1 tojás 5 recept-ötlet? Igen!

Minimális munka, mégis maximális élvezet – már ha kellően kreatív vagy! Igen, ez a tojáspalacsinta művészete… végtelenül egyszerű, és lebutított a séma. Kezdőknek, diétázóknak, lustáknak, főzni nem tudó/nem akaró sporttársaknak néha életmentő lehet! Pláne ha épp hétvégi nagy bevásárlás előtt állsz, és kábé olyan üres a hűtőd, mint a gyomrod egy hosszas, kemény edzés után.

Alapszituáció!

Fogjunk annyi tojást (mindenképp legalább L-es méretűt!) ahány palacsintát szeretnénk, majd verjük fel tojásonként 1 evőkanál vízzel vagy tejjel. Felmelegítünk egy kókuszzsírral kikent pali-sütőt, majd takarékon kisütjük, mint a hagyományos társát. Ez az alap szituáció, ezt fogjuk variálni, továbbgondolni, átrágni, továbbsütni.

1. Mindennek az alapja, alfája és omegája… a palacsinta.

Az alaprecepthez dobj pár csepp folyékony édesítőt, fahéjat, esetleg csokis verzió esetén némi kakaóport. Kisült palacsintánk előnye, hogy tulajdonképpen markáns tápértékekkel nem rendelkezik, így esztelenül lehet megtölteni mindenféle protein porral megfertőzött túrótöltelék variációkkal, gyümölcsökkel, magokkal!

2. Kevésbé édesszájú megoldás: a wrappp!

Itt már besózottan várja tojás-barátunk a következő kihívást! Neked nincs más dolgod, a kisült tojást kend meg zsírszegény sajt vagy túrókrémmel, tegyél bele csirkét, sonkát, zöldségeket, majd miután alaposan megtömted, szépen feltekered. Alufóliába csomagolva akár még szállítható étel-rakomány is lehet!

3. Már haladóknak: lasagne!

A menet mint az előzőekben: a tojást – pici tejjel és sóval - felvered mintha rántottát csinálnál, majd pedig kisütöd, mintha palacsintát készítenél! Ha elkészült, akkor használd ezeket lasagne-lapoknak! Töltsd csirkés bolognai, sajtos spenótos, vagy bármilyen töltelékkel! A végeredmény? Mutatós, finom, bár az eredetivel lehet, hogy csak távoli rokonságot mutat, de akinek ez nem okoznak különösebb lelki törést, az próbálja ki!

4. Kétségbeesett diétázóknak: lángos-élmény.

Kissé meredek az elképzelés, de aki diétázik, és lángost akar, az ezért az ötletért is tegye össze a két szép kezét… vagyis inkább szórja meg zúzott fokhagymával, kefirrel és némi reszelt sajttal a kisült tojás-attrakciót, és gondoljon arra, hogy bár nem a Balaton parti bodegában tolja be a zsírosabb hasonmását – de ezzel legalább nem lesz reményvesztett a következő évi strandforma. 

5. A tojáspalacsinta-művészet tudományának felső foka: a házi tészta!

Szintén süsd ki palacsintaként a tojásokat, üresen csavard fel, majd kisujjnyi csíkokra szeleteld fel! Ha minden igaz, akkor kicsi palacsinta-csigák lepik el a konyhád, amiket kitekergetve már könnyes szemekkel konstatálhatod: készen is van a házi, totál diétás kis széles metélted!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, vagy személyi edzést-edzéstervet szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Jó a szöveged ...
Csaba Unoka | 2014-11-13 05:37:23