Szeretem a hazám
0
Fitbuilder profilom
(Belépek |Regisztrálok)
20.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@fitbuilder.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Calisthenics

Avagy egy divatos szó a saját testsúlyos gyakorlatokra.

Mivel napjainkban a saját testsúlyos edzés a reneszánszát éli, emiatt itt az ideje, hogy kicsit mi is foglalkozzunk vele. Számát nem tudom hány írást olvasni fórumokon, illetve mekkora (internetes szlenggel mondva "száj-karate") vita megy a súlyzós edzés és a saját testsúlyos tábor között. Emiatt vizsgáljuk meg közelebbről kicsit a témát!

A saját testsúlyos edzés a legősibb módja a teljesítmény növelésének. Lehetőséget ad arra, hogy nagyobb csoportokat bármilyen eszköz nélkül egyszerre mozgathassunk, emiatt is ez az alapja emberemlékezet óta a katonai kiképzésnek. Az ókori harcos népek kiképző programjának is része volt (mellesleg az ókori görögök annyira komolyan vették a testedzést, hogy a poliszok virágkorában több, mai kifejezéssel élve "edzéselmélettel" foglalkozó könyv is született), mert egyaránt alkalmas az erő az ügyesség, az állóképesség és a mozgáskoordináció fejlesztésére. Az, hogy ekkora divat lett a dolog ennek fő oka a crossfit mozgalom előtérbe kerülése, illetve, hogy kezdik felismerni végre az emberek, hogy a legszebb cél a testnevelésben és az edzésben az, amikor a saját testsúlyodat képes vagy mozgatni!

Továbbá segítette a folyamatot a Ruff Ryders nevű rap csapat (az USA-ból természetesen) által kiadott 2003-as DVD a Thug Workout - Fitness from the street amit magyarul szabad fordításban "Gengszter kondi - fitnesz az utcáról" lehetne értelmezni. Ugyanis a bandák között ugye halmozottan működik az alfa-hím dolog, tehát muszáj erősnek látszani. Ennek ellenére az ottani arcok mégsem a konditeremben töltik az idejüket, hanem parkokban a mászókán húzódzkodva, építési állványokon felülésezve érik el, hogy meglegyen a tekintélyük.

A második nagy löket viszont egyértelműen az ex-fegyenc Paul Wade könyve a Fegyencedzés volt, amelynek most jelent meg a folytatása. Ebben a volt elítélt a rácsok mögött töltött húsz év alatt tökéletesre csiszolt technikákat ismerteti. Ennek hatására lett igazán nagy trend a saját testsúlyos edzés. Mellékes tényként jegyezném meg, hogy volt emellett már korábban is jó néhány a témával foglalkozó könyv. Akit érdekel, annak ajánlom beszerzésre például nagy kedvencem, magyarul sajnos meg nem jelent Brooks Kublik által írt, és lefordítva mókás címet viselő Dinoszaurusz testsúlyos edzés (Dinosaur Bodyweight Training itt a dinó az izmok méretére utal természetesen), továbbá a tornász szakedző Christopher Sommer által publikált Építs egy tornászhoz hasonló testet (Building the Gymnastic Body). Mindkettő könyv remek olvasmány azok számára, akiket érdekel a saját testsúlyos edzés!

MÍTOSZOK A SAJÁT TESTSÚLYOS GYAKORLATOKRÓL!

  1. A saját testsúlyos gyakorlatokból akármennyit is végzel nem káros az ízületekre: Ha megnézel egy tornászt, akkor valóban olyan felépítése van, mint egy verseny előtti testépítőnek. Viszont bár azt állítják, hogy a saját súllyal végzett gyakorlatok nem nagyon tudnak olyan károkat okozni, mint egy súlyzós edzés, azért kérdezz meg olyat aki versenyszerűen tornázott, hogy mennyire vannak az ízületei tönkremenve. Nekem a vállsérülésem (részleges szakadás a rotátor köpenyben) akkor történt amikor leengedett gyűrűn próbáltam egykezes fekvőtámaszokat. Szóval nem veszélytelenek egyáltalán az ilyen gyakorlatok, ugyanúgy szükség van bemelegítésre és mértékletességre mint súlyzóknál!
  2. A saját testsúlyos gyakorlatoktól szikárabb leszel mint  a súlyzózástól: Igazából ez főleg táplálkozáson múlik. Saját testsúlyos gyakorlatok mellett is lehetsz elhízott, ha nem úgy eszel. Bár tény, hogy tele hassal lefeküdhetsz fekve nyomni, de mondjuk az egykezes fekvőtámasz tutira nehezebb lesz és emiatt a saját érdekedben nem eszel majd annyit. Viszont súlyzókkal is lehet úgy edzeni hogy szálkás legyél mint egy tengeri hal...
  3. A saját testsúlyos gyakorlatokkal nem lehet tömeget építeni: Röviden ez nem igaz! Bővebben itt is attól függ mit csinálsz és hogyan csinálod. Amiről korábban írtam a például kifejezetten alkalmas arra, hogy saját súlyos gyakorlatokkal tömeget építs.

Gil / FitBuilder TEAM

Ha van saját véleményed vagy tapasztalatod a saját testsúlyos edzésről, akkor ne hezitálj megosztani velünk!

Megnézek mindenkit
Ti mondtátok Összes vélemény
Nagyon jó hatású. Kényelmes. Kérdésem: Ammónium-aluminátot tartalmaz? NH4 (AlO2)? (Szerintem az ammónium túl gyenge bázis ehhez!
DE: a termékükön feltüntetett Ingr: 'Ammónium Alum. '
mit fed voltaképpen??? ()
A trainer válaszol Összes vélemény
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, az utolsó kilók leküzdéséhez. Infók a jelenlegi helyzetről: Hetente 3 alkalommal végzek súlyzós edzést párosítva az izomcsoportokat. (mell&bicepsz // hát&tricepsz // váll@csukja ezekből 4*4 gyakorlat 6-os illetve 8-as ismétlésszámmal // has pedig minden alkalommal 4 gyakorlat 3-szor ismételve bukásig) Ezen kívül heti 2 futást is be szoktam iktatni, lehetőleg a “pihenő” napokra, ezek jellemzően zsírégető tartományban végzett 40-80 perces futások. Az étkezésem pedig így szokott alakulni: CH 70-120g, F 20-40g, P 160-220g , 4-6 étkezés/nap. Vasárnap csaló napot tartok, amikor a kedvenc kajáimat eszem, a makrók a következő tartományban változnak CH 250-400g, F 40-60g, P 120 – 180g. Kiegészítők: multivitamin, halolaj kapszula, valamint 30g tejsavó fehérjét fogyasztok reggel, edzés előtt és után kiegészítve 5-5 gramm glutaminnal és bcaa-val adagonként.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám a legjobban beiktatni az általatok leírt alfa-kardió programot az életembe? (természetesen a mostani kardiót edzést váltaná) Hol volna a legjobb helyen? Pihenő napokon reggel, vagy edzés napokon reggel? Volna esetleg más tippetek, amivel tudnék még faragni a testzsírszázalékomon?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv,
Zoli (Fehér Zoltán )
Szia! Én úgy csinálnám, hogy az egyik pihenő, a másik edzés napon lenne, hogy hetente legalább két-három teljes nap legyen a pihenésre. Főképp nem megterhelő edzésnapra raknám be, pl. váll-csuklya napra...hopp, amúgy remélem elírás, de nem edzel lábra?! A futás édes kevés egy láb edzésre, mert egy idő után már nem tudom úgy növelni a terhelést, hogy az terhelje az izomzatot, mint a súlyzós edzés... A testzsír százalék lefaragása igazából főképp az étrenden múlik (ch csökkentése, ha megáll a súlyod, plusz kardió...) esetleg edzés előtt egy zsírégető vagy energizáló, hogy még intenzívebben menjen a dolog...nem írtad hány kiló vagy, így a makrók sajnos nem mondanak sokat, bár az arányok jónak tűnnek...