Szeretem a hazám
0
Fitbuilder profilom
(Belépek |Regisztrálok)
20.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@fitbuilder.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Íme a legújabb szuperszett variációk!

Állítsd össze úgy a szetteket, ahogy eddig még talán sohasem használtad!

A szuperszettek szuper lehetőséget kínálnak az izomfejlesztésre, a lemaradt, nehezen fejlődő területek felhozására - csak tudni kell okosan párba állítani a gyakorlatokat.

szuperszett

Voltak idők, amikor a szuperszettek csupán az egyszerű időspórolás-intenzitásfokozás kategóriát jelentették számunkra. Azóta persze sok protein folyt le a torkunkon, és rájöttünk, hogy a szuperszettek olyan technikák, melyek évtizedek óta hozzák az eredményeket. Vannak örök klasszikus darabok - mint például az antagonista szuperszettek, biszettek, stb. - amikről már írtunk, de a mostani cikkben a szuperszettek újult arcaival is megismerkedhettek. Ugyanis az izomcsoportok cseles párba állításával és a szuperszettben rejlő lehetőségekkel olyan edzéstechnikák is kibontakozhatnak, melyet izomfejlesztésre, lemaradt területek felhozására is kitűnően alkalmazhatunk. 

Késleltetett szuperszett

Ez az antagonista szuperszettes edzésnek egy kissé továbbfejlesztett változata, azzal az apró trükkel, hogy a két gyakorlat között egy minimálisat pihenünk (nem kell túlzásba esni, nagyjából 10-20 másodperc elég lesz). Amiért szeretjük: mint tudjuk, néha kis dolgok is nagyon sokat jelentenek - ez a röpke pár másodperces pihenő a két gyakorlatok között épp elég idő lesz arra, hogy kissé megdobja a teljesítményedet a következő gyakorlatnál.

Kedvcsináló edzéstippek:

Egy lehetőség a felsőtestre
Fekvenyomás - Mellhez húzás vagy húzódzkodás súllyal  
Vállból nyomás - Döntött törzsű evezés       
Tolódzkodás tricepszre - Bicepsz beforgatva

Egy lehetőség az alsótestre (illetve törzsizmokra)
Elölguggolás - Merevlábas felhúzás
Lábnyújtás ülve - Lábtolás széles terpeszben
Felülés római padon - Jó reggelt gyakorlat

Előfárasztásos szuperszett

Ennél a variációnál egy izolált feladatot végzünk egy megcélzott izomra, mielőtt rátérnénk az adott terület összetett, több ízületet magába foglaló gyakorlatára. Amiért szeretjük: a technika nem titkolt célja az lenne, hogy a megcélzott izomterületet erősebb stimuláció érje. Egy példával talán jobban átjön a lényeg: a fekvenyomás során gyakran a tricepsz vagy a vállak jelentik a gyenge pontot - ami miatt a mellizmot nem tudjuk kellőképp leterhelni. Azonban egy izolált gyakorlattal - például a tárogatással - már szépen előre lefárasztjuk a mellizmot, - így amikor a fekvenyomásra kerül a sor, akkor a mellizom nagyjából hasonló erőszinten lesz, mint a kisegítő izomcsapata. Ezzel a trükkel a segédizmok relatív gyengesége mellett is el tudod érni a mellizmod teljes kifáradását. Külön pozitív dologként jegyzem meg, hogy az előfárasztásos technikával talán könnyebben kialakul az izom érzet, és így fő gyakorlat során hatékonyabban tudod munkába vonni a megcélzott területet. Ezen kívül nyílván amolyan bemelegítő löketnek sem rossz a nagy, összetett gyakorlatok előtt.

Kedvcsináló edzéstippek:

Hátizom előfárasztásos szuperszett edzése (A hátizmok előfárasztásos edzése azért is jó dolog, mert jobban fogod érezni őket az összetettebb gyakorlat során – és ugye mint tudjuk, a hátedzésnél sokatoknál problémás a megfelelő izom-érzet kialakítása…)
Merevkarú lehúzás - Döntött törzsű evezés

Mellizom előfárasztásos szuperszett edzése
Tárogatás - Fekvenyomás rúddal (Először célszerű keretben, vagy edzőtárssal végig csinálni…)
Összetolás keresztcsigán - Fekvenyomás döntött padon, kézi súllyal

Karizom előfárasztásos szuperszett edzése
Tricepsznyújtás fej felett - Tolódzkodás
Bicepsz kalapács fogással - Húzódzkodás szűken, bicepszre

szuperszett

Utófárasztásos szuperszett

Tulajdonképpen az előbbi módszer fordítottja. A technika során egy alapgyakorlattal kezdünk, majd a kifáradás után a célzott izmot terhelő izolációs gyakorlattal zárjuk a munkát. Amiért szeretjük: Mivel ebben az esetben az összetett gyakorlattal indítunk, ezért ennek a módnak az ereje az, hogy nagyobb terhelést lehet alkalmazni az előfárasztáshoz képest. Példaként hozzuk fel a húzódzkodást. Kitűnő alapgyakorlat, mely megannyi terhelést, tömeget, szeretetet ad a hátunknak. A baj csak az, hogy számos más izom (például kar, vállizom, illetve a hátsó mozgáslánc gyakran elhanyagolt tagjai) miatt nem tudod a hátadat kellőképp kifárasztani. Így ha már nem bírod magadat többször felküzdeni a magasba, akkor válts át egy izolálóbb gyakorlatra (hátizomnál kevés ilyen van, talán a merevkarú lehúzásokat javaslom…), mellyel most már a hátizmaidat is eljuttathatod a csúcsra.

Kedvcsináló edzéstippek:

Hátizom utófárasztásos szuperszett edzése
Húzódzkodás vagy lehúzás csigán, széles fogással - Merevkarú lehúzás

Vállizom utófárasztásos szuperszett edzése
Mellről nyomás - Oldalemelés állva

Lábizom utófárasztásos szuperszett edzése
Elölguggolás - Lábnyújtás ülve
Merevlábas felhúzás - Lábhajlítás fekve
Kitörés váltott lábbal, step padon - Combtávolító gép

Remélem kedvet kaptatok a szuperszettes edzésekhez! Tapasztalatok, élmények, saját ötleteket mindig szívesen várunk!

Addig is még a témával kapcsolatos írásokat itt találjátok:

Szilvi / FitBuilder TEAM

Megnézek mindenkit
Ti mondtátok Összes vélemény
Nagyon jó hatású. Kényelmes. Kérdésem: Ammónium-aluminátot tartalmaz? NH4 (AlO2)? (Szerintem az ammónium túl gyenge bázis ehhez!
DE: a termékükön feltüntetett Ingr: 'Ammónium Alum. '
mit fed voltaképpen??? ()
A trainer válaszol Összes vélemény
Helló.Szeretnék egy jó zöldésg,vagy gyümölcs alternatívát a Zabpehely helyett szénhidrátforrásként,mivel liszt érzékeny vagyok és úgy tudom,hogy azok nem akik liszt érzékenyek,nem ehetnek gabonaféléket.Olvastam már,hogy a rizs jó megoldás,de viszont úgy tudom,hogy az egy gyors felszívódású szénhidrát ezért edzés után szoktam enni.Olyan megoldást szeretnék ami edzés elött például mehet lassú felszívódású szénhidrátként,vagy reggelire.Válaszotokat előre köszönöm. (Viglási Tímea)
Szia! Próbálkozz paleo-lisztekkel, illetve ha jól tudom, akkor lehet kapni gluténmentes zabpelyhet is! Rizsek közül a barna rizs lassú felszívódású, illetve a basmati is! Gyümölcsök, lisztek terén találtam Neked segítségképp pár írást: http://www.fitbuilder.hu/cikk/Glutenerzekenseg_es_a_testepites.html http://www.fitbuilder.hu/cikk/Gyumolcsok_a_dietaban_barat_vagy_ellenseg.html Szilvi/FitBuilder