoládhoz. Másik szempont – mivel a korodból kifolyólag feltételezhetően önálló keresettel még nem nagyon rendelkeztek - az olcsóság is kardinális kérdés.

Szempont továbbá, hogy a terem jól felszerelt legyen. Egy tininek, aki még most kezdi az erőedzést, annak a lapsúlyos gépek biztonságosak és egyedül is használhatóak helyesen. Nem lebeszélni akarok senkit a szabadsúlyokról, ha olvassátok az írásainkat akkor éppen ellenkezőleg, de amikor egy vézna 15 éves srác bekerül a terembe, akkor tutira először nem mer kérdezni majd, hogy "Te figyelj már, kijavítod a guggolásomat?".

Az is szempont, hogy milyen a légkör a teremben. Számos srácnak vette el a lelkesedését, hogy a „nagyok” rajta röhögcséltek, mert még a 20 kg-os olimpiai rúd is kihívást jelentett önmagában egy fekvenyomásnál… Kerüld azt a helyet, ahol sok a bunkó!

Információkat lehetőleg a megfelelő helyeken keress!

Első és legfontosabb dolog talán, hogy felfogd: ez egy tanuló folyamat lesz a számodra. Az interneten a súlyzós edzésről is, mint minden másról nagyon hasznos infókat vadászhatsz össze, de sajnos az is igaz, hogy egy rakás marhaságot is. Sajnos az olyan oldalak, ahol kérdéseket lehet feltenni, azok nem mindig pontosak, másrészt, ahogyan mi is lépten-nyomon rávilágítunk sok téves dolog forog közszájon!

Mindenkinek van véleménye és azt attól, hogy erőszakosan hangoztatja, még korántsem biztos, hogy helytálló! Régebben mondták, hogy Magyarországon a focihoz és a politikához mindenki ért, de manapság egyre inkább úgy tűnik a harmadik ilyen dolog az edzés!

Azt tanácsoljuk legyél türelmes és szkeptikus: ha valaki a kérdésedre ad egy választ, akkor a biztonság kedvéért kérdezz utána máshol is. Számos oldal van idehaza és külföldön is, amik segítségedre lehetnek, azon az úton, amin elindultál!

Találj magadnak egy tapasztalt mentort!

Tudjuk, hogy fiatalon sokan éppen ettől kapnak sikító frászt, de igenis fontos, hogy meghallgasd egy idősebb és nálad tapasztaltabb személy véleményét. A normálisabb emberek nem fognak hülyének nézni amiatt,  mert még nem tudsz, mindent mondjuk a kreatin kiegészítésről, vagy éppen a vádli edzés mesterfogásairól.

Ne ess abba a hibába, azonban itt sem, hogy mindent elfogadsz kérdés nélkül a választott példaképnek vagy mentornak. Bátran tegyél fel kérdéseket, és ha úgy érzed nem elég konkrét a válasza, akkor olvass utána máshol is.

Kezdetnek lehetőleg a mentorod egyben legyen az edzőpartnered is. Így lehetőséged lesz a helyes gyakorlat végzést elsajátítatni, és az olyan alapszabályokat megérteni, hogy miért fontosak a különféle ciklusok, a különféle pihenő idők, és úgy általánosságban kicsit belerázódj az edzés világába.

+1 tipp - Legyen önbizalmad és higgy magadban!

Ne szegje kedved semmilyen kudarc! Türelmesnek kell lenned, mert nagyon hosszú az út amit választottál. Ha elveszne a lelkesedésed, akkor keresd olyan emberek közelségét, akik pozitívak, akár a családodból, akár a barátaid közül! Hagyd el azokat, akik csak visszahúznak. Ne foglalkozz azok véleményével, akik csak szapulnak! Az edzés nagyon jó hatással lesz az életedre, de fontos, hogy ne ess abba a hibába, hogy a termen kívül nincs életed!

Utólagosan elnézést, mert a cikk kicsit olyan hangvételű lett, mint egy Manowar dalszöveg, ahol a metal szót lecseréltük "edzésre" , de tényleg hiszünk abban, hogy az edzés egyfajta testvériséget is épít!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények