Szeretem a hazám

Diéta / A túlzott fehérjebevitel hízlal?

0 tétel -  0 Ft.
Fitbuilder logo
Facebook logo
20.000 FT FELETT
INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@fitbuilder.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info
Termékek GYÁRTÓ SZERINT  |  Újdonságok  |  Legkedveltebbek

A túlzott fehérjebevitel hízlal?

Mennyi az annyi? A legtöbb sportoló azt gondolja, hogy a több jobb is. Így mega adag tömegnövelőt, aminosavat és anyagcsere fokozót fogyasztanak a fehérje mellett, hogy feltöltsék a szervezetüket. De valóban a több fehérje lenne a helyes válasz?

A fehérjék aminosavakból állnak, amelyből 20 féle jelentős mennyiségben van jelen a szervezetben. A fehérjében az aminosavak peptid láncolatot alkotnak, így formálnak fehérjemolekulákat. Némely fehérjemolekula akár aminosavak sok ezreinek láncolatából is állhat.

Az aminosavak szállítása és raktározása

Az aminosavak normális koncentrációja a vérben 35 és 65 mg/dl között van. Bár a különböző aminosavak precíz megoszlása a vérben rendszerint az elfogyasztott fehérje típustól függ. Egy olyan étrend, amely nem a megfelelő arányban tartalmazza az aminosavakat, korlátozhatja a fehérje szintézist. Ezért a legfontosabb jellemzője egy fehérjének, hogy biztosítsa legalább a kilenc esszenciális aminosavat és megfelelő mennyiségű nitrogént, hogy szintetizálja a többit. Ha valamely aminosavból túl sokat viszünk be a szükségeshez képest, akkor a fehérje szintézis korlátozott, hiszen a szervezet célja a komplett fehérje előállítása, részeket nem állít elő. A fel nem használt aminosav pedig zsírként raktározódik.

Az étkezés utáni 2-3 órában a vér aminosav koncentrációja nagyon lassan emelkedik, így csak kisebb mennyiségű aminosavat enged felszívódni egyszerre. Ezért nagy mennyiségű aminosav soha sincs jelen a vérben. A felesleget 5-10 percen belül a test sejtjei felszívják, többségét a máj. Amikor a vérplazmában az aminosav koncentráció a normál szint alá esik, az aminosavak a sejtből a plazma hiányának korrigálására elszállítódnak. Így biztosított a plazma nagyjából állandó aminosav szintje.

A fehérje raktározás felső határa

Minden sejt raktározási képességének van egy felső határa. Ha ezt a szintet eléri az aminosav mennyiség, a fennmaradó mennyiség vagy energiaként felhasználásra kerül, vagy zsírként raktározódik. Az energiaként történő felhasználás azzal kezdődik, hogy az aminosav nitrogént tartalmazó csoportját leválasztja a szervezet, így ammónia termelődik. A máj semlegesíti a mérgező ammóniát úgy, hogy széndioxiddal vegyíti, így egy másik salakanyag keletkezik, ami a véráramba kerül. A véráramból a vesén át pedig a húgyrendszerbe kerül és vizeletként kiválasztódik.

Tehát. A felesleges aminosav mennyiség nem tárolódik a szervezetben. Ha túlzott mennyiségben fogyasztunk fehérjét, akkor az megszabadul a nitrogén molekulájától. Tehát a túlzott mennyiségben fogyasztott fehérje felesleges aminosav lesz a szervezetben, amit a szervezet nem tud tárolni. Így az aminosav más összetevőkké alakul, megszabadul a nitrogéntől, acetil koenzim-A-vá alakul (közvetlenül, vagy közvetetten a citromsav ciklusban). Ha az energia szükséglet úgy igényli, akkor az acetil koenzim-A nem bomlik tovább, helyette zsírsavvá alakul és testzsírként tárolódik. Végül tehát a felesleges fehérje nem izmot, hanem zsírt épít.

Forrás: Your Body Magazin

Megnézek mindenkit
Ti mondtátok Összes vélemény
-32%  Promera Con-Crét (50 g) - 6.480 Ft
Üdv!
Amennyire tudom az EU-ban a kreatin HCL tiltott! Csak a problémák elkerülése végett írom! (Oláh Sándor)
A trainer válaszol Összes vélemény
Xcel Sports Nutrition Mammoth (60 kapszula) - 24.980 Ft
üdv! érdeklődnék a termékkel kapcsolatban hogy ez mennyire erős készítmény? tehát ez már olyan szteroid szerű hatást idéz elő?
Szia! Nyilván nem ugyanolyan hatás várható el tőle, viszont a mellékhatásokkal sem kell úgy számolni, illetve árban is kedvezőbb mint a szteroidok. Ha az étkezésed, edzésed rendben vannak, és az alapkiegészítőket is használod (vitamin, edzés utáni fehérje), akkor érdemes kipróbálni, pláne ha megrekedtél a fejlődésben!
Kiváló termékek szuper árakon - ahogy azt már megszokhattad! Csak egy hétig! Az akciós árak 2014-07-22-tól 2014-07-28-ig, illetve a készlet erejéig érvényesek.